Előfizetői tartalom

Olcsóbb lehet a zöldáram Magyarországon

Portfolio
Június 30-án a hazai áramtőzsde (HUPX) napon belüli piacán is megjelent a zöldáram, miután a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (MAVIR) elkezdte ezen a piacon a kötelező átvétel (KÁT) alá eső, megújuló forrásból származó negyedórás villamos energia termékkel történő kereskedést. Az újítás az ipari fogyasztók terheit csökkenti, versenyképességüket növeli, és pozitívan hat a villamosenergia-rendszer szabályozására is.

A hatályos szabályozás szerint a KÁT mérlegkör-tagi termelőknek negyedórás menetrendekkel kell prognosztizálniuk másnapi termelésüket. Eddig a MAVIR ZRt., mint KÁT mérlegkör-felelős ezeket a negyedórás termelői menetrendeket összesítette, majd óránkénti átlagolást követően ezen villamosenergia-mennyiségeket a HUPX DAM (másnapi) piacán értékesítette. (A másnapi piacon...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés