Mit mutat az MACD?

2007. október 26. 14:45    
nyomtatás
 

Hatékony használat

előző oldal 1 2 3 következő oldal  >

Nézzük hogyan használhatjuk az MACD jelzéseit a gyakorlatban:

Vétel, amikor az MACD keresztezi a középvonalat
A középvonal keresztezése az MACD legmeghatározóbb jelzései közé tartozik, amely a bika és medve piacok közötti váltást jelzi a befektetőknek. A középvonalat akkor keresztezi az MACD, ha a 12 napos exponenciális mozgóátlag (EMA) alulról vagy felülró metszi a 26 napos EMA-t. A Dow 2 éves grafikonján, amelyet alapvetően a bikák uraltak, az MACD jól mutatta a rövidebb korrekciós szakaszokat, és ami annál sokkal fontosabb, időben jelzést adott a befektetőknek a rally folytatódásáról. Az MACD középvonal keresztezése ritka jelenség, a Dow Jones index esetében 6-szor fordult elő az elmúlt két évben, ezért a jelzés olyan fontossággal bír, amit semmiképpen nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Különösen megbízható a középvonal keresztezésének trendváltó hatása heti grafikonon, mint azt a Richter heti grafikonja is jól példázza.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Vétel, amikor az MACD keresztezi a szignálvonalat
A hagyományos megközelítés szerint ha az MACD a szignálvonal alá esik, akkor eladási jelzést, még ha alulról keresztezi azt, akkor vételi jelzést kapunk. A középvonal feletti eladási szignálok esetén, minél magasabban fordul az indikátor, annál megbízhatóbb jelzést kap a befektető. A középvonalhoz közeli fordulók inkább csak pozíciózárásra adnak jelzéseket, semmint shortok nyitására, még ha a középvonal fölött alulról keresztezi az MACD a szignálvonalat, akkor nyugodt szívvel vehetünk fel vételi pozíciókat, hiszen a meglévő trenddel egy irányba kereskedünk.

Hasonlóképpen, a középvonal alatti eladási szignálok short pozíció felvételére adnak jelzést. A középvonal alatt, attól távol forduló indikátor vételi jelzést ad, még a szignálvonalnak a középvonalhoz közeli keresztezése csak a short pozíciók zárására ad jelzést.

A Nasdaq index grafikonján látható 1,2 és 3-as MACD-szignál vonal keresztezések a vételi pozíciók zárására adtak jelzést a befektetőknek. Az indikátor váltása, a középvonal felett relatíve alacsony szinten történt, ezért ezek nem voltak elég erős szignálok a shortoláshoz, ami igazolódott is az index mozgásában, hiszen az indikátor mindhárom jelzése csupán kisebb korrekciót hozott a piacon. Az MACD soron következő 4. jelzése már magasabban történt, ezért ezt eladási jelzésnek értelmezhettük, ami nem sokkal később megerősítést nyert, amikor az MACD áttörte a középvonalat. Az 5. jelzés a középvonaltól jelentős távolságra történt, így vételi jelzést kaptunk, amit a Nasdaq index erőteljes szárnyalása követett.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Figyeljük a divergenciákat
Mint a Stohastic és RSI indikátoroknál már említettük, a divergenciák, azaz az indikátor és az árfolyam ellentétes mozgásából adódó jelzések az MACD esetében is a legmegbízhatóbb jelzések közé tartozik. Az Egis grafikonján jól látható, hogy az indikátor és az árfolyam között kialakult negatív divergenciát követően, a részvény követte az indikátort, és bekövetkezett a trendforduló a gyógyszergyártó piacán.

Klikk a képre!
Klikk a képre!
Ez a cikk folytatódik:

1. Mit mutat az indikátor:
2. Hatékony használat
3. Hátrányok:
előző oldal 1 2 3 következő oldal  >

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium