Rezsicsökkentést kaphatnak a britek

2018. február 13. 16:35    
nyomtatás
 
Árplafon sürgős bevezetésére van szükség a brit energiafogyasztók számláit illetően azért, hogy megszüntethető legyen az ügyfelek túlfizetése - állapította meg egy parlamenti bizottsági vizsgálat az Egyesült Királyságban, összhangban a londoni kormányzati tervekkel.


A bizottsági jelentés szerint a lakossági energiaszolgáltatás piacán a verseny gyakorlatilag nem működött, ennek megfelelően nem is volt képes "fair" tarifákat kialakítani az ügyfelek számára. Ezt aláásták a kormányzati ellenlépéseket elkerülni igyekvő energiatársaságok lépései is - állapítják meg. A bizottság javaslata szerint az árplafont abszolút értelemben lenne célszerű meghatározni -, tehát nem bizonyos tarifákhoz viszonyítva -, valamint átmeneti, időszakos jellegűnek kellene lennie. A javaslat értelmében az energiatarifáknak felő határt szabó vonatkozó törvényt már a nyári szünet előtt kívánatos lenne elfogadni, hogy az árplafon az év vége előtt hatályba is lépjen.

Theresa May tavaly tavasszal jelentette be, hogy a kormány valamilyen módon korlátozná az energiaszámlák összegét. A parlamenti bizottság értékelése alapján pedig úgy tűnik, a kérdésben politikai konszenzus alakult ki; a testület szerint a szigetország hat nagy energiavállalata évek óta túlszámlázza szolgáltatásait az ügyfeleiknek, a cégek közelmúltbeli bágyadt kísérletei pedig csak megerősítették, hogy szükség van a beavatkozásra. A BBC által ismertetett jelentés ugyanakkor az Ofgemet (Office of Gas and Electricity Markets), a szabályozói jogkörökkel rendelkező kormányügynökség felelősségét is hangsúlyozza, amely szerintük túlságosan lassan és vonakodva lépett az ügyfelek érdekeinek védelme érdekében.

A testület jelentése szerint az Egyesült Királyságban 12 millió ügyfél fizet túl, évente akár 300 fontnak (valamivel több mint 100 ezer forint) megfelelő összeget is. A szigetország 5 millió leginkább sérülékeny háztartása számára már érvényben van egyfajta szociális árplafon az energiaszolgáltatások terén, azonban várhatóan az ő számlájuk végösszege is emelkedik majd tavasztól, ahogyan az Ofgem jelezte.

Az árplafon bevezetésének terve ugyanakkor kritikákat is kiváltott, az USwitch szerint egy ilyen eszköz több kárt okozhat, mint hasznot, amennyiben aláássa az energiatársaságok közötti versenyt. Az Energy UK szintén a hatósági árszabályozás versenyt akadályozó hatását emeli ki, miután az árplafon nagyrészt olyan költségelemekre vonatkozik, amelyek közvetlen befolyásolása kívül esik az energiavállalatok hatáskörén.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium