Az elfeledett kincs - Kairi relatív index

2012. február 20. 13:50    
nyomtatás
 
Sok film szól elfeledett kincsekről, melyeket birtokában főhősünk különleges varázserő birtokába jut. A következőkben egy olyan indikátort mutatunk be, amelynek eredete a múlt homályába vész, annak ellenére, hogy megbízható kereskedési jelzéseket szolgáltat.


A Kairi relatív index keletkezési körülményeire még a mai napig nem sikerült fényt deríteni, abban azonban mindenki biztos lehet, hogy az indikátor japán eredetű, hiszen a kairi szó japánul szétválasztást, vagy disszociációt jelent. Az indikátornak már a neve is sejteti, hogy mire fogjuk a későbbiekben használni.

A Kairi relatív index működése nagyban hasonlít a 70-es években debütált Momentum Indikátorhoz. A két indikátor között fellelhető azonban egy hajszál vékony különbség, mely miatt a Kairi Relatív Index megérdemli a Kincs jelzőt.

Az indikátor számítása, felépítése
KRI = (Ár - X periódusú SMA)/X periódusú SMA * 100
ahol
Ár = aktuális piaci ár
X periódusú SMA = Sima x periódusú mozgóátlag

A KRI tehát kiszámítja a jelenlegi ár és a sima mozgóátlag közötti különbséget %-ban kifejezve.
A Kairi Relatív Index képletéből is jól érzékelhető, hogy egy olyan indikátorral van dolgunk, mely 0 érték körül oszcillál. A hagyományos értelmezésben a 0 alatti értékek a piac lehetséges túladottságára hívják fel a figyelmet, míg a 0 feletti értékek pedig túlvettségre figyelmeztetnek.

Kereskedési jelzések
A Kairi Relatív Index könnyen értelmezhető kereskedési jelzéseket szolgáltat a 0 vonal keresztezésénél. Ezeken a pontokon vételi, vagy eladási pozíciókat vehetünk fel. A pozíció várható eredményét nagyban javítja, ha csak trend irányába veszünk fel pozíciót, azaz emelkedő árfolyamok esetén vételi pozíció, míg eső tendencia esetén eladási pozíció felvételét szorgalmazzuk.

Vételi jelzés
A Kairi Relatív Index vételi jelzést akkor szolgáltat, amikor az indikátor értéke a 0 vonalat alulról felfelé áttöri. A pozíciónk zárására az ellentétes irányú keresztezés ad jelet, azaz felülről lefelé.

Az elfeledett kincs - Kairi relatív index
Klikk a képre!


A grafikon a Trading Station II-es kereskedési platform beépített grafikonrajzolójával a Marketscope-pal készült.Eladási jelzés
Az indikátor akkor ad eladási jelzést, amikor az értéke felülről lefelé keresztezi a nulla vonalat. A pozíciónkat akkor zárjuk, amikor az indikátor alulról felfelé keresztezi a nulla vonalat.

Az elfeledett kincs - Kairi relatív index
Klikk a képre!


A grafikon az a Trading Station II-es kereskedési platform beépített grafikonrajzolójával, a Marketscope-pal készült.A fenti grafikonok jól tükrözik azt, hogy a Kairi relatív index segítségével viszonylag gyakran kapunk jól értelmezhető vételi, valamint eladási jelzéseket. Ezen felül az indikátor segít bennünket, hogy könnyedén azonosítsuk az emelkedő, valamint a csökkenő trendeket. Éppen ezért további használatát érdemes megfontolnunk.A cikk termék megjelenést tartalmaz!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium