Gann legyező és társai

2011. november 30. 14:00    
nyomtatás
 
A technikai elemzés Nostradamusának is nevezik William Delbert Gannt, aki a XX. század elején csodába illő módon jósolta meg a piacok fontosabb fordulónapjait. A Wall Streeten a 25 kereskedési nap alatt elért 1000%-os hozamával sikerült kivívnia az ismeretséget. Már csak ezért is érdemes megismerkednünk a módszereivel egy kicsit közelebbről.Az alapok:

 1 2 következő oldal  >

Gann élete első sikeres kereskedését 24 évesen kötötte a gyapot határidős piacán. A sikeren felbuzdulva 1906-ban brókernek állt, ahol karrierje hullámhegyeket és hullámvölgyeket járt be. Ez alatt az időszak alatt megtanulta, hogy a kudarcai 90%-át az érzelmei okozzák úgy, mint a félelem, a kapzsiság és a remény.

Gann meggyőződése volt, hogy a piaci mozgások bizonyos szabályok alapján történnek. Ezek tanulmányozásával 10 évet foglalkozott, miközben megismerkedett az ősi egyiptomi matematika, geometria és asztrológia alapjaival. A következőkben taglalt kockázás alapötletét az egyiptomi és indiai templomok szerkezetéből merítette. Rezgés elmélete alapján, ha felismerjük a piac frekvenciáit, nagy pontossággal jósolhatjuk meg annak jövőbeli alakulását (árszintek, idő). Rezgési hányadosával meghatározta az árak tetőzéseit és mélypontjait. Sajnos ennek az elméletnek több tisztázatlan pontja maradt, amit halála után sem sikerült megfejteni.

1908-ban alkotta meg az Idő Tényező elméletet, amellyel a későbbiekben a Wall Streeten is nagy sikerrel alkalmazott. Népszerűségének alapját jelentette az az interjú, amit Richard D. Wyckoff-nak adott a Ticker and Investment Digestben, melyben elmondta, hogy hogyan sikerült 1000%-os hozamot elérnie 25 kereskedési nap alatt. A végrehajtott 286 kereskedéséből 264-et nyereségesen tudott zárni, átlagosan 92,3%-os profittal. A cikk megjelenésétől kezdve havi rendszerességgel jelentek meg piaci előrejelzései, melyek között például előre figyelmeztetett a fekete péntekre is. Gann jóslatait nem csak a pénzügyi piacokon alkalmazta, hanem megjósolta a világháború kezdetét és végét, valamint az amerikai elnökválasztásokat is. Állítása szerint minden előrejelzése kizárólag ősi matematikai és geometriai alapon működő cikluselméletének alkalmazásával készült.

A következőkben a Gann által kifejlesztett, illetve az ő elméletén alapuló technikai eszközök gyakorlati használatát mutatjuk be.Gann legyező

A Gann legyező a legismertebb Gann nevéhez fűződő elemzési eszköz, mely segítségével előre jelezhetőek a jövőbeli lehetséges támasz és ellenállás szintek. A legyező nem más, mint 9 Gann által kitüntetett szögben (82,5°; 75°; 71,25°; 63,75°; 45°;26,25°; 18,75°; 15°; 7,5°) húzott vonal.

Használata igen egyszerű:
  1. Keressünk a grafikonon nevezetes pontokat úgy, mint meghatározó csúcs vagy mélypont. az így kapott hullám lesz az alapja a Gann legyező használatának.
  2. Helyezzük a legyező kiindulási pontját a gyertya aljára, vagy tetejére, attól függően, hogy mélypontot, vagy csúcsot választottunk-e ki kiindulási pontnak.
  3. A grafikonrajzoló által berajzolt 9 vonal támasz és ellenállás szinteket határoz meg számunkra, mint azt az alábbi grafikonon is láthatjuk.

Gann legyező és társai
Klikk a képre!


Gann négyzet
A Gann négyzet nem más, mint Gann által használt természeti számok képesített formája, mely egy remekül használható segédeszköz trendvonalak húzásához. Ha egy grafikonrajzoló programban megtalálható a Gann négyzet, akkor segítségével az előbbi Gann legyezőket is berajzolhatjuk, egy árnyalattal másképp, mint azt az előbb taglaltuk.

  1. Keressünk az árfolyamon egy jelentős mélypontot és csúcsot. Ezek fogják meghatározni a négyzet méretét, a meghatározó mélypontot és csúcsot összekötő egyenes lesz a négyzetünk átlója.
  2. Az előbb már használt Gann legyezőt a négyzethálókhoz állítva a piac dinamikájával egyező vonalbeállítást kapunk.


Az alábbi ábrán a legutolsó hullám meredekségének megfelelően kerültek berajzolásra a Gann legyező vonalai.

Gann legyező és társai
Klikk a képre!Ez a cikk folytatódik:

1. Az alapok:
2. Az eszközök:
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium