Beszél az akasztott ember: mikor fordul a piac?

2007. október 8. 11:40    
nyomtatás
 
Azon befektetők számára, akik nem annyira türelmesek, mint a tőzsdeguru Warren Buffet, akinek időhorizontja valahol 20 év környékén van, rendkívüli fontosságú a rövid távú trendfordulók azonosítása. A Munehisa Homma nevéhez fűződő japán gyertyákon alapuló kereskedési stratégia ebben gyújt hasznos segítséget, hiszen számos olyan gyertya alakzatot azonosíthatunk, amelyek megjelenése nagy valószínűséggel változást hoz a piacon.Kalapács és akasztott ember:

 1 2 3 következő oldal  >

Előző japán gyertyával kapcsolatos írásunkban már bemutattuk a japán gyertya elemzés alapjait, illetve beszéltünk a doji és csillag formációk gyakori trendváltó hatásáról. Folytassuk hát a sort, és vegyünk górcső alá még több alakzatot, amelyeket ismerete hozzájárulhat kereskedésünk sikerességéhez. Itt fontos megjegyezni, hogy a különböző trendváltó gyertya formációk jó eséllyel változást hoznak, de ez nem feltétlenül jelent trendfordulót. Mint az "A" ábra mutatja, a fordulós gyertya alakzat megjelenését követően oldalirányú mozgás is kialakulhat a piacon a korrekció előtt, illetve egy rövidke visszaesést követően újra nekiiramodhat az árfolyam, mint azt a "B" ábra jelöli. A "C" ábrán a "klasszikus" forduló látható, mikor is a gyertya alakzat megjelenését követően egyből fordult a rövidtávú trend.


Az árfolyamok mindhárom esetben különbözően alakultak a trendváltó gyertya alakzat megjelenése után, de a befektető időben kapott jelzést a piac pszichológiájának változásáról. Most bemutatásra kerülő gyertya formációk sokféle kereskedési lehetőséget teremthetnek, de alapszabályként elmondható, hogy a meglévő hosszabb távú trenddel szembe ne kereskedjünk. Ez utóbbi estbe a korrekcióra inkább mint jó beszállási lehetőségre célszerű tekinteni.

Kalapács
A kalapács gyertya érdekessége, hogy bullish és bearish jelzést is adhat, a piaci környezet függvényében. Eső trendben megjelenve az árcsökkenés végét jelzi, még emelkedő trendben a bikák uralmának végét vetíti előre a gyertya. Az emelkedő trend végét jelző kalapács gyertyát a hanging man (akasztott ember) jelzővel aposztrofálják.


A kalapács és akasztott ember gyertyák felismerését a következő három kritérium segíti:
1. A gyertya teste a napi kereskedési sáv felső részén található, a gyertya színének nincsen jelentősége
2. Az alsó árnyék hossza legalább kétszerese a gyertya testének
3. Felső árnyék nincsen, vagy nagyon kicsi


Fontos, hogy a kalapács gyertyának kizárólag árcsökkenés után megjelenve van trendfordító hatása, még az "akasztott embernek" piaci rally után kell megjelennie. A gyakorlat azt mutatja, hogy a "hanging man" egy igen hosszú emelkedő szakasz után, lehetőleg csúcs közelben működik megbízhatóan még a kalapács már kisebb áresés után is pontos kereskedési jelzéseket ad. A kalapács gyertya nem igényel megerősítést egy emelkedő fehér gyertya személyében, de az "akasztott ember" esetén egy következő fekete gyertyára van szükség, amely lejjebb zár mint az "akasztott ember" teste. A Nasdaq index grafikonja jól mutatja, hogy a kalapács gyertya megjelenését követően fordult a piac, és a bikák kiszorították a medvéket a parkettről.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
Ez a cikk folytatódik:

1. Kalapács és akasztott ember:
2. Üstökös és ölelkező gyertyák:
3. Sötét felhő és menetelő katonák:
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium