Rezsibefagyasztásra készülnek Lengyelországban

MTI
2018. október 12. 13:46    
nyomtatás
 
A lakossági áramfogyasztási díjak emelkedésnek megállítását helyezte kilátásba Krzysztof Tchórzewski lengyel energiaügyi miniszter a Parkiet lengyel gazdasági hírportálnak adott, pénteken megjelent interjúban azt követően, hogy a lakossági áramárakat szabályozó hatóság elnöke nemrégen kijelentette: lehet, hogy támogatna egy áremelést.


A hírportál arról tudakozódott, hogy a lengyel kormány milyen intézkedésekkel állítaná meg az energiaárak növekedését. Lengyelországban szeptemberben a nagyfogyasztók átlagosan 276 zlotyt (mintegy 64 eurót) fizettek egy megawattóráért, több mint 60 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában.

Tchórzewski azt állította, tárcája az áremelések megállítására, illetve az energiapiaci körülmények állandósítására törekszik. Bejelentette, kidolgozzák a lakosság és az energiaigényes ipari fogyasztók terheit egyaránt csökkentő intézkedési csomagot. Ez elmondása szerint bizonyos illetékengedményeket tartalmazna, kompenzálná a szén-dioxid-kibocsátási kvóták drágulását is. A miniszter szeptemberben az Európai Bizottság illetékes tagjaihoz fordult az egységárak "túlzott növekedése" miatt, és ígéretet kapott, hogy ezt Brüsszelben napirendre tűzik. A szén-dioxid-kibocsátást szabályozó egységek ára augusztusban tonnánkénti 20 euró volt, míg 2017 elején még 5 euró.

A miniszter hangsúlyozta, az árakat illetően számítani kell a nemzetközi adottságokkal is. Ezek között a szén-dioxid-kibocsátási egységek növekvő árait, valamint a szén árának globális növekedését említette. Lengyelországban az energiafogyasztás mintegy 80 százalékát a szénerőművekből fedezik. Tchórzewski szerint az energiaáraknál jelenleg "bizonyos stabilitás, sőt csökkenés" észlelhető. Ezt a miniszter szerint támogatja az a törvény is, amely az áram kizárólag tőzsdén történő nagykereskedelmi értékesítését szabályozza. Jelenleg az áramszolgáltatók az általuk eladott energia 30 százalékát kötelesek a tőzsdén értékesíteni. A jogszabály tervezetét a héten hagyta jóvá a varsói kormány, most a parlament elé kerül.

Lengyelországban a lakossági áramárakat az energiaszabályozó hatóság (URE) felügyeli. Maciej Banda, az URE elnöke nemrégen kijelentette: lehet, hogy támogatná az áremelést. Egyes szakértők szerint a piac jövőre a lakossági áramárak 15-20 százalékos növekedését kényszeríthetné ki, mások szerint csak "kompromisszumos", 6-8 százalékos áremelés várható. Ebben elemzők szerint politikai tényezők is szerepet játszhatnak, hiszen október végén lengyel önkormányzati, a jövő évben pedig európai parlamenti és lengyel parlamenti választások lesznek. A lengyelországi energiaszállító cégek egyelőre nem nyújtották be az URE-hoz a jövő évi tarifákra vonatkozó beadványaikat.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium