Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya

2019. április 15. 16:21    
nyomtatás
 
Rekordot döntött februárban a hazai háztartások tőzsdei részvényállománya, először emelkedett 600 milliárd forint fölé - derül ki az MNB legfrissebb havi statisztikáiból. A brókercégeknél lévő vagyon szintén új csúcsra emelkedett, főként a devizás értékpapírok megugrásának köszönhetően.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A januári rekorddöntés után februárban ismét új csúcsra emelkedett a hazai háztartások tőzsdei részvényállománya, először járt 600 milliárd forint felett - derül ki az MNB legfrissebb statisztikáiból. Összesen 603,4 milliárd forint értékben rendelkeztek a háztartások részvénnyel, ami a januári szintnél 1,5 százalékkal magasabb, az egy évvel ezelőttihez képest pedig 9,1 százalékos növekedést jelent. Az igazán nagy felfutást 2016-2017 környékén lehetett látni, tavaly inkább már csak szinten maradt a részvényállomány. Idén volt egy mérsékeltebb növekedés, ami elég volt az új csúcshoz.

Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya


A 2017-es meredek állománynövekedést a részvényárfolyamok emelkedése biztosította, 2018-ban azonban már nem volt annyira erős a magyar tőzsde. Az év első felében esett a BUX index, a háztartások részvényállománya mégis soha nem látott magasságba emelkedett áprilisban. Akkor inkább annak volt köszönhető az új csúcs, hogy a háztartások részvényeket vásároltak. Az évet végül minimális mínuszban zárta a BUX és a részvényállomány sem emelkedett már tovább az év utolsó hónapjaiban.

Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya


Idén újra felfelé mentek az árfolyamok a magyar tőzsdén, ezzel együtt újabb csúcsra emelkedett a hazai háztartások részvényállománya. Idén több mint 8 százalékot erősödött a BUX index, február végéig 1,5 százalék volt a növekedés üteme. Az új csúcs most megint inkább a részvényárfolyamok emelkedésének volt köszönhető, amit az is mutat, hogy az év első két hónapjában az átértékelődés 22 milliárd forint volt a háztartásoknál.

Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya


Nem csak közvetlenül, de alapokon keresztül közvetve is rendelkeznek a magyarok részvénykitettséggel. A részvényalapok állománya a novemberi, 80 milliárd forint feletti csúcshoz képest alacsonyabb szinten áll most, 79,1 milliárd forinton, ami januárhoz képest 2,6 százalékos növekedés, az egy évvel korábbi értéknél pedig 3,3 százalékkal magasabb. A hazai részvényalapok ebből 22 milliárd forintot tettek ki.

Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya


Számításaink szerint a háztartások részvénykitettsége a különböző alapokon (részvény-, abszolút hozamú, vegyes alap stb.) keresztül 265 milliárd forint, ami csökkenést jelent a januári és az egy évvel ezelőtti értékről is: januárhoz képest 0,8 százalékkal, egy év alatt pedig 1,7 százalékkal esett vissza.

Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya


A brókercégeknél lévő vagyon új csúcsra emelkedett februárban, a befektetési vállalkozásoknál tartott értékpapírok állománya 3162 milliárd forintra nőtt, ami elsősorban a deviza-értékpapírok megugrásának volt köszönhető. Idén februárban 66 százalékkal volt több devizás értékpapír a befektetési vállalkozásoknál, mint egy évvel korábban.

Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya


Ami a megtakarítási számlákat illeti, a NYESZ-számláknál nem változott a trend, mind a számlák száma, mind a számlán tartott összeg lassú lecsorgást mutat. A számlák száma 5,7 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőtti szintről, a rajta tartott összeg pedig 4 százalékkal esett.

Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya


A TBSZ-számlák száma csökkent az elmúlt hónapokban. Februárban megáll az esés, de még így is 10 százalékkal kevesebb van, mint egy évvel korábban. A számlákon tartott összeg viszont 2 százalékkal volt magasabb, mint tavaly februárban.

Rekordot döntött a hazai háztartások a tőzsdei részvényállománya

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium