Szembemegy Trumppal az EU Irán ügyében

2018. május 18. 17:52    
nyomtatás
 
Az Európai Bizottság lépéseket tett annak érdekében, hogy védelmezze az Iránban befektető európai cégek érdekeit, továbbá hogy kifejezésre juttassa, az EU elkötelezett az Iránnal megkötött nukleáris megállapodás, az úgynevezett átfogó közös cselekvési terv végrehajtása mellett.


Az Európai Unió teljes mértékben kiáll az iráni nukleáris megállapodás folyamatos, maradéktalan és hatékony végrehajtása mellett, mindaddig, amíg Irán is tiszteletben tartja kötelezettségeit - közölte az Európai Bizottság magyarországi képviselete.

A Bizottság érvelés szerint az Amerikai Egyesült Államok bejelentése, miszerint kilép a megállapodásból és visszaállítja az Irán elleni szankciókat, kedvezőtlen hatást gyakorolhat azokra az európai vállalatokra, amelyek jóhiszeműen eljárva a megállapodás megkötése óta befektettek Iránban. Az EU szándékai szerint mindent megtesz annak érdekében, hogy mérsékelje az amerikai szankciók európai cégekre gyakorolt kedvezőtlen hatását, és intézkedéseket hoz annak érdekében, hogy az EU és Irán közötti kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok bővülése, mely a szankciók megszüntetése óta tart, a jövőben is folytatódjon.

Azt követően, hogy az európai uniós állam-, illetve kormányfők május 16-i szófiai csúcstalálkozójukon egyhangú támogatásukról biztosították Jean-Claude Juncker elnök és Federica Mogherini külügyi és biztonságpolitikai főképviselő javaslatait, az Európai Bizottság a mai napon négy területen hozott intézkedéseket:
  • Megindította a külföldi országok által elfogadott jogszabályok hatásai elleni védelmet szolgáló 2271/96/EK rendelet aktiválását célzó hivatalos eljárást. Ennek érdekében aktualizálta azoknak az Irán elleni amerikai szankcióknak a jegyzékét, amelyek a rendelet hatálya alá tartoznak. A 2271/96/EK rendelet megtiltja, hogy az uniós cégek eleget tegyenek az USA által az ország területén kívül alkalmazott szankcióknak, lehetővé teszi a számukra, hogy az ilyen szankciókból eredő károk megtérítését kérjék attól a személytől, aki a károkozásért felelős, és érvényteleníti a szóban forgó szankciók alapján hozott külföldi bírósági ítéletek hatását az Európai Unió területén.
  • Elindította azt a hivatalos eljárást, mely az Európai Beruházási Bank előtt álló akadályokat hivatott elhárítani annak érdekében, hogy a bank tevékenységeket finanszírozhasson Iránban.
  • A Bizottság úgy határozott, folytatni és fokozni fogja az Iránnal folytatott ágazati együttműködést és az ország támogatását, többek között az energiaszektorban és a kis- és középvállalkozások vonatkozásában.
  • A Bizottság arra ösztönzi a tagállamokat, vizsgálják meg, lehetőség nyílik-e egyszeri pénzátutalásokra az Iráni Központi Bank részére.

Amint arról korábban beszámoltunk, Theresa May szóvivőjének csütörtöki tájékoztatása szerint a brit kormányfő, a német kancellár és a francia elnök ma abban állapodott meg a szófiai uniós csúcstalálkozón, hogy továbbra is érvényesnek tartják, ezért fenntartják az Iránnal 2015-ben kötött többoldalú atommegállapodást és azt szorgalmazták, hogy Iránnak is tartania kell magát a továbbiakban is a megállapodásból eredő kötelezettségeihez. A szóvivő utalt arra is, hogy az EU aktiválni fogja azt a blokkoló rendeletet, amely megtiltja az európai cégek számára, hogy eleget tegyenek az Irán elleni amerikai szankcióknak, ami végül pénteken be is következett.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium