Andrews villa

2011. november 17. 12:00    
nyomtatás
 
A McDonald's gyorsétterem alapötlete a McDonald testvérek nevéhez fűződik, mégis aki naggyá tette a McDonald's nevet az Ray Kroc volt. Hasonló az Andrews villa története is. "Minden akciónak van egy egyenlő, ellentétes irányú reakciója." Ebből a Newton elvből fejlesztette ki ezt a technikai elemzési eszközt Robert Babson az 1900-as évek elején, aki az elsők között jósolta meg az 1929-es nagy tőzsdei krachot.

Az eszközt dr. Alan Hall Andrews karolta fel, aki maga is magas hozamokat tudott elérni az alkalmazásával, majd a sikerein felbuzdulva, az 1960-as években el is kezdte tanítani a technikáját árutőzsdei és tőzsdei kereskedőknek szánt kurzusokon, immár Andrews villaként hirdetve a technikát.


A következőkben az Andrews Vasvilla gyakorlati használatát tekintjük át:

Az Andrews villa segítségével 3 párhozamost húzunk a grafikonon, amelyek mintegy csatornát alkotva lehetséges támasz és ellenállásszintet határoznak meg. Az indikátor kitalálóinak alapgondolata szerint ezen szintek vételi és eladási zónákat határoznak meg.

Az Andrew vasvilla használata nagyon egyszerű. Mindösszesen egy emelkedő és csökkenő hullámot kell találnunk a grafikonon. Az ezen hullámok által kijelölt 3 pontot kell megjelölnünk grafikonrajzolónk segítségével.

Első lépésben a középvonalat fogjuk meghatározni, amitől azt várjuk, hogy a piac alapvető irányát mutatja. A középvonal meghatározásához egy lokális csúcsra és mélypontra van szükségünk (Az alábbi grafikonon az 1-es és 2-es pont). Ehhez egy nagyobb árelmozdulást veszünk alapul, és a hullám két végpontját jelöljük meg. Ezt követően a vasvilla két szélső vonalát határozzuk meg, amelyet az előző hullám korrekciós hulláma ad meg.

A DAX index alábbi grafikonján két példát is láthatunk az Andrews vasvilla használatára.

Andrews villa
Klikk a képre!Alan Andrewsnak meglátásai a vasvillával kapcsolatosan következőképpen foglalhatóak össze:
A középvonalak megmutatják az árak alakulásának irányultságát, és azt, hogy mi az az ár, amit az árfolyam képes elérni. Ez az esetek 80%-ában Andrews szerint be is következik. A középvonalak lejtése körüli alternálás határozza meg a trendet. Nagy a valószínűsége annak, hogy:

  1. Az árak el fogják érni a középvonalat
  2. Az árfolyamok fordulhatnak a középvonalaknál, vagy átugorhatják azokat.
  3. Amikor az árak keresztezik a középvonalakat, vissza fogják tesztelni azt.
  4. Ha az árak a középvonal elérése nélkül visszafordulnak, helyet hagyva. Ilyen esetekben, a másik irányban tovább fognak haladni.


Az Andrews vasvilla alapvetően trendkövető eszköz, így gyakorlatilag mindenféle időperiódusú grafikonon használható, és akár day-trade technikáknak is az alapja lehet.

Az Andrews Vasvillát a Portfolio Online Tőzsde beépített Markers grafikonrajzolójával valamint a WorldSpreads ingyenes grafikonrajzolójával is kipróbálhatja.

A cikk saját szolgáltatás népszerűsítését szolgálja

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium