Fordul a piac! - Dupla csúcs-dupla alj

2009. május 13. 12:55    
nyomtatás
 
Nagyobb árfolyam elmozdulásokat követően, az esetek döntő hányadában a trendváltás nem egyből következik be, hanem az árfolyamok egy konszolidációs szakaszon mennek keresztül, mikor is föl-le hullámzik a grafikon. Más formációkhoz hasonlóan a dupla csúcsot és a dupla aljat is a vételi és eladói oldal árcsatája alakítja ki a konszolidációs szakaszban.


Dupla csúcs kialakulása
A duplacsúcsok egy erőteljesebb emelkedést követően kialakuló két egymást követő lokális csúcsból és a közöttük elhelyezkedő lokális mélypontból épülnek fel. A továbbiakban ez a mélypont fogja a kitörési szintet meghatározni, amely átlépését követően eladási szignált kapunk. A duplacsúcs formáció karakterisztikája, hogy a második árfolyam emelkedéshez kisebb forgalom párosul, mint az első lokális csúcshoz. Általában a két csúcs közel ugyanazt az árfolyamot éri el, de előfordulhat az is, hogy a második felfutás teteje eltér az elsőtől, akár pozitív, akár negatív irányba.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Célárfolyam
A duplacsúcs jellegéből adódóan legtöbbször a trend fordulatát jelzi, ezért ebben az esetben a célárfolyam meghatározása is negatív irányba (lefelé) történik. Mivel a második csúcs kialakulását követően még megvan az esély, hogy az alakzat nem kap megerősítést és tovább folytatódik az árfolyam-emelkedés, a pozíció felvétel előtt mindig várjuk meg, hogy az árfolyam áttörje a két csúcsot összekötő mélyponthoz kapcsolódó támaszt. Ezt követően a támasz és a magasabbik csúcs távolságát vetítsük a kitörés helyére és már meg is kapjuk a formáció célárfolyamát .

Dupla alj
A duplaalj gyakorlatilag az előző alakzat tükörképe, itt két lokális mélypontot választ szét a közöttük található csúcs. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a mivel a kitörés pozitív irányba történik, itt mindéképpen emelkedő forgalmat várunk el a mélypontokat összekötő csúcs, vagyis az ellenállás áttörésekor.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Mind a dupla alj és a dupla csúcs egy hosszabb csökkenő illetve emelkedő szakasz után megjelenve ad megbízható szignálokat, oldalazó piacon megjelenve az alakzatoknak nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani.

Előfordulhat, hogy dupla helyett tripla, vagy még annál is komplexebb alakzatok jönnek létre. Az ilyen összetett formációknál mindig várjunk a kitörésre, ami alapján a korábban ismertetett módon meghatározhatjuk a jövőbeli célárfolyamunkat . Mint az alakzatok többségét, a dupla alj, illetve a dupla csúcs formációkat is klasszikusan napi grafikonon azonosítják a befektetők, de heti, vagy akár napon belüli, 60-30 perces grafikonok esetében is van jogosultsága használatuknak. Ez utóbbira jó példa a következő 60 perces BUX grafikon, ahol egy szabályos dupla alja adott vételi szignált a befektetőknek.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium