Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most

2018. június 13. 11:20    
nyomtatás
 
Komoly átalakuláson megy keresztül a Mészáros Lőrinchez köthető Konzum és Opus csoport, ezért is érezhették úgy a cégek vezetői, hogy érdemes összefoglalni azt, hogy hogyan is néz ki a tőkeemelések után a két holding, ezért befektetői prezentációt tettek közzé.

A részletes prezentáció itt érhető el.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Milyen eszközök vannak a két csoportban?


A Konzum fontosabb vállalatai a turizmusban a Hunguest Hotels és a Balatontourist, az ingatlanszektorban az Appeninn, pénzügyi területen a CIG Pannónia, és a csoportnak jelentős részesedése van az Opusban is.

Az Opusban legrégebbi vagyonelem a főleg kályhagyártással foglalkozó Wamsler, a mezőgazdaságban a Koll Ingridients és a Viresol vállalatokon keresztül van jelen, de jelentős média-, illetve IT-portfólióval is rendelkezik a cég, és a Mátrai Erőmű megvásárlásával az energetikában is megvetette a lábát, ahol a Geosolon keresztül is jelen van.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most


A Konzum szervezeti felépítése jelenleg így néz ki:

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most


Az Opusé pedig így:

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk mostTőkeemelések a Konzumnál


Hunguest Hotels tőkeemelés
A Ligetfürdő Kft. 100%-os üzletrészének megvásárlásával a Konzum kizárólagos tulajdonába kerül a Heiligenblut Hotel GmbH (ezen keresztül Heiligenblut és Hotel Post szállodák), Hunguest Hotels Montenegro Doo, és Hunguest Hotel Forrás és Napfényfürdő Aquapolis. A Ligetfürdő Kft. üzletész vételárát részben a Konzum PE Magántőkealap fogja teljesíteni a jelenlegi tulajdonosai felé. Az ebből eredő értékkel azonos összegben keletkező követelését pedig a Konzum PE Magántőkealap nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás formájában a Konzum rendelkezésére bocsátja.

A Konzum Magántőkealap a tulajdonát képező a KZH Invest Kft 100%-os üzletrészét, valamint a KZBF Invest Kft 10%-os üzletrészét nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a Konzum rendelkezésére bocsátja, aminek eredményeképpen a Konzum kizárólagos tulajdonába kerül a Hunguest Hotels által kibocsátott 12 539 db részvény, amely a Hunguest Hotels Zrt. alaptőkéjének 99,991%-a, valamint a Hunguest Hotels Zrt. által tulajdonolt valamennyi ingatlan.

A Konzum PE Magántőkealap a tulajdonát képező Holiday Resort KreischbergMurau Gmbh 100%-os üzletrészét nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a Konzum rendelkezésére bocsátja, aminek eredményeképpen a Relax Resort Hotel Kreischberg a Konzum kizárólagos tulajdonába kerül.
A Wellness Hotel Építő Kft. a tulajdonát képező Hotel Saliris Resort, valamint a muraui Ferien Hotel ingatlanok tulajdonjogának nem pénzbeli vagyoni hozzájárulásként a Konzum rendelkezésére bocsátásával alaptőke emelésében részt vesz.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk mostCIG tőkemelés
A Konzum Magántőkealap a Konzum részére 4 106 553 500 forint értékű kölcsönt nyújt, a Konzum pedig 4 106 553 500 forint egyéb forrást vesz igénybe a 2. lépés megvalósításához.

A Konzum 23 466 020 darab zártkörűen történő kibocsátással forgalomba hozandó CIG Pannónia részvényt jegyez. A CIG Pannónia alaptőkeemelését követően a Konzum 8 213 107 000 forint pénzbeli vagyoni hozzájárulást bocsát a CIG Pannónia rendelkezésére és ezen összeg fejében részvényenként 350 forintos kibocsátási értéken fog részvényeket jegyezni az újonnan kibocsátandó CIG Pannónia részvényekből.

A Konzum PE Magántőkealap a Konzum részére nyújtott 4 106 553 500 forintos kölcsönön alapuló követelésével, nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás rendelkezésre bocsátásával a Konzum alaptőkéjét megemeli.

A Konzum a végrehajtott tőkeemelés alapján kibocsátandó új részvényeket zárt körben hozza forgalomba és bevezeti a piacra.

A tranzakció zárásaként a CIG Pannónia 1 368 851 darab Konzum részvényt vásárol a Konzum PE Magántőkealaptól részvényenként 3 000 forintért.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk mostTőkeemelések az Opusnál


Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk mostÁrazás


A prezentációban a cégek közzétették, hogy a tőkeemeléseket követően milyen P/BV szorzón forog a Konzum és az Opus (ezek a számítások a mostaninál magasabb, 3285 forintos Konzum és 727 forintos Opus árfolyammal lettek kalkulálva). A Konzumnál 60 milliárd forintos saját tőkével és közel 106 milliárd forintos tőzsdei kapitalizációval 1,8-as P/BV szorzó adódik, míg az Opusnál a cég által kalkulált saját tőke 125 milliárd forint, a 367 milliárd forintos kapitalizációval számolva itt 2,9-es P/BV szorzó jön ki.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk most
Klikk a képre!


Hogy ezt perspektívába helyezzük, a régióban működő holdingcégek árazását érdemes megnézni, a Konzum prezentációjában főként orosz, ukrán és török holdingcégek szerepelnek, ezek árazása nagy szórást mutat, 0,8-tól 6-ig terjed a skála a P/BV szorzónál, az átlag 2,4-es P/BV-re jön ki. Ettől a Konzum szorzója alacsonyabb, az Opusé pedig magasabb.

Nagyra híztak Mészárosék cégei - Itt tartunk mostCímlapkép forrása: MTI/Komka Péter

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium