Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra

2018. április 17. 09:23    
nyomtatás
 
Az amerikai kereskedelmi minisztérium megtiltotta az amerikai vállalatoknak, hogy alkatrészeket értékesítsenek a kínai távközlési cégnek, a ZTE-nek a következő hét évben. A magyarázat, hogy a kínai cég megsértette az amerikaiakkal kötött megállapodást és illegálisan értékesített termékeket Iránnak. Ez nem jó sem a ZTE-nek, miután alkatrészeinek több mint negyede amerikai és az amerikai alkatrészgyártóknak sem, akik egy nagy ügyfelüket bukták el.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A kínai ZTE távközlési eszközöket és telefonokat gyárt, alkatrészeinek 25-30 százaléka származik amerikai cégektől. Így nagy veszteség számára, ha a beszállítói közül kiesnek az amerikai vállalatok a következő hét évre.

A tiltás oka, hogy tavaly a texasi bíróság bűnösnek találta a ZTE-t, mert megsértette az amerikai szankciókat, amikor termékeket és technológiát adott el Iránnak. A kínai cég, amely az Egyesült Államokban is értékesít okostelefonokat, 890 millió dolláros pénzbüntetést kapott és további 300 millió dolláros büntetést helyeztek kilátásba.

Nem csak a ZTE szenvedheti meg a tilalmat, hiszen több amerikai cégnek volt a nagy ügyfele. Az Acacia Communications árfolyama közel 36 százalékot zuhant hétfőn a hírre, a Lumentum Holdings részvényei 9 százalékot estek, az Oclaro papírjai pedig 15 százalékot veszítettek értékükből. A ZTE árfolyama nem reagált jelentősebb elmozdulással a hírre, a kínai tőzsdén 0,4 százalékot emelkedett a részvények árfolyama.

Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra


Tavaly az Acacia Communications bevételeinek 30 százaléka származott a ZTE-től. Kevésbé indokolt a Lumentum árfolyamának zuhanása, hiszen bevételeinek mindössze 2-3 százaléka származott a ZTE-től. Viszont a Huawei adja bevételeinek 15 százalékát és a tilalom kedvezhet a ZTE versenytársainak, például a Huawei-nek és a Nokiának, mert piaci részesedést szerezhetnek. Az MKM Partners elemzője szerint a Lumentumnál érdemes megvenni most az esést.

Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra


Az Oclaro 15 százalékos zuhanása szintén jó vételi lehetőséget teremtett. A cég felvásárlás alatt áll, a Lumentum venné meg. Nem valószínű, hogy lefelé módosítják az ajánlati árat és az sem, hogy a kínai hatóságok blokkolják majd az akvizíciót. Az Oclaro bevételeinek 10-15 százaléka származik a Huaweitől és a ZTE-től, 10 százalék pedig a Nokiától folyik be.

Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóra


A Finisar árfolyama szintén esett 4 százalékot a tegnapi kereskedésben, pedig azok közé tartozik, amelyek inkább a Huawei felé rendelkeznek kitettséggel, mint a ZTE felé.

Súlyos csapást mér Amerika az egyik kínai mobilgyártóraA tilalom nem javít valószínűleg a két ország feszült viszonyán, akik az elmúlt hetekben importvámokkal büntették egymást, több tízmilliárd dollárnyi importra vonatkozóan, egy kereskedelmi háború szélére sodorva a világot.

(Reuters / Marketwatch)

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium