Hatékony indikátorok Swing kereskedőknek

2007. december 6. 11:55    
nyomtatás
 
Az igen kedvelt swing kereskedési stratégiát követő spekulánsok a piaci hangulat változásásókat lovagolják meg, kihasználva az optimista és a pesszimista befektetői légkör váltakozásait. A swing kereskedő időhorizontja akár hosszú távú is lehet, bár jellemzően a pozíciókat pár napig esetleg egy hétig tartják. A trendfordulók meghatározásán túl a sikeres spekuláns minél hosszabban ideig szeretné meglovagolni a kialakult trendet, majd az első trendfordulós jelre zárja pozícióját.Mit csinál a swing trader?

 1 2 3 következő oldal  >

Természetesen a következőkben leírt technikákat day trades kereskedők is használhatják, a különbség mindösszesen annyi, hogy egy 30 vagy 60 perces grafikon jelzései rövid távú, pár órás pozíciók felvételére adnak jelzéseket, nem több napos pozíciókra, mint azt a napi grafikon alapján tehetjük. A továbbiakban az ADX és a Parabolic SAR indikátorok használatát mutatjuk be, napon belüli grafikonokon. A valós idejű adatokkal dolgozó grafikonrajzoló, amit használunk WorldSpreads kereskedési rendszerében érhetőek el, ingyenesen.

Average Directional Index (ADX)
Az ADX, és a vele gyakran együtt használt Parabolic SAR indikátor kifejlesztése Welles Wilder nevéhez fűződik, akinek a közismert RSI indikátort is köszönhetjük. Az ADX indikátor a trend erősségét méri, függetlenül attól, hogy emelkedő vagy csökkenő trend uralkodik-e a piacon. Minden kereskedő számára fontos meghatározni, hogy a piac trendel-e vagy sem, illetve milyen erősségű a fennálló trend, hiszen a kereskedésünk célja, hogy elkapjuk a trendet, és jó irányba meglovagoljuk azt. A trendek azonosítása alapvetően determinálja kereskedési stratégiánkat, valamint azt is, hogy milyen indikátorok használatával támogatjuk meg a befektetői döntéshozatalt.

Az ADX használatának taglalása előtt, nem árt tisztázni a pozitív directional indikátor (+DI) és a negatív directional indikátor (-DI) fogalmát, hiszen az ADX-et ezekből származtatjuk, és a legtöbb grafikonrajzoló, így a WorldSpreads-ben elérhető is, mindhárom indikátort egyszerre ábrázolja.

A Directional Movement (+DM és -DM) mozgását, amelyből az előbb említett directional indicatort képezzük az határozza meg, hogy mai (mostani periódus) kereskedési ársávja mennyire lóg ki az előző időszak kereskedési ársávjából. Ha például egy részvény ársávja tagnap 95-105 Ft volt, ma padig 93-107, akkor a +DM kettő, még a -DM zéró. A directional indikátor képzése során a directional movement-et kombináljuk a True range-el (TR). A TR a következő három adat közül a legnagyobb:

Különbség a napi maximum és minimum között
Különbség a napi maximum és a tegnapi záróár között
Különbség a mai minimum és a tegnapi záróár között


+DI = +DM/TR és -DI=-DM/TR
A +DI az emelkedő trend erősségét, még a -DI a csökkenő trend erősségét méri. Az ADX indikátort, ami a trend erősségét méri, függetlenül attól, hogy emelkedő vagy eső trendről van e szó, a +DI és a - DI különbségéből képezzük, jellemzően 14 periódusra vonatkozóan.

Ez a cikk folytatódik:

1. Mit csinál a swing trader?
2. Az ADX használata
3. A Parabolic SAR használata
 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Kockázatelemző
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium