Háromszögek a kereskedésben - Technikai elemzés alapok

2009. május 6. 12:05    
nyomtatás
 
A nagyobb árelmozdulásokat gyakorta konszolidáció követi, mikor is egy szűkebb sávban le-föl hullámzik az árfolyam. Mint az alakzatok többsége, a háromszög is ezeknek a konszolidációs szakaszoknak köszönheti kialakulását, ahol is fokozatosan csökkenő hullámok alakítják ki a jellegzetes háromszög formát.Háromszögek kialakulása:

 1 2 következő oldal  >

A háromszögek talán a leggyakrabban előforduló alakzatok, amelyeket általában könnyen azonosíthatóak a grafikonon. Sajnos a formáció jelzései nem tartoznak a legmegbízhatóbbak közé, gyakoriak a téves kereskedési szignálok, és az alakzat által jelzett célárfolyamok is ritkán teljesülnek. A háromszög jelezheti a trend folytatódását, amikor is az oldalazást követően az árfolyam folytatja a trendirányú mozgást, illetve trendfordulót is, amikor a trenddel ellentétes irányba tör ki a formációból az árfolyam.

Háromszögek kialakulása
A háromszögeket egy alsó és egy felső trendvonal alkotja. Előbbi a hullámzó árfolyamgörbe csúcsaira, utóbbi a mélypontokra fektetett egyenes. Ha az egyeneseket egy grafikonrajzoló program segítségével berajzoljuk, láthatóvá válik a háromszög, és az, hogy az árfolyamok egy pont felé konvergálnak. Alapvető kívánalom a háromszöggel szemben, hogy a felső trendvonal minimum két csúcsot érintsen, míg alsó trendvonaltól két mélypont összekötését várjuk.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


A háromszögek egyik jellemző tulajdonsága, hogy az árfolyam konszolidálódásával párhuzamosan folyamatosan csökkenő forgalom figyelhető meg. A háromszög felépülése közben az árfolyam egy rugóhoz hasonlóan egyre inkább összenyomódik, az alakzat emiatt egyre jobban beszűkül. Ezt követően az árfolyam valamilyen irányba kitör a háromszögből. A kitörést általában a megnövekedett forgalom is megerősíti. A kitörés kereskedési jelzésként szolgál, és a várható árfolyammozgás irányát jelzi a befektetőknek.Ez a cikk folytatódik:

1. Háromszögek kialakulása:
2. Használat a gyakorlatban:
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium