Mikor túladott illetve túlvett a piac? - Williams %R

2008. március 25. 11:00    
nyomtatás
 
A Larry Williams által kifejlesztett Williams %R egy momentum indikátor, amely működését tekintve szinte megegyezik a Stochastic indikátoréval, pontosabban annak gyors változatával, azaz a Fast Stochastic-al. A Williams %R különösen népszerű a túladott és túlvett szintek azonosításában. Az indikátort általában rövidebb, pár napos időtávban gondolkodó, vagy akár napon belüli ügyleteket folytató befektetők használják.


Az indikátor a 0-tól -100-ig terjedő zárt skálán mozog, a 0 és -20 közötti tartományt a túlvett, még a -80 és -100 közötti zónát a túladott tartománynak nevezzük. A Williams %R a záróárat méri a megelőző periódus maximumához illetve minimumához. Működését tekintve, ha a az adott termék árfolyam -napi grafikon esetében- a napi kereskedési sáv felső részén zár, akkor az indikátor a felső 0 szint felé mozdul, még ha a kereskedési sáv alsó részén zár az árfolyam, akkor a -100-as szint felé leng ki az indikátor. Ha a záróár egyben az indikátor által vizsgált időszak maximuma is, akkor az indikátor a maximális 0 értéket fogja felvenni, még az adott periódus minimumán történő zárás -100-as indikátor értéket eredményez.


A Williams %R számítása:
%R = ("n" periódus maximuma - záróár)/ ("n" periódus maximuma - "n" periódus minimuma) *-100

Az indikátort leggyakrabban 14 periódusos beállítással használják, mind napi, heti, vagy akár napon belüli grafikon esetében is.


A Williams indikátor használata
A túladott és túlvett tartományokkal kapcsolatosan fontos megjegyezni, hogy emelkedő trendben az indikátor akár hosszabb ideig is a túladott tartományba maradhat, még hosszabb csökkenő trend esetén ugyan ez igaz a túladott zónára. Miután a részvény túladottá vagy túlvetté válik, az Williams indikátort használó befektető kivár a megerősítésig, amit az -50-es szint áttörése eredményez.

Az indikátor másik használata szerint azonosítjuk a piacon a középtávú trendet (jellemzően 6 héttől 9 hónapig tart) és a trend irányába veszünk fel pozíciókat. Emelkedő trend esetén vételi pozíciót veszünk fel, ha a részvény túladott, még medve piacon az indikátor túlvett tartományára fókuszálunk.

A következő grafikonon, a csökkenő trend hátán lovagoló OTP részvény esetében ez utóbbira láthatunk jó példát, hiszen a részvény "túlvetté" válása kiváló eladási lehetőséget teremetett a Williams-et követő befektetők számára 1997 decemberében.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium