Hol lesz a támasz, hol lesz az ellenállás? - Technikai elemzés

2009. április 10. 13:50    
nyomtatás
 
A technikai elemzés az árfolyamok múltbéli elemzésén alapul. Mivel a tőzsdei piacokon emberek kereskednek, a technikai elemző azt feltételezi, hogy mi, befektetők, spekulánsok, hasonló szituációban hasonló módon fogunk viselkedni. Egy mondatban összefoglalva a technikai elemzés azt feltételezi, hogy a történelem, mint az élet minden más területén, a tőzsdei piacokon is folyamatosan ismétli önmagát.Hogyan alakulnak ki a támaszok és ellenállások?

 1 2 következő oldal  >

A támaszok és ellenállások a technikai elemzésekben talán a legtöbbször emlegetett kifejezések, kialakulásuk tipikus esete annak a jelenségnek, amikor a múltbeli események kihatnak a jelenlegi árfolyamokra. A támaszok alapesetben egy lokális mélyponthoz kapcsolódnak, míg az ellenállások lokális csúcsokhoz kötődnek.

A támaszok és ellenállások között pattogó árfolyam
A támasz és ellenállás szintek kialakulásának folyamatát jól szemlélteti az OTP árfolyamzuhanása 2008 harmadik negyedévében. A nyeletlen baltaként zuhanó részvény több heti mélyrepülés után a 2300 Ft-os szintet elérve éles fordulót vett, és majdnem a 4000 Ft-os szintig pattant vissza az árfolyam. Mi játszódik le ilyenkor a befektetők fejében, és milyen csoportokra oszthatjuk a piaci szereplőket?

Klikk a képre!
Klikk a képre!1. Minden bizonnyal voltak spekulánsok, akik 2300 Ft környékén vásároltak és pár nappal később 4000 Ft közelében eladták részvényeiket. Õk az év kereskedéseként tartották számon az ügyletet, és epekedve várják, hogy újra 2300 Ft környékén újra vásárolhassanak.

2. A kevésbé szerencsés befektetők 2300 környékén kiszálltak OTP pozícióikból. Látva a nagy korrekciót, minden bizonnyal átkozták a percet, amikor eladták a részvényt, és alig várják, hogy 2300 Ft-on visszavegyék azt, amit korábban eladtak.

3. Valószínűleg a harmadik csoport a legnépesebb, ahova azok kerültek, akik csak nézték az OTP emelkedő és csökkenő hullámait, miközben fogadkoztak, hogy ha újra 2300 Ft közelébe ér az árfolyam, akkor vételi pozíciót vesznek fel, reménykedve abban, hogy a nagy ugrás az árfolyamban újra bekövetkezik.

Amikor az árfolyam újra a 2300 Ft-os szintet közelítette, az előző 3 csoport már ugrásra készen állt, így a támaszszint közelében erős vételi nyomás alakult ki, ami aztán csakugyan megfordította az árfolyamot, és ez a folyamat aztán még többször megismétlődött. Az ellenállások hasonló módon alakulnak ki, azzal a különbséggel, hogy a lokális csúcsok közelsége az eladói oldalt erősíti. Összefoglalva, a támaszoktól azt várjuk, hogy útját állja az árfolyamcsökkenésnek, míg az ellenállás az emelkedő árfolyamnak szab gátat. Ez a jelenség jól látható a A Mol grafikonján, ahol több hónapig ping-pong labdaként pattogott a részvény a 19,700 Ft-os támasz és a 20,800 Ft-os ellenállás között.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
Ez a cikk folytatódik:

1. Hogyan alakulnak ki a támaszok és ellenállások?
2. Kitörések
 1 2 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium