Előfizetői tartalom

Nagyon csúnya, ami ma a tőzsdéken történik

Portfolio
Nagyot estek ma az európai és az amerikai tőzsdék, a világ vezető részvényindexei 2-4 százalékkal kerültek lejjebb, most éppen attól kell félni, hogy elmérgesedik a helyzet az Egyesült Államok és Kína között, ami miatt nem lesz érdemi kereskedelmi megállapodás. A magyar tőzsde is 2,3 százalékos eséssel zárta a csütörtöki kereskedést. Fontosabb részletek A befektetők alapvetően már hónapok óta a kereskedelmi háború elmélyülése miatt aggódnak, ehhez most új adalék a kínai Huawei Technologies pénzügyi igazgatójának letartóztatása, ami miatt a piaci szereplők attól tartanak, hogy elmérgesedik a amerikai-kínai viszony. Az olajáresés is felvet azzal kapcsolatban kérdéseket, hogy mennyire van jó állapotban a világgazdaság. Az olajárra egyébként ezzel szemben inkább az OPEC-országok közötti megállapodás vagy annak hiánya hat, ma kezdődött Bécsben a legnagyobb olajkitermelők részvételével az a két napos ülés, amelyen megállapodás születhet a kitermelés további korlátozásáról, amely valamelyest stabilizálhatja az olaj árát. Onnan egyébként egyelőre olyan hírek érkeztek, hogy a vártnál kisebb lenne a kitermelés csökkentésének mértéke, erre esett nagyot az olaj ára. Eközben a befektetők amerikai állampapírba menekülnek, a 10 éves államkötvények hozama 2,86 százalékra esett, miközben kedden még 2,92 százalékon állt. Több részvényindex is több havi/több éves mélypontra esett, a német DAX és a brit FTSE például 2016 decemberében állt olyan szinten, mint ma, a francia CAC tavaly áprilisi szintre zuhant. Több részvényindexben fontos szintek estek el. A DAX-ban egyénként a mai eséssel elkezdődött a bear market, amelynek definíciója a 20 százalkos esés, ugyanis a január végi csúcshoz képest már több mint 20 százalékkal került lejjebb a német index értéke. Sokan a kereskedési algoritmusok működésével magyarázzák a hirtelen tőzsdei eséseket, mint a mostanit is. A "robotok" ugyanis az amerikai tőzsdei forgalomnak már közel 80 százalékát adják, a trendeket erősítik, például lefelé is, mint ma, főként akkor, amikor fontos szintek törnek.

2018. december 06. 17:21 Megosztás Jelentős eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX Nagyot estek az európai tőzsdék csütörtökön, a befektetők a globális növekedési kilátások lassulása mellett az USA és Kína kereskedelmi konfliktusának...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés