A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok

2012. január 24. 13:21    
nyomtatás
 
Álljunk meg egy pillanatra és tegyük félre korábban megismert sztereotípiáinkat a piacról, a grafikonelemzésről és a kereskedésről. Cikkünkben egy eddig ismeretlen, fantasztikus világgal ismerkedhet meg az olvasó, ahol nem számít az idő.


Amíg a németek az autóiparban, addig a japánok a grafikonelemzésben alkottak nagyot. Gondoljunk csak a hagyományos japángyertya grafikonokra. A japán "renga" kocka szóból eredő, apró kockákból építkező grafikonok új perspektívákat helyeznek elénk a grafikonelemzésben, mely megmutatja számunkra a trend irányultságát és jól értelmezhető beszálló pontokat ad, akár önmagában is.

A négyzetek képzése
A Renko típusú grafikonok csak az árfolyam mozgásának az irányát veszik figyelembe. A forgalmat, valamint az időt nem. Új kockát akkor rajzol ki a programunk, amikor az ár kitör a korábbi négyzetből és teljesen kitölti a következőt is. Ezt illetően a Renko grafikon hasonlít az 1900-as évek első felében igen népszerű angolszász point and figure ábrázoláshoz. Renko grafikon esetében, amennyiben 5-ös árléptékű grafikont használunk, és az adott napon 92-103-ig emelkedik az árfolyam, akkor mindössze két új négyzetet (90-95; 95-100) rajzol a grafikonrajzolónk.A négyzetek paramétereinek meghatározása
A négyzetek testének meghatározása egy-egy jelentősebb elmozduláshoz kötődik. Mivel ez minden instrumentum esetében más és más, így az esetek többségében a grafikonrajzoló program lehetőséget biztosít az egyedi beállításokra is. Megválaszthatjuk például, hogy mely adatokból képezzük a kockák testét. Leggyakrabban a záróárakra esik a választás, azonban egyes pozíció zárási technikák a minimum, vagy a maximum árakkal számolnak. A négyzetek testének a meghatározására két, szélesebb körben elterjedt módszert használnak: az abszolút pontok módszerét, valamint az ATR módszert.

A kockák kialakulása
Zöld kocka alakul ki, ha az árfolyam alul lép be a kocka testébe, míg felül lép ki. Piros kocka akkor képződik, amikor az árfolyam adott kocka testén belül csökken. Fontos megjegyezni, hogy egészen addig, amíg az árfolyamváltozása nem haladja meg az adott egységet, nem rajzolódik újabb kocka. Egy szűk sávban oldalazó piacon tehát nem változik semmit a Renko grafikon, az árfolyam jelentősebb változását viszont jól érzékelteti.

Vegyük például, hogy hogyan néz ki a hagyományos gyertya grafikonokon a Renko. Az alábbi grafikonon kékkel jelöltük az emelkedő téglákat, míg sárgával a csökkenőeket. Az ábrán jól látható, hogy a Renko grafikonok esetében egy-egy tégla különböző idő alatt képződik. Valamint, hogy a Renko ábra nem jelenít meg minden ármozgást. Így például azt, amikor az árfolyam mozgása nem tölti be teljesen a kocka testét (6400 környékén nem rajzolódik ki egy kocka sem)

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok
Klikk a képre!


A Renko-féle grafikonon ugyanezen időszak az alábbi módon néz ki.

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok
Klikk a képre!

Abszolút pontok módszere
A módszer alkalmazásával a téglák méretét pontban kifejezve specifikálhatjuk a grafikonon. A módszer előnye, hogy könnyen érthető és előre jelezhető egy új négyzet képzése. Hátránya pedig, hogy az ár növekedésével ugyanazon téglamérettel alacsonyabb százalékos elmozdulást kapunk.

Average True Range
Az ATR módszer az indikátor értékeit használja fel a tégla méreteinek a meghatározására. Mivel az ATR indikátor egy volatilitás követő indikátor, így ez a módszer alkalmazkodik a piac változásaihoz. Ebből kifolyólag az indikátorunk automatikusan megfelelő méretű téglákat rajzol. A legtöbb esetben a 14-es periódusú ATR igen jól használható.

Használata
A Renko grafikonok igen hatásosak a támasz és ellenállás szintek, valamint trendek és azok megtörésének meghatározásában. Kiválóan használhatóak továbbá akár önmagukban, akár más eszközökkel együtt a ki és belépési pontok meghatározására is.

Technikai szintek azonosítása
A technikai szintek azonosítása igen egyszerű a grafikonon. Mindössze ki kell választanunk az előforduló mélypontokat és csúcsokat.
A trendelemzésben a Renko grafikonok új dimenziót nyitnak előttünk. A rövidebb távú trendeket egyszerűen a kockák irányultságából határozhatjuk meg, míg a hosszabb távú trendeket a hagyományos japán gyertya grafikon elemzéshez hasonlóan a mélypontok, valamint a csúcsok összekötésével kapjuk meg.Kereskedési jelzések
A Renko gyertyák rendkívül jól átláthatóvá teszik a trendet. Mivel a trend megtörését irány és színváltoztatással jelzik, így a bátrabb kereskedők számára ez már önmagában elég a kereskedés kiváltására. Az óvatosabb befektetők az oldalazó periódusok, valamint a korrekciók elkerülése érdekében több azonos irányú négyzet megjelenését is kivárhatják.

Vételi pozíció
Kevés hibás jelzést ad a kereskedési rendszerünk, amennyiben a grafikonon feltűnő támasz és ellenállás szintekből való kitöréseket vesszük figyelembe.

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok
Klikk a képre!


Eladási pozíció
Megbízhatónak számító szignálokat ad rendszerünk, amennyiben trend, vagy támaszvonal letörésénél nyitunk eladási pozíciót.

A grafikon, amin nem fog az idő vasfoga - Renko grafikonok
Klikk a képre!


A Renko grafikonokról összességében elmondható, hogy egy könnyen értelmezhető és használható grafikontípus, mely nagy segítségünkre van a trendek meghatározásában, valamint nagy valószínűségű vételi és eladási pontok keresésében.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium