Mi köze a halaknak a technikai elemzéshez?

2012. január 19. 10:00    
nyomtatás
 
Hogyan lehet egy egyszerű trükk használatával egy remekül használható eszközt alkotni? - Erre a kérdésre ad választ mai cikkünk, melyben megismerkedhetünk egy olyan nagyszerű indikátorral, mely segítségével könnyedén azonosíthatunk vételi és eladási pontokat a grafikonon, valamint segít a piaci fő trend meghatározásában is.


Daryl Guppy egy nagyon egyszerű ötletre alapozta a róla elnevezett Guppy többszörös mozgó átlagok (Guppy Multiple Moving Average, GMMA) indikátort. Egyszerűen csak megtöbbszörözte a grafikonra feltett mozgóátlagok számát, egészen pontosan tizenkétszerezte. Az indikátor 12 vonalát 6 rövidtávú (3,5,8,10,12,15) és 6 hosszú távú mozgó átlagra osztotta fel (30, 35, 40, 45, 50, 60), melyeknek a szétnyílása, valamint a keresztezése a kereskedő számára fontos információkat tartalmaz a trend irányáról.

Az indikátor jelzései
Az indikátor működésének alapját adja az a megállapítás, hogy erősíti a trendet, ha a rövid és a hosszú távú mozgóátlagok ugyanazon irányba haladnak. A jelzést erősíti a hosszabb ideig tartó együtt mozgás, valamint az indikátor alkotóinak egymástól való eltávolodása. Ebből következik az is, hogy a trend gyengülését és esetleges trendváltást jelez az indikátor alkotóinak összesimulása.Kereskedési jelzések
Az indikátor korábban ismertetett tulajdonságaiból kiindulva igen sokan használják vételi, valamint eladási pozíciók nyitására is.

Vételi pozíció felvételére alkalmas az a pont, amikor a rövid távú indikátorok (zöld) alulról felfelé keresztezik a hosszú távú (piros) indikátorokat. A pozíciónkat egészen addig tartjuk, amíg az indikátorok ismételten nem keresztezik egymást és a legutolsó komponensig szét nem nyílnak az ellentétes irányban. Ezt jól szemlélteti a lenti példa is, ahol a zölddel jelölt zónában nyitottuk, míg a pirossal jelölt zónában zártuk pozíciónkat. Jól látható továbbá az alábbi képen az is, hogy a barna körrel jelölt zónában ugyan találkoztak a komponensek, de nem nyíltak végül szét az ellentétes irányban, így itt tartottuk pozíciónkat.

Mi köze a halaknak a technikai elemzéshez?
Klikk a képre!


A képek a Trading Station II-ben található grafikonrajzolóval készültek.

Eladási pozíciót akkor érdemes nyitni, amikor a rövidtávú (zöld) indikátorok felülről lefelé keresztezik a hosszú távúakat (pirossal jelölt), majd azok szétnyílnak. A pozíciónkat addig tartjuk, amíg az indikátor komponensei ismételten nem keresztezik egymást és szét nem nyílnak az ellentétes irányban. A barnával jelölt oválisban jól látható, hogy az indikátor komponensei ugyan összesimultak, majd az előzőekben jellemző irányban nyíltak szét, így tartottuk a pozíciónkat.

Mi köze a halaknak a technikai elemzéshez?
Klikk a képre!


Az árfolyamok alakulását a Marketscope grafikonrajzolóval elemeztük.Ez az indikátor bármilyen idősíkon használva egy igen könnyen átlátható és hasznos eszköz minden technikai elemző eszköztárában, így érdemes a használatával megismerkednünk.
Mi köze tehát mégis az indikátornak a halakhoz? Az indikátor a hozzá hasonló nevű halakkal együtt lehet egy technikai elemző szemében egyszerű ám mégis gyönyörű.

Mi köze a halaknak a technikai elemzéshez?


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium