Nézegess képeket az űrhajóról, amivel pár tízmillió forintért felmehetsz az űrbe

2018. július 14. 13:30    
nyomtatás
 
Ha minden jól megy, jövőre beindulhat az űrturizmus. Jeff Bezos cége a legolcsóbb jegyeket 200 ezer dollárért, vagyis mintegy 56 millió forintnak megfelelő összegért adná a hírek szerint. De nem csak ő van versenyben az utasokért, Richard Branson cége már több száz jegyet eladott az első járatára és Elon Musk sem tétlenkedik.

Kereskedés Amazon-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Kezdődhet a jegyárusítás az űrbe!


Jeff Bezos űrrepülési cége, a Blue Origin 200-300 ezer dollár közötti áron, azaz 56-84 millió forintnak megfelelő összegért vinne már akár jövőre turistákat az űrbe - tudta meg a Reuters.

Nézegess képeket az űrhajóról, amivel pár tízmillió forintért felmehetsz az űrbe

Forrás: AFP / Blue Origin

A New Shepard nevű űrhajó teljesítheti az első "kirándulást" az űrbe. Múlt hónapban a Blue Origin vezetői egy konferencián elmondták, hogy hamarosan megkezdik a tesztrepülést utasokkal és ha minden a terveknek megfelelően halad, abban az esetben el is kezdik árulni a jövő évre szóló jegyeket. Eddig nyolc tesztrepülést teljesítettek, de utasok nélkül a texasi kilövőállomásról.A cég büszkén mutogatta a nagyközönségnek a jármű dizájnját, az indítórakétát és az utaskapszulát, de arról, hogy hol jár a gyártási folyamatban és hogy milyen árakat tervez a szolgáltatáshoz, erősen titkolja.

Pedig a jegyár nem csak a potenciális utasokat érdekli. Az űrturizmus egy teljesen új iparág és úgy kell megállapítani az árat, hogy valamennyire azért még megfizethető legyen és elegendő keresletet generáljon ahhoz, hogy profitot termeljen. A Blue Origin nem kommentálta a Reuters jegyárral kapcsolatos értesüléseit, Jeff Bezos még májusban azt nyilatkozta, hogy egyelőre nem döntöttek a jegyárról.

Nézegess képeket az űrhajóról, amivel pár tízmillió forintért felmehetsz az űrbe

Forrás: AFP / Blue Origin

Az űrhajóról

A New Shepard nevű hajót önvezetőnek tervezték. A hat utas befogadására alkalmas jármű 100 kilométerre távolodik el a Földtől, ami elegendő ahhoz, hogy az utasok megtapasztalják a súlytalanságot pár percre és hogy megtekinthessék a bolygó görbületét. A hajón hat ablak biztosítja a kilátást, mindegyik háromszor olyan magas, mint a Boeing 747-es repülőgép ablaka. A kirándulás után ejtőernyők segítségével tér vissza a jármű a Földre.


Elon Musk is versenyben


A Blue Origin a világ jelenlegi leggazdagabb embere, Jeff Bezos cége, aki az Amazon alapítója is.

Nézegess képeket az űrhajóról, amivel pár tízmillió forintért felmehetsz az űrbe

Forrás: AFP / Blue Origin


De az űr meghódításáért nagy a verseny. A drága állami programok mellett a magáncégek is beszálltak a versenybe, olcsóbb alternatívákat kínálva. A műholdszolgáltatásoktól kezdve a teherszállításon keresztül a kormányzati kutatóprojektekig tengernyi a lehetőség és a nagy érdeklődés nem véletlen, hiszen éves szinten 300 milliárd dolláros piacot jelenthet.

Elon Musk hasonló profilú cége a SpaceX (Space Exploration Technologies), ami az űrrepülés költségeinek leszorítását tűzte ki célul, hosszabb távú tervei között pedig szerepel a Mars kolonizációjának lehetővé tétele. Első rakétája, a Falcon 1 volt az első magántőkéből megépült folyékony üzemanyagú rakétája. Űrhajója, a Dragon volt az első olyan űrhajó, amit egy magánvállalat állított föld körüli pályára és a SpaceX elsőként küldött a magáncégek közül űrhajót a Nemzetközi Űrállomásra.

Richard Branson a Virgin Galactic nevű cégével igyekszik meghódítani a világűrt, már 650 jegyet el is adott "űrjárataira", pedig még az indulás dátumát sem határozta meg. 250 ezer dollárért árulja a helyeket, a Blue Origin árazásához hasonlóan.

Sokba fognak fájni az első utak


Blue Origin ahogy a jegyárról, úgy a költségekről sem nyilatkozik, de a Teal Group elemzője szerint minden egyes repülés 10 millió dollárba kerülhet. Hat utassal számolva milliós veszteségeket okozhat a szolgáltatás a cégnek, kezdetben legalábbis. Egyelőre a cégnek nincsenek pénzügyi gondjai, Jeff Bezos Amazon-részvények eladásából évente 1 milliárd dolláros forrást biztosít a vállalatnak, ha szükséges.

Nézegess képeket az űrhajóról, amivel pár tízmillió forintért felmehetsz az űrbe

Forrás: AFP / Blue Origin


A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Új rendszerben kell számlaadatokat küldeni a NAV-nak (x)

Ingyenes számlázó program is segíti a vállalkozásokat. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium