Szigorítja a külföldiek magyarországi tulajdonszerzését a kormány

2018. október 12. 10:46    
nyomtatás
 
Külföldi befektető kizárólag a kormánynak történő bejelentés és a bejelentés tudomásulvételének visszaigazolását követően szerezhet 25 százalékot, nyilvánosan működő részvénytársaság esetén 10 százalékot meghaladó tulajdonrészt magyarországi székhelyű pénzügyi, energia-, víz- és távközlési szolgáltató vállalatban, hadiipari, illetve bizonyos informatikai társaságokban.


A külföldi befektető bejelentési kötelezettségéről, illetve a Magyarország biztonsági érdekét sértő külföldi befektetések ellenőrzéséről szóló, a Magyar Közlönyben megjelent törvény szerint a bejelentési kötelezettség akkor is fennáll, ha a külföldi befektető 25 százalékot el nem érő tulajdonszerzése azt eredményezné, hogy a meghatározott tevékenységet folytató hazai társaságban a külföldi befektetők együttes tulajdonrésze összességében meghaladná a 25 százalékot.

A bejelentéshez kötött tevékenységek a következők:
  • fegyver- és lőszergyártás, valamint az engedélyköteles haditechnikai eszközök előállítása,
  • kettős felhasználású termék előállítása,
  • a haditechnikai tevékenység engedélyezésének és a vállalkozások tanúsításának részletes szabályairól szóló kormányrendeletben meghatározott titkosszolgálati eszközök előállítása,
  • a  hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvényben meghatározott pénzügyi szolgáltatás nyújtása és a kiegészítő pénzügyi szolgáltatások közül a fizetési rendszer működtetése,
  • a villamos energiáról szóló törvény hatálya alá tartozó szolgáltatások,
  • a földgázellátásról szóló törvény hatálya alá tartozó szolgáltatások,
  • a víziközmű-szolgáltatásról szóló törvény hatálya alá tartozó szolgáltatások,
  • az elektronikus hírközlésről szóló törvény hatálya alá tartozó szolgáltatások,
  • az  állami és önkormányzati szervek elektronikus információbiztonságáról szóló törvény hatálya alá tartozó elektronikus információs rendszerek kialakítása, fejlesztése vagy működtetése

tevékenységi körökön belül a kormány rendeletében meghatározott egyes tevékenységek.

A bejelentésben a külföldi befektetőnek be kell mutatnia eddigi gazdasági tevékenységét, és csatolnia kell minden olyan okiratot, amely alapján megállapítható a külföldi befektető és a külföldi befektetőben részesedéssel rendelkező jogi személyek tulajdonosi szerkezete, valamint a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló törvény szerint meghatározott tényleges tulajdonos.

Tiltó döntés akkor hozható, ha megalapozottan feltehető, hogy a magyarországi székhelyű társaságban befolyást szerző jogi személy a meghatározott körülmények fennállásának elfedésére, az ellenőrzés elnehezítésére, az e törvényben meghatározott eljárás megkerülésére létesült vagy arra szolgál. Ilyennek minősül, ha a jogi személy a bejegyzése szerinti államban tényleges gazdasági tevékenységet nem folytat, tartós gazdasági tevékenységére utaló körülmények - különösen gazdasági létesítmények, foglalkoztatottak - fennállása nem igazolható. A külföldi befektető a tiltó döntést közigazgatási perben megtámadhatja a Fővárosi Törvényszéken.

Ha a külföldi befektető a bejelentési kötelezettségének nem tett eleget, a miniszter a tudomásulvételt nem igazolta vissza vagy tiltó döntést hozott, a szerző fél a részvénykönyvbe nem jegyezhető be, a tagjegyzékben nem tüntethető fel, a részesedései tekintetében a gazdasági társasággal szemben jogot nem gyakorolhat. Arra az esetre, ha a külföldi befektető a bejelentési kötelezettséget nem teljesítve szerez a meghatározottnál nagyobb tulajdonrészt, a szabályozás háromhónapos határidőt biztosít a magyarországi székhelyű társaságban fennálló tulajdonrészének értékesítésére, befolyása, illetve a fióktelep megszüntetésére vagy tevékenységi körének módosítására. A magyar államot elővásárlási jog illeti meg.

A törvény 2019. január 1-jén lép hatályba; a bejelentésre vonatkozó részletes szabályokat a kormány rendeletben állapítja meg.
A hazai energiaszektor szabályozási környezetének aktualitásairól, valamint az ágazati beruházási kérdéseiről a Portfolio Energy Investment Forum 2018 november 6-i konferenciáján bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium