Néhány iPhone-alkalmazás képernyőképeket gyűjt és nem is tudsz róla

2019. február 8. 11:15    
nyomtatás
 
Nem egy olyan iPhone-alkalmazás van, ami rögzít minden egyes kattintást, amit az alkalmazáson belül végzel és sok esetben ezt észre sem veszed. A legnagyobb gond, hogy ehhez még engedélyt sem kell kérniük - írja a TechCrunch.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Már senki sem lepődik meg azon, ha kiderül, hogy a telefonján lévő alkalmazások adatokat gyűjtenek róla. Sőt, vannak, amelyek pénzt is csinálnak belőle anélkül, hogy tudnának róla a felhasználók. De a TechCrunch ezeken túlmenően talált néhány iPhone-alkalmazást, például hotelekét, utazási oldalakét, légitársaságokét, bankokét és távközlési cégekét, amely felvételeket gyűjtenek a képernyőről, így pedig kifejezetten érzékeny adatokhoz is hozzájuthatnak (útlevélszámokhoz, bankkártyadatokhoz, e-mail-címekhez, postai irányítószámokhoz) és pontosan tudják, hogy a felhasználók mit csinálnak az alkalmazásban.

Többek között az Abercrombie & Fitch, a Hotels.com és a Singapore Airlines is használja a Glassboxot, az ügyfélélmény elemző cég megoldását, ami lehetővé teszi, hogy a fejlesztők beépítsenek az alkalmazásokba egy "újrajátszás" funkciót. Ennek segítségével az alkalmazásfejlesztők gyakorlatilag rögzíteni tudják azt, hogy mi történik a kijelzőn, amikor a felhasználó az alkalmazásban kattintgat és vissza tudják nézni, minden egyes kattintásról, gombnyomásról, begépelt szövegről gyakorlatilag készül egy képernyőfelvétel. Elvileg azt a célt szolgálja, hogy a fejlesztők visszajelzéseket kapjanak és láthassák, ha valami gond van az alkalmazással.

A TechCrunch felkérte egy mobil szakértőt, hogy vizsgálja meg azokat az alkalmazásokat, amelyeket a Glassbox ügyfeleként tüntet fel a honlapján. Kiderült, hogy bár nem mindegyik alkalmazás szivárogtat adatokat, de a vizsgáltak közül egyik sem világosította fel a dolgozóit arról, hogy rögzíti a képernyőadatokat és hogy azt vagy visszaküldi a cégnek, vagy a Glassbox felhőjébe kerülnek. Például az Abercrombie & Fitch, az Expedia és a Hotels.com készített ilyeneket.

Az azonban biztos, hogy az egyik cég adatvédelmi nyilatkozatában sem szerepel az, hogy a képernyő eseményeit rögzítené és hogy ezzel mit kezdene. A TechCrunch megkeresésére válaszoló cégek azzal védekeztek, hogy a felhasználói élmény javítása miatt gyűjtik az adatokat, illetve az Air Canada közlése szerint arra használják őket, hogy megoldhassanak minden problémát, ami felmerül az utazással kapcsolatban.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium