Pánikhangulat volt Amerikában, zuhant a tőzsde Percről-percre

2018. december 7. 22:00    
nyomtatás
 
Habár a piacnyitást követően csak mérsékelt esést mutattak az amerikai tőzsdék, napközben folyamatosan romlott a hangulat. A Dow Jones végül 560 pontot esett. Miközben az USA gazdasága már nem annyira erős (a friss munkanélküliségi adatok szerint), addig a Fed vélhetően tovább emeli majd a kamatokat.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Nem volt fellélegzés 2018.12.07 22:00

Komoly eséssel fejezték be a pénteki kereskedést az amerikai indexek.

A Dow Jones 2,2%-kal, az S&P 500 index 2,3%-kal, a Nasdaq 3%-kal gyengült.

A befektetők aggódnak:

  • a kereskedelmi háborús feszültségek,
  • az amerikai és a globális gazdaság lassulása,
  • a Fed várható további kamatemelés,
  • és az európai helyzet (Brexit, Olaszország) miatt.

Nagy az esés záráshoz közeledve 2018.12.07 21:38

A záráshoz közeledbe kissé feljebb tudtak kapaszkodni az indexek napi mélypontjukhoz képest, de továbbra is jelentős az esés. A Dow és az S&P 1,9%-kal, a Nasdaq pedig 2,7%-kal van tegnapi záróértéke alatt.

A hozamgörbe is jelzett 2018.12.07 21:16

Épp ma írtunk arról, hogy legutóbb a 2008-as válság előtt láthattunk arra példát, hogy az amerikai hozamgörbe a 2-10 éves időtávon negatív meredekségűvé vált, a héten azonban nagyon közel kerültünk ehhez az állapothoz.

A múltbéli tapasztalatok alapján a hozamgörbe negatív meredekségűvé válását 1-2 éven belül recesszió (és jelentős részvénypiaci korrekció) követte, ezért érdemes lesz nagyon figyelni az amerikai kötvénypiaci folyamatokra a következő hónapokban.

Érdekes kérdés persze, hogy a mostani környezetben mi lehet egy olyan potenciális sokkhatás, ami néhány éven belül recessziót idézhetne elő az Egyesült Államokban. A kereskedelmi háborús helyzet romlása, valamilyen geopolitikai konfliktus elfajulása, illetve esetleges (az elmúlt évek extrém laza monetáris politikája által kialakult) eszközár-buborékok kidurranása egyaránt szóba jöhet. Az is lehet azonban, hogy egy belső ok miatt fog megfenekleni az amerikai gazdaság: a túlzott költségvetési hiány és a növekvő államadósság miatt előbb vagy utóbb jelentkező költségvetési kiigazítási kényszer következtében.

Már nincs olyan Dow-komponens, amelyik emelkedne 2018.12.07 20:57

Még nagyobb a szakadás 2018.12.07 20:46

A záráshoz közeledve tovább romlott a hangulat az Egyesült Államokban.

A Dow és az S&P 500 egyaránt 2,4%-ot gyengült, ami a Dow esetében 600 pontos esésnek felel meg. A Nasdaq már közel 3%-os mínuszban van.

A Dow egy hét alatt több mint 1000 pontot veszített értékéből.

Annyira azért nem volt rossz a munkaerő-piaci adat, hogy erre így reagáljanak a befektetők. Azonban egyre több olyan elemzés lát napvilágot, amely a globális gazdaság lassulását vetíti előre és a növekedést a kereskedelmi háború is visszafoghatja. Utóbbi pedig (a vámok emelkedése miatt) nem sok jót sejtet inflációs fronton, így nagy kérdés, hogy a jegybankok milyen kamatpolitikát folytatnak ebben az esetben.

Nincs megállás a lejtőn 2018.12.07 20:07

A Dow és az S&P 500 már 2,1%-os esést mutat, ami a Dow esetében több mint 500 pontos csökkenés. A Nasdaq teljesít a leggyengébben, az index 2,6%-kal került lejjebb.

Szórják a részvényeket 2018.12.07 18:38

Fokozódott az eladói nyomás az USA-ban, a Dow már 450 pontos mínuszban jár, ami 1,8%-os esésnek felel meg. Az S&P 500 index ugyanennyit veszített értékéből pénteken. A pénzügyi szektor teljesít a leggyengébben.

A Dow komponensei közül csak kettő emelkedik:

A Nasdaq teljesít a legrosszabbul, 2,3%-kal került lejjebb a nap folyamán.

A nap folyamán a Morgan Stanley csökkentette az Apple célárfolyamát, 253 dollárról 236 dollárra, ami kedvezőtlenül hatott az árfolyamra, így az Apple komoly nehezéket jelent a mai kereskedés során.

Az amerikai tőzsdék ma amiatt esnek, mert a kereskedelmi háborús aggodalmak mellett a vártnál gyengébb munkaerő-piaci adat érkezett. Vagyis az USA gazdasága kevesebb munkahelyet teremtett, mint az elemzők prognosztizálták. Az adat azonban a befektetők megítélése szerint nem lett annyira gyenge, hogy eltántorítsa a Fedet a további kamatemelésektől. A várhatóan lassuló gazdasági növekedés és szigorúbb monetáris politika kombinációja pedig lejtőre küldte a tőzsdéket.

Aggódnak a befektetők, zuhan Amerika 2018.12.07 17:41

A Dow és az S&P 500 napközben 1,5%-os esést mutat, a Nasdaq 1,8%-kal került lejjebb.

Aggódnak a befektetők, zuhan Amerika

A befektetők aggódnak a kedvezőtlen munkaerő-piaci adat miatt, hiszen az USA gazdasága a vártnál jóval kevesebb munkahelyet teremtett, ami a gazdasági növekedés lassulására is utal.

Mindez azonban vélhetően nem lesz elég a Fednek ahhoz, hogy lemondjon a decemberi kamatemelésről, a befektetők ugyanis továbbra is azt árazzák, hogy az amerikai jegybank halad tovább a szigorítás útján.

Mindeközben a kereskedelmi háborúval kapcsolatos kockázatok is feléledtek, hiszen Donald Trump amerikai elnök bizonyára nem örül annak, hogy az USA külkereskedelmi hiánya egyre csak növekszik az importvámok ellenére.

Száguld az olajár - Megszületett a várva várt alku 2018.12.07 16:51

Megszületett a várva várt megállapodás az olajtermelő országok között, amelynek értelmében napi 1,2 millió hordóval csökkentik a kitermelést a jövő év elejétől.

tovább a cikkhez...

Egymás után dőlnek a dominók a tőzsdéken 2018.12.07 15:05

Egyre mélyebbre kerülnek a világ vezető részvényindexei, egyre több közülük már több mint 20 százalékot esett a csúcshoz képest.

tovább a cikkhez...

A vártnál gyengébb amerikai munkaerő-piaci adat érkezett 2018.12.07 14:50

Novemberben 155 ezerrel bővült a foglalkoztatottság az Egyesült Államokban a nem mezőgazdasági szektorban - derült ki a ma közölt hivatalos statisztikákból. Ez elmaradt a 200 ezres piaci várakozásoktól. A munkanélküliségi ráta közben 3,7%-on, fél évszázados mélyponton stagnált.

tovább a cikkhez...

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

2019-ben nyit a Bábolna Strand- és Termálfürdő (x)

Az épülő fürdő üzemeltetésére pályázatot írt ki az önkormányzat. 

Sokat spórolhatnak a cégek magán-egészség biztosítással (x)

Hogyan lehet csökkenteni a betegszabadságok miatti veszteséget? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium