ATR - A volatilitást mérő indikátor

2008. március 25. 10:00    
nyomtatás
 
Az ATR (Average True Range) indikátor a vizsgált tőzsdei termék árfolyamának a volatilitását méri. Hasonlóan sok más indikátorunkhoz, mint az RSI, az ADX vagy a Parabolic, az ATR kifejlesztése is az "indikátor gyáros" Welles Wilder nevéhez fűződik. Lévén az ATR a volatilitást méri, jelzései az árfolyam mozgásának irányára vonatkozóan korlátozottan használhatóak.


Az ATR számítása
Az ATR számítása során először meghatározzuk a True Range mértékét, amely a következő három adat közül a legnagyobb:
Különbség az adott gyertya maximuma és minimuma között
Különbség az elsőző gyertya minimuma és a legutolsó gyertya maximuma között
Különbség az előző gyertya zárára és a és a legutolsó gyertya minimuma között.

(az utóbbi két esetben a különbség abszolút értékével számolunk)

Az ATR indikátor az előzőekben részletezett "true range" értékek átlaga, jellemzően 14 napra vonatkozóan, bár ez utóbbi paraméter minden grafikonrajzoló programon állítható.

Az ATR használata
Az indikátor relatív alacsony állása csendes, kereskedési sávban mozgó részvényről tanúskodik, még az indikátor magas olvasata hektikus ármozgásokról árulkodik. Amennyiben az indikátor hosszabb ideig alacsony értéket vesz fel, akkor az nagyobb arányú árelmozdulásnak az előszele, még a kiugróan magas érték meredeken emelkedő vagy csökkenő árfolyamhoz párosul, és jelzi, hogy az adott irány rövid távon nem fenntartható. Piaci fordulók gyakorta párosulnak az ATR indikátor "extrém" értékével, mint ez az alábbi OTP grafikonon is többször előfordult.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Az ATR kiválóan használható kitörések megerősítésére is. Támaszok ellenállások áttörése esetén gyakorta előfordulnak fals kitörések, amelyek az óvatlan spekulánsokat rossz irányú pozíciók felvételére ösztönzik. Volatilis, nagyobb ATR értékkel rendelkező instrumentumok esetében természetesen a fals kitörések valószínűsége is nő. Több befektető a fals kitörések kiszűrésére használja az ATR-t, oly módon, hogy fölfelé történő kitörés esetén az ATR értékével növelik a meghatározó szintet, és csak akkor vesznek fel pozíciót, ha az adott instrumentum a fölött zárt. Támaszszint áttörése esetén eladási pozíciót az ellenállás ATR-el csökkentet értékének túllépése esetén vesznek fel.

Az alábbi Rába részvény esetében a kitöréseket az ATR indikátor segítségével a 2000 Ft-os ellenállás áttörése esetén a zöld vonal fölött vesz fel vételi pozíciót, 2050 Ft-os árfolyam feletti zárás esetén, hiszen az ATR 50 -s értékét a 2000 Ft-os ellenálláshoz adtuk.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium