Üzlet

Fordul a piac! - Dupla csúcs-dupla alj

Portfolio
Nagyobb árfolyam elmozdulásokat követően, az esetek döntő hányadában a trendváltás nem egyből következik be, hanem az árfolyamok egy konszolidációs szakaszon mennek keresztül, mikor is föl-le hullámzik a grafikon. Más formációkhoz hasonlóan a dupla csúcsot és a dupla aljat is a vételi és eladói oldal árcsatája alakítja ki a konszolidációs szakaszban.
Dupla csúcs kialakulása
A duplacsúcsok egy erőteljesebb emelkedést követően kialakuló két egymást követő lokális csúcsból és a közöttük elhelyezkedő lokális mélypontból épülnek fel. A továbbiakban ez a mélypont fogja a kitörési szintet meghatározni, amely átlépését követően eladási szignált kapunk. A duplacsúcs formáció karakterisztikája, hogy a második árfolyam emelkedéshez kisebb forgalom párosul, mint az első lokális csúcshoz. Általában a két csúcs közel ugyanazt az árfolyamot éri el, de előfordulhat az is, hogy a második felfutás teteje eltér az elsőtől, akár pozitív, akár negatív irányba.

Klikk a képre!
Célárfolyam
A duplacsúcs jellegéből adódóan legtöbbször a trend fordulatát jelzi, ezért ebben az esetben a célárfolyam meghatározása is negatív irányba (lefelé) történik. Mivel a második csúcs kialakulását követően még megvan az esély, hogy az alakzat nem kap megerősítést és tovább folytatódik az árfolyam-emelkedés, a pozíció felvétel előtt mindig várjuk meg, hogy az árfolyam áttörje a két csúcsot összekötő mélyponthoz kapcsolódó támaszt. Ezt követően a támasz és a magasabbik csúcs távolságát vetítsük a kitörés helyére és már meg is kapjuk a formáció célárfolyamát .

Dupla alj
A duplaalj gyakorlatilag az előző alakzat tükörképe, itt két lokális mélypontot választ szét a közöttük található csúcs. Az egyetlen lényeges különbség, hogy a mivel a kitörés pozitív irányba történik, itt mindéképpen emelkedő forgalmat várunk el a mélypontokat összekötő csúcs, vagyis az ellenállás áttörésekor.

Klikk a képre!
Mind a dupla alj és a dupla csúcs egy hosszabb csökkenő illetve emelkedő szakasz után megjelenve ad megbízható szignálokat, oldalazó piacon megjelenve az alakzatoknak nem kell nagy jelentőséget tulajdonítani.

Előfordulhat, hogy dupla helyett tripla, vagy még annál is komplexebb alakzatok jönnek létre. Az ilyen összetett formációknál mindig várjunk a kitörésre, ami alapján a korábban ismertetett módon meghatározhatjuk a jövőbeli célárfolyamunkat . Mint az alakzatok többségét, a dupla alj, illetve a dupla csúcs formációkat is klasszikusan napi grafikonon azonosítják a befektetők, de heti, vagy akár napon belüli, 60-30 perces grafikonok esetében is van jogosultsága használatuknak. Ez utóbbira jó példa a következő 60 perces BUX grafikon, ahol egy szabályos dupla alja adott vételi szignált a befektetőknek.

Klikk a képre!
Holdblog

Félrealkalmazkodunk

Az alkalmazkodás maga az élet. Mi sem vagyunk ez alól kivételek, ugyanakkor a szellemi képességeink és az erős technológiánk...

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde