Üzlet

Szakadék szélén a tőzsdék - Egy vonalat érdemes figyelni

200 napos mozgóátlag. Misztikus technikai elemzési eszköz, sokak szerint mindenható, amíg emelkedő trendben fölötte áll az árfolyam, addig nincs baj, amint masszívan aláesik az árfolyam, vége mindennek. Az egyik legfontosabb részvényindex, az S&P 500 értéke most vészesen közel került a mozgóátlaghoz, megnéztük, jelent-e ez valamit.

Fontos a 200-as mozgó?

A befektetők kiemelten figyelik a 200 napos mozgóátlagot, aminek a segítségével könnyen beazonosítható a hosszútávú trend. Amíg emelkedésben az árfolyam fölötte marad, addig kitart az emelkedő trend, ha viszont masszívan aláesik, akkor fordulhat a trend. Főleg, ha a rövidebb, 50 napos mozgóátlag felülről keresztezi a 200 naposat, a halálkereszt masszív lefordulást vetít előre.

Ha így nézzük, az európai részvényindexek (DAX, CAC, FTSE100) kifejezetten rosszul néznek ki, az árfolyam már bőven a 200 napos mozgóátlag alatt áll, ráadásul az 50 napos mozgóátlag a német és a brit indexnél már néhány napja felülről keresztezte a 200 naposat,

Szakadék szélén a tőzsdék - Egy vonalat érdemes figyelni


Szakadék szélén a tőzsdék - Egy vonalat érdemes figyelni
a francia részvényindexnél pedig épp most történik meg a metszés.

Szakadék szélén a tőzsdék - Egy vonalat érdemes figyelni
Nade, az a mondás, hogy amíg az S&P 500-nál ez nem történik meg, addig még van remény, a helyzet azonban kritikus, a múlt hét pénteki eséssel ijesztően közel került az index értéke a mozgóhoz, onnan hétfőn még felpattant az index, tegnap azonban újra a 200 napos mozgóátlagra esett az S&P 500.

Ahhoz, hogy eldöntsük, mekkora bajt jelentene a mozgóátlag elesése, érdemes megnézni, hogy a múltban jelentett-e egyáltalán bármit is ez az esemény. A rövid válasz az, hogy igen. A 2009 márciusi mélypont óta több alkalommal is találkozott az S&P 500 árfolyama a 200 napos mozgóátlaggal, és szinte minden alkalommal volt is valamilyen kölcsönhatás közöttük. A 2007-2008-as nagy tőzsdei zuhanás után először 2009 május-júliusban emelkedett újra a mozgó közelébe az árfolyam, akkor el is időztek egymás közelében, aztán júliusban onnan lőtt ki az index, azt követően pedig több alkalommal is érintette a mozgóátlagot az index,
  • 2010 februárban támaszként,
  • aztán 2010 július-augusztusban már ellenállásként szolgált a mozgó,
  • 2011 júniusban még megpattant a mozgóról az index,
  • augusztusban azonban masszívan elesett, így 2011 végén már ellenállás volt a mozgóátlag,
  • az azt követő, éveken keresztül tartó raliban többször pattant a mozgóátlagról az S&P 500,
  • 2015 augusztusban azonban durván letört az S&P 500, 2015 végén is csak a mozgóátlagig tudott visszapattanni a részvényindex,
  • a 2016 eleji nagy esést követően azonban ismét a 200 napos mozgóátlag fölé kapaszkodott az S&P 500, azóta pedig több alkalommal is érintette az index a mozgót.


Szakadék szélén a tőzsdék - Egy vonalat érdemes figyelni
A legutóbbi érintés idén február elején szinte milliméter pontosan történt, a mozgóátlag 2539 ponton állt, az index pedig 2533 pontig szúrt le, onnan jött egy nagyobb felpattanás.

Szakadék szélén a tőzsdék - Egy vonalat érdemes figyelni

Mi jöhet most?

  • A múltbeli tapasztalatok alapján emelkedő trendben a 200-as mozgóátlag jellemzően támaszként szolgál, ahonnan rendszerint felpattan az S&P 500 index, így bátrabb befektetők akár long pozíciók nyitásával is megpróbálkozhatnak, a stopokat viszont szigorúan be kell húzni a mozgóátlag alá (jelenleg 2587 ponton áll a 200 napos mozgóátlag).
  • Ha elesik a 200 napos mozgóátlag, akkor általában heves és gyors esés jön, amit, ha nem fognak meg a longosok, akkor nagyon csúnya is lehet, lásd pl. 2015 augusztus.
  • A 200 napos mozgóátlag elesése azonban önmagában nem jelent trendfordulót, 2009 óta jellemzően a nagyobb eséseket mindig megvették.


Címlapkép: Shutterstock
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve