Sosem késő elkezdeni: így lett a 40 éves rendőrből sikeres vállalkozó

2019. február 12. 14:08    
nyomtatás
 
Vállalkozni kockázatos dolog: a havonta alakuló több ezer cég jelentős része a statisztikák alapján várhatóan kérészéletű lesz. Bártfai Tibor, az OTP Business Nagykövet Programban résztvevő Galga Invest Zrt. vezérigazgatója viszont 40 évesen úgy döntött, hogy kockáztat. Nem bánta meg.


Nincs könnyű helyzete az újonnan induló vállalkozásoknak: az Opten tavaly júliusi közleménye szerint havonta 2-3 ezer új cég jön létre Magyarországon, ugyanakkor a statisztikák alapján jelentős részük igen rövidéletűnek bizonyul. Az új alapítású vállalkozások háromnegyede éli csak meg az 5 éves kort, a 10 évest pedig csak a felük.

Sőt, míg az 1999 és 2004 között létrehozott cégeknek még 85 százaléka üzemelt az alapítása utáni ötödik évben is, addig a 2010 után alapított cégeknél csak 74 százalék körül volt ez az arány. A 10 éves kort vizsgálva pedig még rosszabb a helyzet, az ezredforduló körüli 64 százalékos túlélési ráta 2007-re 50 százalékra csökkent és a tendencia folyamatos romlást mutat.

Mindezek ellenére 2011-ben, 40 éves korában Bártfai Tibor mégis úgy döntött, hogy kilépve a biztos munkahelyről, vállalkozásba kezd.
20 éven át voltam rendőr, de miután bejelentették, hogy 2012. január 1-jétől megszűnik a korkedvezményes nyugdíj, úgy döntöttem, ideje váltani
- mesélte az OTP Business Nagykövet Programban résztvevő Galga Invest Zrt. vezérigazgatója a Portfolio-nak.Először - a rendőrségi tapasztalatokra támaszkodva - vagyonvédelemmel kezdett foglalkozni, és folyamatosan kereste az újabb és újabb üzleti lehetőségeket. A Galga Invest Zrt.-t 2016-ban alapította, a cég tevékenységi köre igen széleskörű: generál-kivitelezés, ingatlankezelés, ingatlan üzemeltetés, mérőhelyi ellenőrzés, valamint robogók és hajók bérbeadása a Balatonon.
Sok-sok év után visszaültem az iskolapadba is, 41 éves voltam, amikor beiratkoztam Paris-Nanterre Egyetemre, ahol kis- és középvállalkozási menedzser végzettséget szereztem. 44 évesen pedig beiratkoztam a Budapesti Metropolitan Egyetemre, ahol Digitális Marketing Szakközgazdásznak tanultam
- mondta Bártfai, aki szerint az élethosszig tartó tanulás a siker egyik kulcsa.

Az OTP Business Nagykövet Programra azért jelentkezett, mert szeretett volna találkozni hozzá hasonló vállalkozókkal, akik közel azonos problémákkal küzdenek. "Érdekes szembesülni azzal, hogy a különböző területen dolgozóknak milyen feladataik, dilemmáik vannak a cégvezetés során. Sokat tanulunk egymástól" - mondta Bártfai, hozzátéve, örül, hogy felmerült annak a lehetősége, hogy a jövőben a kiscsoportos beszélgetéseken cserélődnek majd az emberek.

Arra a kérdésre, szerinte mi a legnagyobb kihívás manapság egy cég életében, azonnal azt felelte: a munkaerőhiány. Úgy gondolja, a legfontosabb, hogy egy vállalkozás megbecsülje a dolgozóit, így megelőzhető a fluktuáció.
Az átlagosnál egy kicsit nagyobb összeget fizetünk a munkavállalóknak és a munkakörülményeket is igyekszünk úgy alakítani, hogy az egyes embereknek megfeleljen. Volt például egy kolléga, Budapesten, az itteni pozícióban nem érezte magát annyira jól. Próbáltunk megoldást találni. Ő a Balaton környékéről származik, szeret ott lenni, ezért felajánlottuk, hogy dolgozzon az egyik vidéki irodában. A lakhatást biztosítjuk a számára. A dolog nagyon bejött, az új munkakörrel és a munkakörülményekkel is elégedett
- mesélte.

 

TÁMOGATOTT TARTALOM

Az OTP Business Nagykövet Program médiatámogatója a Portfolio Csoport.


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium