Üzlet

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok

Portfolio
A több, mint 100 éves múltra visszatekintő point and figure grafikonokra, több a tőzsde világában jelentős műben találhatunk hivatkozást. Először "Hoyle" a Wall Street-i játékok c. könyvében publikálták, de több neves tőzsdeguru is említést tett róla. Így például Richard Wyckoff is 1910-ben írt klasszikusában a Szalag olvasásában.
A most bemutatásra kerülő grafikonábrázolási módszert ma már kevesen használják ugyan, de a kitörések lekereskedésére, fals mozgások kiszűrésére, valamint piaci fordulók azonosítására most is kiválóan alkalmas. A point and figure grafikonokon alapuló stratégiáknak az 1900-as évek elején több legendás kereskedő köszönhette mesés árfolyamnyereségét.

A point and figure grafikon már megjelenésében is radikálisan különbözik a legtöbbünk által megszokott japán gyertya vagy oszlop grafikontól. A grafikon megjelenítéséhez először is képzeljünk magunk elé egy négyzethálós papírt. Ameddig az árfolyam folyamatosan emelkedik, addig zöld x-eket rajzol a program a négyzetekbe egymás fölé. A piac irányának váltásakor újabb oszlopba kezdi el rajzolni a program a piros O szimbólumokat egymás alá. Ebből következik, hogy a grafikon x tengelyén nem előre meghatározott időintervallumot láthatunk, hanem az árfolyam elmozdulásával gyakorlatilag együtt mozog maga az x tengely is. Így a point and figure grafikonok kirajzolásához elégséges csak az árfolyammozgással tisztában lennünk.



Az alábbi két képen a hagyományos japán gyertya grafikon, valamint a point and figure grafikonon ábrázolva ugyanazt a Commerzbank árfolyamot jelenítettük meg.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok


Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok
További specifikum, hogy míg az oszlop, vagy a gyertya grafikonok minden apró mozgást megmutatnak a grafikonon, addig a point and figure grafikonok kiszűrik azokat az árfolyammozgásokat, amelyek a meghatározott értéknél alacsonyabbak. Például, ha a 3-as árléptékű ábrázolásmódot használunk, és az árfolyam 99,8-103,6-ig emelkedik, akkor egy új X jelenik meg a 100 és 103 közötti sávban. A következő X csak akkor fog megjelenni, ha az árfolyam eléri, vagy túlhaladja a 106-os árat. Amennyiben az árfolyam hetekig 103 és 105,8 között ingázik, nem rajzolódik új jel a point and figure grafikonra. Az árfolyam csökkenése esetén, amennyiben 106-ról 100,2-re csökken, akkor egy piros O jelenik meg a grafikonunkon. A második piros kör akkor jelenik meg, ha az árfolyam 100-ra, vagy az alá csökken.



A point and figure grafikonok paraméterének a meghatározása
Mielőtt a grafikont felrajzolnánk, két fontos paramétert szükséges meghatároznunk: a boxok méretét, melyekbe a mintákat berajzoljuk, valamint az elhanyagolandó mozgások mértékét.

A boxok mérete
Először szükséges meghatároznunk a boxok méretét, amely megmutatja, hogy mekkora mértékű elmozdulást jelenít meg a grafikont. Részvényeknél általában 1 pontos beállítású boxot használunk, amennyiben az ár 20 felett tartózkodik. Ez azt jelenti, hogy amennyiben a részvény árfolyama 1 eurót emelkedik, akkor 1 újabb zöld X jelenik meg. Amennyiben pedig a részvény ára 1 eurót esik, akkor egy piros O-t jelenít meg a grafikonunk. Ez alatti részvényárfolyam esetén 0,5-ös boxbeállítást használunk. Amennyiben az ár jelentősen magasabb, mint a fent említett értékek, akkor a boxok méretét nagyobbra is meghatározhatjuk, mint például az 5, 10, 20, 50 pontos boxok. Amennyiben a grafikont hosszabbtávra szeretnénk alkalmazni, úgy még nagyobb box méreteket is megadhatunk. Ahogy a box méretét növeljük, úgy fog a grafikonon megjelenített ármozgás csökkenni és fordítva.

A nem szignifikáns ellentétes mozgások kiszűrése
Ahhoz, hogy kiszűrjük a grafikonon a nem szignifikáns mozgásokat, remekül használható a fordulóhoz szükséges boxok mennyisége. Fordulót akkor jelenít meg grafikonunk, amikor egy X után egy O kerül a point and figure grafikonra vagy fordítva. A fordulópontok azonosításához meg kell határoznunk azt a mintaszámot, aminek a megjelenése esetén ellentétes irányúnak tekinthetjük a mozgást. Ahhoz, hogy emelkedő szakaszban egy piros O jelenjen meg, az ellentétes mozgásnak szignifikánsnak szükséges lennie. Jellemzően a normál box érték kétszeresét, háromszorosát várjuk el ellentétes irányú mozgás esetén.

Nézzünk egy példát: A Commerzbank árfolyama 9,5-ről 5,2 euróra csökken, a 0,5 boksz méretű point and figure grafikonon. Majd fordul az árfolyam, és 6,6 euróig erősödik. Amennyiben a fordulóhoz szükséges boxok mennyisége jelen esetben 1, akkor ezt a mozgást a rendszerünk megjeleníti a grafikonon, ahogy az alábbi példán is látható.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok


Amennyiben a fordulóhoz szükséges boxok mennyiségét 2-nek adjuk meg, úgy a grafikonunkon már nem jelenik meg az árban bekövetkező 1 eurós felfelé mozgás, és az alábbi egyszerűsödött ábrát láthatjuk. Így tehát a fordulóhoz szükséges boxok mennyiségébnek a helyes megválasztásával lehetőségünk van a jelentéktelen mozgások kiszűrésére a grafikonon.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok
Gyakori jelzések a grafikonon
Támasz vonalak
A támasz és ellenállás vonalakat a megszokottól eltérően rajzoljuk be a point and figure grafikonon, támasznál egy trendvonalnak megfelelő vonalat húzunk a X és O jelek mélypontjait összekötve. Amennyiben az ár hirtelen a támaszvonal alá csökken, valószínűsíthető a trend megváltozása és így eladási pozíciókat kereshetünk.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok
Ellenállás vonalak
Az ellenállás vonal berajzolásánál a X és O szimbólumok csúcsait kötjük össze egy ferde vonallal. Amennyiben az árfolyamnak sikerül hirtelen áttörnie az ellenállás vonalat, akkor vételi pozíciókat kereshetünk.

Amőba a grafikonon - Point and figure diagramok
A point and figure grafikonok jól használhatóak mind rövid, mind hosszabb távon kereskedők számára, hiszen a segítségükkel lehetőségünk van a felesleges mozgások kiszűrésére, valamint a támasz és ellenállásvonalak könnyű meghatározására. Érdemes tehát kipróbálni ezt a típusú grafikont is, hiszen lehet, hogy nagyban hozzásegít minket a sikeres kereskedővé váláshoz.

A cikk saját termék népszerűsítését szolgálja.
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
waberers