Négy részvény, amivel sokat lehet most keresni elemzők szerint

2018. április 16. 16:34    
nyomtatás
 
Nemrég debütált a New York-i tőzsdén a streaming zeneszolgáltatás királya, a svéd Spotify. A svéd részvénypiac olyannyira nincs a fókuszban, hogy még a NYSE-en is véletlenül a svájci zászló lobogott a svéd helyett a tőzsdére lépés napján. Vannak érdekes befektetési sztorik, de úgy tűnik, hogy most nagyon nem szeretik a befektetők a svéd részvényeket, különösen a bankokat. Egyelőre.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Tavaly a nagy svéd bankok árfolyama jelentősen esett, a befektetők ugyanis aggódni kezdtek a svéd ingatlanpiaci felfutás vége miatt. A svéd nagybankoknak jelentős a kitettségük a belföldi ingatlanpiacon, így a befektetők érzékenyen reagáltak arra, hogy a lakáspiaci robbanás a kifulladás jeleit mutatja. Elemzők szerint a svéd bankszektorban látott eladási hullámnak vége lehet és ez most jó vételi lehetőséget teremt.

A UBS elemzői szerint megfontolásra érdemes most, hogy a négy stockholmi központú bank valamelyikének részvényeiből vásároljanak. Érdekesek lehetnek a Swedbank, a Skandinaviska Enskilda Banken, a Svenska Handelsbanken vagy a Nordea részvényei is. A globális részvénypiaci hangulat nem a legbékésebb, a volatilitás megnőtt és a makrogazdasági környezet is kedvezőtlenebbre fordult, ami kihívások elé állítja idén a befektetőket. De ez nem kell, hogy elijessze a befektetőket a kockázatvállalástól, sőt, ezek a részvények különösen jó lehetőséget teremtenek arra, hogy kivegyék a részüket a szélesebb körű európai növekedésből.

Négy részvény, amivel sokat lehet most keresni elemzők szerint


Igaz, hogy a svéd ingatlanpiac helyzete nem a legígéretesebb most, de a svéd gazdaság erős és az ingatlanpiacon a kínálat növekedése és az árak csökkenése még nem egy zuhanás kezdetét jelzi. A régiós bankok alacsonyabb értékeltségi szinten forognak, mint a szektor, mintegy 2 százalékos diszkonttal kereskednek a papírokkal, ami jó kockázat/hozam arányt jelent a UBS szerint.

A Swedbank előretekintő P/E rátája az elmúlt évtizedben átlagosan 11 százalékkal volt a szektorátlag felett, mostanra 3 százalékra csökkent a prémium és már csak 10,5-szörös előretekintő P/E rátán kereskednek a társaság részvényeivel.

Négy részvény, amivel sokat lehet most keresni elemzők szerint


A négy svéd nagybank eközben vastag osztalékot fizet a részvényeseknek, a Skandinaviska Enskilda Banken például 6,7 százalékos, a Nordea pedig 8,1 százalékos osztalékhozamot fizet.

Négy részvény, amivel sokat lehet most keresni elemzők szerint


A JP Morgan elemzője szintén úgy látja, hogy túlzottak a félelmek a svéd bankok hitelezésével és a profit marzsokkal kapcsolatban. Kedvenc részvénye a Swedbank, a célárfolyam 30 százalékos felértékelődési potenciált kínál a jelenlegi árfolyamhoz képest. A kisebb bankok miatt az elmúlt években piaci részesedést veszítettek a svéd nagybankok, de még mindig több mint a piac háromnegyedét uralják összesen és eközben fenn tudták tartani a jelzáloghitel üzletág profit marzsát - teszi hozzá az elemző.

Négy részvény, amivel sokat lehet most keresni elemzők szerint(Barron's)

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium