Üzlet

Beszél az akasztott ember: mikor fordul a piac?

Portfolio
Azon befektetők számára, akik nem annyira türelmesek, mint a tőzsdeguru Warren Buffet, akinek időhorizontja valahol 20 év környékén van, rendkívüli fontosságú a rövid távú trendfordulók azonosítása. A Munehisa Homma nevéhez fűződő japán gyertyákon alapuló kereskedési stratégia ebben gyújt hasznos segítséget, hiszen számos olyan gyertya alakzatot azonosíthatunk, amelyek megjelenése nagy valószínűséggel változást hoz a piacon.

1 2 3

Kalapács és akasztott ember:.
Előző japán gyertyával kapcsolatos írásunkban már bemutattuk a japán gyertya elemzés alapjait, illetve beszéltünk a doji és csillag formációk gyakori trendváltó hatásáról. Folytassuk hát a sort, és vegyünk górcső alá még több alakzatot, amelyeket ismerete hozzájárulhat kereskedésünk sikerességéhez. Itt fontos megjegyezni, hogy a különböző trendváltó gyertya formációk jó eséllyel változást hoznak, de ez nem feltétlenül jelent trendfordulót. Mint az "A" ábra mutatja, a fordulós gyertya alakzat megjelenését követően oldalirányú mozgás is kialakulhat a piacon a korrekció előtt, illetve egy rövidke visszaesést követően újra nekiiramodhat az árfolyam, mint azt a "B" ábra jelöli. A "C" ábrán a "klasszikus" forduló látható, mikor is a gyertya alakzat megjelenését követően egyből fordult a rövidtávú trend.

' title='
Az árfolyamok mindhárom esetben különbözően alakultak a trendváltó gyertya alakzat megjelenése után, de a befektető időben kapott jelzést a piac pszichológiájának változásáról. Most bemutatásra kerülő gyertya formációk sokféle kereskedési lehetőséget teremthetnek, de alapszabályként elmondható, hogy a meglévő hosszabb távú trenddel szembe ne kereskedjünk. Ez utóbbi estbe a korrekcióra inkább mint jó beszállási lehetőségre célszerű tekinteni.

Kalapács
A kalapács gyertya érdekessége, hogy bullish és bearish jelzést is adhat, a piaci környezet függvényében. Eső trendben megjelenve az árcsökkenés végét jelzi, még emelkedő trendben a bikák uralmának végét vetíti előre a gyertya. Az emelkedő trend végét jelző kalapács gyertyát a hanging man (akasztott ember) jelzővel aposztrofálják.

' title='
A kalapács és akasztott ember gyertyák felismerését a következő három kritérium segíti:
1. A gyertya teste a napi kereskedési sáv felső részén található, a gyertya színének nincsen jelentősége
2. Az alsó árnyék hossza legalább kétszerese a gyertya testének
3. Felső árnyék nincsen, vagy nagyon kicsi


Fontos, hogy a kalapács gyertyának kizárólag árcsökkenés után megjelenve van trendfordító hatása, még az "akasztott embernek" piaci rally után kell megjelennie. A gyakorlat azt mutatja, hogy a "hanging man" egy igen hosszú emelkedő szakasz után, lehetőleg csúcs közelben működik megbízhatóan még a kalapács már kisebb áresés után is pontos kereskedési jelzéseket ad. A kalapács gyertya nem igényel megerősítést egy emelkedő fehér gyertya személyében, de az "akasztott ember" esetén egy következő fekete gyertyára van szükség, amely lejjebb zár mint az "akasztott ember" teste. A Nasdaq index grafikonja jól mutatja, hogy a kalapács gyertya megjelenését követően fordult a piac, és a bikák kiszorították a medvéket a parkettről.

Klikk a képre!
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Holdblog

Michael Saylor és a "végtelen" pénzmasina

A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikviditását fektette bitcoinba, ám amikor a kriptodeviza jelentős emelkedésnek indult, a vezérigazgat

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
chatgpt-chatgpt-2023-chatgpt-professional-chatgpt-hasznalata-chatgpt-ara-chatgpt-fizetos-chatgpt-ingyenes-chatgpt-openai-mesterseges-intelligencia-artificial-intelligence-mi-ai-chatgpt-openai