Üzlet

Onnan érheti támadás a magyar vállalkozásokat, ahonnan legkevésbé várnák

Portfolio
A cégutódlás problémája tömegesen szakad a magyar GDP felét előállító családi vállalkozások nyakába, miután ezek többségét a rendszerváltás környékén alapították, vagyis a generációváltás igencsak esedékes. De vajon hogyan tud egy cég tulajdonosa visszavonulni az aktív üzleti élettől úgy, hogy közben nem kerül veszélybe a sok év alatt felhalmozott cégvagyon? A családon belüli öröklés kézenfekvőnek hangzik, de egy alkalmatlan utód nagyobb veszélyt jelenthet a cégre, mintha külső érdekeltség kezébe kerül a "családi ezüst". A dilemmára azonban van megnyugtató jogi megoldás.
A bizalmi vagyonkezelés nyugaton széles körben ismert és elterjedt módszer, Magyarországon viszont, ahol a piacgazdasági keretek jóval később alakultak ki, mostanában válik aktuális problémává a jelentős értékű cégvagyonok generációk közötti átadása. De miképpen konzerválható a vagyon a későbbi generációk számára anélkül, hogy az széttöredezzen vagy az utódok elherdálják?

Belső fenyegetés

A fejlett tőkepiacú országokban is számos példa akad arra, hogy hozzá nem értő családtagok kezébe kerülő vagyont elkótyavetyélik. Ehhez pedig még "tékozló fiú" sem kell, elég, ha a vállalat vezetéséről vagy cégstruktúráról az örökösöknek más elképzelései vannak, a belső nézeteltérések máris visszaüthetnek a teljesítményre. De ennél kevésbé drámaibb helyzetben is szükségessé válhat egy alternatív jogi megoldás, ami a cég túlélést szavatolja.

Onnan érheti támadás a magyar vállalkozásokat, ahonnan legkevésbé várnák
Az utódoknak egészen más tervei lehetnek a családi vagyonnal.

Egy vállalkozás életében eljöhet az a pillanat, amikor a vagyon mérete, vagy összetettsége olyan szerteágazó tudást kívánna meg, ami meghaladja a tulajdonos erejét, kapacitását. De arra is számos példa van, hogy az irányítás továbbadása a családon belül nem oldható meg megnyugtatóan. Vagy nincs gyermek, akinek át lehetne adni a stafétát, vagy az utódnak nem célja, szándéka, hogy a vagyont átvegye, a céget tovább vigye

- mondta Szűcs Bálint, az RSM Legal adójogásza a Portfolio-nak.

Nemzetközi szinten ilyen esetekben régóta bevált módszer a bizalmi vagyonkezelés (BVK), amire 2013 óta már a magyar jogrendszer is lehetőséget biztosít, sőt, a feltételek 2017-es finomhangolása után pedig mind a vagyon tulajdonosának mind a vagyonkezelőnek előnyösebb körülmények születtek.

"Több olyan privátbanki ügyfelünk is van, aki egyben egy vállalkozás alapítója is, és azt tapasztaljuk, hogy a generációváltás most válik aktuálissá a mi ügyfeleink körében is. Mint privátbanki szolgáltató, kötelességünknek érezzük, hogy a generációváltás témájával kapcsolatban is választ tudjunk adni ügyfeleinknek, szakértő partnereinken keresztül"- mondta el Kállay András, az Erste Group Privátbanki Kompetencia Központjának vezetője.

Azé az örökség, aki megszolgálja

A bizalmi vagyonkezelés gyökerei már a római jogban is megtalálhatóak, de leginkább az angolszász jogban meghonosodott "trust" jogintézményével mutat hasonlóságokat. A 13. századi Anglia keresztes lovagjai sok időt töltöttek otthonuktól távol, ezért megbíztak valakit, hogy igazgassa vagyonukat. A föld és a tulajdon kezelése egy hűséges jó barátra vagy harmadik félre szállt, aki felé megvolt a bizalom - innen az elnevezés: a trust magyarul bizalom -, hogy azt egy kijelölt kedvezményezett hasznára kezelje.

Ha a tulajdonos elhunyt a csatában vagy cselekvőképtelenné vált, akkor a vagyonkezelő biztosította a tulajdonos akaratának megvalósulását. Ez lett a vagyonkezelői szerződések alapja. Az áttörő népszerűséget az hozta meg számára, hogy a kezelt vagyon a hagyatéki ügyekből is kihagyható, hiszen így kikerül a saját tulajdon köréből. Az örökösökhöz pedig a bizalmi vagyonkezelés speciális szabályai szerint kerül át, nem az örökösödés szabályai alapján.

Ez a mai jogrendszerben úgy néz ki, hogy a tulajdonos szerződést köt a vagyonkezelővel, amiben meghatározzák a kezelésre átadott vagyont, az átruházott jogokat és követeléseket és a kedvezményezetteket. A tulajdonos kiterjedt szabadsággal bír arra vonatkozóan, hogy meghatározza, hogyan lehet valaki kedvezményezett, hogyan részesül a juttatásokban és hogyan szűnhet meg az erre való jogosultsága.

Illetve egy jól átgondolt szempontrendszert és keretrendszert állíthat fel és maga határozhatja meg milyen rugalmasságot, döntési jogokat ad a vagyonkezelőnek a vagyon gyarapítására.
"Ha nincs - vagy nem megfelelő az - aktív utód, a vagyonkezelő egy megfelelő tudású külső operatív menedzsmentre bízhatja a cég működtetését, irányítását, vagy profi alapkezelőkre a pénzügyi befektetések gondozását. A bizalmi vagyonkezelő jogosulttá válhat a céget eladni, részben vagy egészben, a vagyon, vagy hozama akár jótékony célra is fordítható" - mondta a szakértő. Azt is hozzátette, hogy akkor is jó lehet ez a jogintézmény, ha vannak örökösök, akik részt vesznek a cég működésében.

"Ilyenkor jó opció arra, hogy a vagyonfelosztás, a generációkon átívelő örökösödés ne okozzon problémát. Egy generációugrásnál fokozatosan tágulhat a kör, több gyermek, házastársak, illetve az ő gyermekeik is beléphetnek a körbe a lefektetett szabályoknak megfelelően, így elkerülhető a vagyon szétaprózódása, a cég működésképtelenné válása. Az első, vagy második generációs vagyonnál érdemes és ki is lehet alakítani a későbbi tulajdonosi szerkezetet, lefektetni, hogy ki miben, milyen feltételekkel vehet részt így a cég fennmarad, nem fenyeget az a veszély, hogy az utódok azt tönkre teszik" - mondta Szűcs.

Jó nemzetközi példa erre, ahogyan Jerry Buss, az LA Lakers és más sportbefektetések tulajdonosa gondoskodott vagyona, családja és a kaliforniai sztárcsapat sorsáról. A befektető 1979-ben vásárolta meg a Lakers-t, amellyel összesen tíz bajnoki címet szerzett 2013-ig. Hat gyermeke a család tulajdonában álló cégeknél dolgozott. Buss halála előtt vagyonát egy vagyonkezelőre bízta, így 66 százalékos Lakers tulajdonrészére eső szavazati joga halála után egyenlő részben került felosztásra gyerekei között. Rendelkezése megerősítette a Lakers operatív irányítói pozíciójában lányát Jeanie-t, míg a szakmai irányítást fia Jim vitte tovább és hogy a későbbi viták elejét vegye, korlátozta a vagyonrészek eladhatóságát.

Onnan érheti támadás a magyar vállalkozásokat, ahonnan legkevésbé várnák
Jerry Buss és lánya, Jeanie Buss egy sajtótájéjoztatón.
Nem volt ennyire előrelátó a L'oreal tulajdonosa, Liliane Bettencourt, aki bár zseniálisan menekítette ki a céget sok viharból, halála után mégis bizonytalanná válhat a vagyon sorsa ismert öröklési terv hiányában. A bizalmi vagyonkezelés felé vezető első lépés lehet egy családi alkotmány megfogalmazása, amely már képes lefektetni a szabályokat a család növekedését is figyelembe véve. Ezzel biztosítani lehet a későbbi viták megelőzését, megóvva a jól működő cégeket a szétforgácsolódástól.

A cikk megjelenését az Erste Bank támogatta.

Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
chatgpt-chatgpt-2023-chatgpt-professional-chatgpt-hasznalata-chatgpt-ara-chatgpt-fizetos-chatgpt-ingyenes-chatgpt-openai-mesterseges-intelligencia-artificial-intelligence-mi-ai-chatgpt-openai