Előfizetői tartalom

Pontosabb előrejelzést kell adniuk a napenergia-termelőknek

Portfolio
A kötelező átvételi rendszerben (KÁT, METÁR) résztvevő megújuló energia termelőktől 2018. július 1-jétől pontosabb menetrendtartást vár el a szabályozás, azaz precízebben kell előre tervezniük az általuk megtermelt és a villamosenergia-rendszerbe betáplált energia mennyiségét. A szabályozás egyik újdonsága, hogy az eddigi napi elszámolási mérési időegység helyett ezentúl az elszámolás negyedórás alapú lesz, azaz negyedórás időegységekre lebontva kell előre megbecsülni a megtermelt energiamennyiséget.

Az erőművek menetrendadási kötelezettsége azt jelenti, hogy előre kell jelezniük, adott időegység alatt várhatóan mennyi energiát termelnek és táplálnak be a rendszerbe. Ha ez a becslés nem pontos, akkor a kieső energiamennyiséget kiegyenlítő energiával kell pótolni. Ehhez a szabályozásban résztvevő más erőműveket kell beindítani, ami jelentős többletköltségekkel jár...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés