Figyeljük a százalékos változást - PPO és PVO indikátorok

2008. március 26. 15:38    
nyomtatás
 

PVO (Percentage Volume Oscillator)

előző oldal 1 2  

PVO (Percentage Volume Oscillator)
A PVO (Percentage Volume Oscillator) különlegessége, hogy az indikátor kizárólag a forgalom változásával kalkulál. Működése teljesen azonos a PPO indikátoréval, azzal a különbséggel, hogy a PVO-t a forgalomra vonatkozó átlagok százalékos különbségéből származtatjuk. Az indikátort számítása során a forgalomra vonatkozó rövidebb exponenciális mozgóátlagból kivonjuk a hosszabb időszakra vonatkozó exponenciális mozgóátlagot, és az eredményt elosztjuk a forgalom hosszabb exponenciális mozgóátlagával. Az indikátor a zéró középvonal körül ingázik.

A PVO számítása:
PVO = ( a forgalom rövidebb EMA(exponenciális mozgó átlaga) - A forgalom hosszabb EMA) / a forgalom hosszabb EMA

A PVO gyakorlati használata
Középvonal áttörése, divergenciák, trendvonalak áttörése
Mint minden oscillator típusú (középvonal körül, vagy zárt skálán mozgó) indikátor esetében, a PVO-nál is meghatározó a középvonal áttörése. A középvonal alulról történő áttörése az emelkedő forgalom következménye, míg a felülről történő áttörés a forgalom csökkenésének az eredménye. Lévén a piacon az emelkedések jellemzően a forgalom megugrásával párosulnak, a PVO középvonal áttörése is gyakran emelkedéssel jár együtt, még a felülről történő keresztezés sokszor intő jel, és a vételi lendület kifulladására utal.

A következő Richter grafikonon látható, hogy mikor az indikátor áttörte a középvonalat, azt rendre kisebb árfolyam emelkedés követte. A grafikonon egy negatív divergencia is kialakult, hiszen 2007 november, december hónapokban a részvény jelentős emelkedést produkált, amit nem erősített meg a forgalom, márpedig alapvetően egy egészséges árfolyam erősödés emelkedő forgalommal párosul, bár ez az állítás leginkább hosszú távú heti vagy havi grafikonok esetében állja meg a helyét.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Az emelkedő forgalom és az emelkedő árfolyam szoros kapcsolata jól látható a BUX heti grafikonján, ahol is a PVO emelkedő trendvonalának megtörése jelezte, hogy a bikák átadták a medvéknek a helyet. Az elmúlt hetekben a megtörő csökkenő trendvonal ennek pont ellenkezőjéről, esetleges emelkedő hullámról árulkodik.

Klikk a képre!
Klikk a képre! 

1. PPO (Percentage Price Oscillator)
2. PVO (Percentage Volume Oscillator)
előző oldal 1 2  

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium