Üzlet

Az elfeledett kincs - Kairi relatív index

Portfolio
Sok film szól elfeledett kincsekről, melyeket birtokában főhősünk különleges varázserő birtokába jut. A következőkben egy olyan indikátort mutatunk be, amelynek eredete a múlt homályába vész, annak ellenére, hogy megbízható kereskedési jelzéseket szolgáltat.
A Kairi relatív index keletkezési körülményeire még a mai napig nem sikerült fényt deríteni, abban azonban mindenki biztos lehet, hogy az indikátor japán eredetű, hiszen a kairi szó japánul szétválasztást, vagy disszociációt jelent. Az indikátornak már a neve is sejteti, hogy mire fogjuk a későbbiekben használni.

A Kairi relatív index működése nagyban hasonlít a 70-es években debütált Momentum Indikátorhoz. A két indikátor között fellelhető azonban egy hajszál vékony különbség, mely miatt a Kairi Relatív Index megérdemli a Kincs jelzőt.

Az indikátor számítása, felépítése
KRI = (Ár - X periódusú SMA)/X periódusú SMA * 100
ahol
Ár = aktuális piaci ár
X periódusú SMA = Sima x periódusú mozgóátlag

A KRI tehát kiszámítja a jelenlegi ár és a sima mozgóátlag közötti különbséget %-ban kifejezve.
A Kairi Relatív Index képletéből is jól érzékelhető, hogy egy olyan indikátorral van dolgunk, mely 0 érték körül oszcillál. A hagyományos értelmezésben a 0 alatti értékek a piac lehetséges túladottságára hívják fel a figyelmet, míg a 0 feletti értékek pedig túlvettségre figyelmeztetnek.

Kereskedési jelzések
A Kairi Relatív Index könnyen értelmezhető kereskedési jelzéseket szolgáltat a 0 vonal keresztezésénél. Ezeken a pontokon vételi, vagy eladási pozíciókat vehetünk fel. A pozíció várható eredményét nagyban javítja, ha csak trend irányába veszünk fel pozíciót, azaz emelkedő árfolyamok esetén vételi pozíció, míg eső tendencia esetén eladási pozíció felvételét szorgalmazzuk.

Vételi jelzés
A Kairi Relatív Index vételi jelzést akkor szolgáltat, amikor az indikátor értéke a 0 vonalat alulról felfelé áttöri. A pozíciónk zárására az ellentétes irányú keresztezés ad jelet, azaz felülről lefelé.

Az elfeledett kincs - Kairi relatív index
A grafikon a Trading Station II-es kereskedési platform beépített grafikonrajzolójával a Marketscope-pal készült.



Eladási jelzés
Az indikátor akkor ad eladási jelzést, amikor az értéke felülről lefelé keresztezi a nulla vonalat. A pozíciónkat akkor zárjuk, amikor az indikátor alulról felfelé keresztezi a nulla vonalat.

Az elfeledett kincs - Kairi relatív index
A grafikon az a Trading Station II-es kereskedési platform beépített grafikonrajzolójával, a Marketscope-pal készült.



A fenti grafikonok jól tükrözik azt, hogy a Kairi relatív index segítségével viszonylag gyakran kapunk jól értelmezhető vételi, valamint eladási jelzéseket. Ezen felül az indikátor segít bennünket, hogy könnyedén azonosítsuk az emelkedő, valamint a csökkenő trendeket. Éppen ezért további használatát érdemes megfontolnunk.



A cikk termék megjelenést tartalmaz!
Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
iran-teheran-irani-zaszlo