Nem tudják eldönteni, hol kerüljön sor a világ legnagyobb részvénykibocsátására

2018. február 12. 16:14    
nyomtatás
 
Továbbra sem sikerült meghoznia a végső döntést Szaúd-Arábia kormányának, valamint a szaúdi koronahercegnek arról, hogy hol történjen meg a Saudi Aramco állami olajvállalat 5 százalékos részvénycsomagjának tőzsdére vitele. A témához legutóbb hozzászóló Nasdaq-CEO, Adena Friedman ugyanakkor egyfajta kompromisszumos megoldásként a duális, vagyis a két tőzsdén történő bevezetést is opciónak tartja.


A szaúdi terv szerint a kibocsátás 2018 második felében valósulhat meg, azonban az előkészületek mintha megakadtak volna az utóbbi időben, aminek az az oka, hogy a szaúdi kormányzat, illetve a döntésre erős befolyással rendelkező koronaherceg egyelőre egyszerűen nem tudta eldönteni, hogy ez a világ melyik meghatározó tőzsdéjén történjen meg.

Az óriási nyilvános részvényibocsátásért folyó versenyfutásban a legesélyesebb jelöltek továbbra is New York, London és Hongkong. A háttérben vélhetően nagyban tart a szóba jöhető helyszínek és a kapcsolódó kondíciók értékelése, erre utalt korábban Amin Nasszer, a Saudi Aramco elnök-vezérigazgatója is.

A dilemmát feloldhatná az úgynevezett duális bevezetés, amely azt jelentené, hogy a részvénycsomagot nagyjából egy időben két különböző meghatározó tőzsdén dobnák piacra - utalt a lehetőségre Adena Friedman, a Nasdaq vezérigazgatója a CNBC-nek. A társaság így ugyanis nagyobb likviditást lenne képes bevonzani azáltal, hogy kis eltéréssel több, eltérő időzónákban elérhető befektető számára is elérhetővé teszi a részvényeket.

A kérdésben valószínűleg jelentős különbség alakulhatott ki Mohammed bin Szalman koronaherceg, valamint Khalid al-Falih, az Aramco elnöke, egyben az ország energiaminisztere között - számolt be korábban a portál a The Wall Street Journal nyomán. Míg a herceg az értesülések szerint New York-ot preferálná a kibocsátás helyszíneként, addig többen, - így a miniszter is - figyelmeztettek: a tengerentúli helyszín nehézségekkel járhat, miután annak idején jogi eljárás indult több szaúdi tisztségviselő ellen a 2001. szeptember 11-i, WTC elleni merényletekben feltételezett támogató szerepük miatt. Ezért al-Falih és más tisztviselők inkább Londonba vinnék a gigászi IPÓ-t.

Bonyolítja a helyzetet, hogy tavaly ősszel az országban átfogó korrupcióellenes intézkedéssorozat indult, amelyben a királyi család több tagját is őrizetbe vették, vélhetően Mohammed bin Szalman koronaherceg utasítására, aki valószínűleg nagyrészt hatalma megszilárdítása érdekében határozhatott a lépésekről. Mindez azt jelenti, hogy a potenciális kibocsátási dátum egyre távolabb kerül az időben, noha az továbbra is megvalósulhat 2018-ban.

Előzmények

A Saudi Aramco részleges tőzsdére vitelének elképzelése az olajárak 2014-es összeomlását követően vetült fel, ami érthető módon rendkívül érzékenyen érintette az olajbevételekre épült országot. A részvénykibocsátás központi szerepet tölt be az ország erősen olaj- és olajiparfüggő gazdaságának diverzifikálási terveiben. A jó ideje belengetett részvénykibocsátás várhatóan a valaha volt legnagyobb IPO lesz, mivel általa mintegy 100 milliárd dollárnyi befektetői tőkét remélnek bevonzani a szaúdi döntéshozók, ami értelemszerűen 2000 milliárd dollár körül árazná be a társaságot.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium