Egy lépéssel a piac előtt - a forgalom árulkodik

2007. november 13. 07:45    
nyomtatás
 

Eladói és vételi nyomás a piacon?

előző oldal 1 2 3 következő oldal  >


Accumulation Distribution
A részvények erösödését sok esetben a forgalom növekedés elözi meg, jelezve a várható piaci változást. Mint a legtöbb forgalomal kalkuláló indikátor, az Accumulation Distribution is azt céloza, hogy megálapítuk a pozitív és negatív pénzáramokat a részvény piacán, hogy a “tömegek" előtt járhassunk egy lépéssel.

Az Accumulation Distribution indikátor kísérletet tesz a kereslet és kínálat mérésére, azáltal, hogy meghatározza, hogy a szereplők “akkumulálnak" vesznek, vagy “disztributálnak" eladnak a piacon. Számítása hasonló az OBV-nél ismertetetthez, azzal a különbséggel, hogy itt nem a záróárakat mérjük egymáshoz, hanem a napon belüli emelkedések illetve csökkenések mértéke határozza meg, hogy az indikátor változását, amelynek mértékét itt is a forgalom határozza meg. Vételi nyomásról beszélünk, ha a napi kereskedési sáv felső részén zár a papír, még a napi kereskedési sáv alján történt zárás eladói nyomásról tanúskodik. Az OBV-vel összevetve, az Accumulation Distribution jobban tükrözi a piaci hangulatváltozást, hiszen a napon belüli változás sokszor több információt hordoz, mint az, hogy összességében emelkedett-e a piac vagy sem.

Az Accumulation Distribution használata megegyezik az előbb bemutatott OBV-vel. Alapvetően ez az indikátor is a trend megerősítésére, illetve a nem fenntartható trendek jelzésére szolgál, a divergencia jelenségek által. A decemberi határidős BUX grafikonján (BUX712) két negatív divergencia is azonosítható, mikor is az indikátor csökkent, míg a decemberi Bux árfolyama emelkedett. Az indikátor mindkét esetben időben figyelmeztette a befektetőt a várható piaci fordulóra.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Chaikin Money Flow (CMF)
Az Accumulation Distribution indikátorhoz hasonlóan a CMF megalkotása is Marc Chaikin nevéhez fűződik. A Chaikin Money Flow számítása az előzőekben bemutatott Accumulation Ditribution-on (A/D) alapul. Kumuláljuk az A/D érékeit 21 periódusra vonatkozóan, és az eredményt elosztjuk a forgalmak 21 periódusos kumulált összegével. Amennyiben növeljük a periódus hosszát, az indikátor kevésbé lesz volatilis.

A CMF szignáljai hasonlóan az előzőekben bemutatott indikátorokhoz az adott részvény felhalmozását, vagy eladói nyomás kialakulását jelzik. A CMF újdonsága társaihoz képest, hogy a vételi vagy eladási erő nagyságát is méri. A CMF jelzéseit a vételi szignálok alapján a következő három csoportba oszthatjuk: (Az eladói nyomás jelzése is teljesen hasonló módon történik, csak ellenkező előjellel.)

1. Vételi nyomást a piacon, ha az indikátor értéke nagyobb, mint zéró
2. Minél hosszabb ideig tartózkodik az indikátor a középvonal felett, annál inkább nő az esélye, hogy fenntartható növekedési pályán mozog a részvény, a folyamatosan jelen lévő vételi erőnek köszönhetően.
3. Minél magasabb értéket vesz fel az indikátor, annál erősebb a vételi nyomás az adott instrumentum piacán. Az indikátor 0,1 feletti értéke bullish szignál, még a 0,25 feletti érték erős vételi nyomást jelez az adott részvény piacán.A divergenciák ugyanúgy a CMF megbízható jelzései közé tartoznak, mint azt az OBV és az Accumulation Distribution esetében már bemutattuk.

A Synergon grafikonján az 1-el jelölt szakaszban a CMF indikátor a középvonal fölé emelkedet, majd a 0,1-es szintet is leküzdötte, és huzamosabb ideig a középvonal fölött maradt, így megerősítette a részvény szárnyalását. A grafikonon az 1900-as szintet elérve egy szűkülő háromszög kezdett kibontakozni (piros trendvonalak), amely később eladói szignált is adott, de a CMF ezt több nappal megelőzte, amikor a zéró vonal alá került az indikátor, jelezve az eladók megerősödését.
A 3-as pontban az indikátor enyhén emelkedett, még az árfolyam oldalazgatott, így itt pozitív divergencia alakult, ki, ami a részvény árfolyam emelkedését vetítette előre. Az optimista jelzést megerősítette az indikátor zéró vonal fölé kerülése a 4-es pontban, ami megelőzte a Synergon árfolyamának meglódulását.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
Ez a cikk folytatódik:

1. Mit mutat a forgalom?
2. Eladói és vételi nyomás a piacon?
3. Mit mutat a kiugróan magas forgalom?
előző oldal 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Rendezvényszervező
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium