Mit mutat az MACD?

2007. október 26. 14:45    
nyomtatás
 

Hátrányok:

előző oldal 1 2 3  

Miért nem jó az MACD?
Az MACD hátránya, hogy trendkövető indikátor lévén jelentős késéssel ad jelzést a piaci fordulókról, ezért rövidtávú kereskedésben kevésbé használható, mint a momentum indikátorok (RSI, Stohastic). Az, hogy az indikátor késéssel reagál a piaci változásokra előny is egyben, hiszen a fals jelzések aránya alacsony, különösen a villámgyors RSI-vel összevetve. A biztonságnak azonban ára is van, az MACD-t követő befektető kisebb szeletet tud kiharapni a piaci árfolyammozgásokból, mint a momentum indikátorok követői.

A BUX index grafikonján jól látható, hogy az RSI szinte egyből a trendfordulós hosszú lábú doji gyertya megjelenése után adott vételi jelzést, amit pár nap késéssel követett a Stohastic, és jó egy héttel lemaradva jött meg a vételi szignál az MACD részéről.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


MACD hisztogram
Mivel az MACD jelentős késéssel reagál a piaci változásokra, mintegy az indikátor indikátoraként az MACD hisztogram segítségével előre jelezhetjük az MACD majdani szignáljait. Lévén egy indikátorból képezzük, az MACD hisztogram jelzései nem számítanak a legmegbízhatóbbak közé, használata elővigyázatosságot igényel. Az MACD hisztogram esetleges téves jelzéseit elkerülhetjük, ha használatát momentum indikátorokkal kombináljuk. A hisztogram az MACD és a szignálvonal közötti különbséget méri. Pozitív tartományban van, ha az MACD a szignálvonal felett van, illetve a negatívban, ha az MACD a szignálvonal alatt tartózkodik. A hisztogram csúcspont utáni csökkenése jelzi, hogy az MACD újra közeledik a szignálvonalhoz, ezért a szignálvonal keresztezése várható, ami az MACD egyik leggyakoribb szignálja. Az OTP grafikonja alatti MACD hisztogram a középvonaltól eltávolodva "extrém" mélységbe került, majd újra emelkedni kezdett, így jóval az MACD váltása előtt jelezte a piaci hangulat változását a bankpapír piacán.

Klikk a képre!
Klikk a képre! 

1. Mit mutat az indikátor:
2. Hatékony használat
3. Hátrányok:
előző oldal 1 2 3  

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium