Üzlet

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor

Portfolio
Dunát lehet rekeszteni a különböző technikai eszközökkel, amelyek segítenek a trend, a támasz és ellenállás szintek meghatározásában. Ebben a cikkünkben tárgyalt indikátor mégis figyelemre méltó, köszönhetően annak a tulajdonságának, hogy a grafikonon fellelhető több tucat csúcs és mélypont közül kiszűri a meghatározó szinteket, amelyek irányjelzőként működhetnek kereskedésünkben.
Felépítése
A Zigzag indikátor felépítése igen egyszerű. Képzéséhez nincs szükségünk másra, csak swing csúcsokra és mélypontokra, valamint egy előre meghatározott értékre, amelyet meghaladó távolság esetén érvényesnek tekintjük ezeket.

Swing csúcsoknak nevezzük azokat a pontokat, ahol a gyertya maximuma magasabban helyezkedik el, mint az előtte és utána következő gyertyák csúcspontja.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor
Swing mélypontoknak nevezzük azokat a pontokat, ahol a gyertya minimuma alacsonyabban helyezkedik el, mint az azt megelőző illetve követő gyertya mélypontja.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor


Távolság
Távolság alatt a ZigZag indikátor esetében a swing mélypontok és csúcsok közötti távolságot értjük, amelyet legegyszerűbben a csúcs és a mélypont között minimálisan elvárt gyertyák számával adhatunk meg. Minél nagyobb távolságot használunk az indikátor beállításánál, annál meghatározóbb csúcspontokat és mélypontokat fog megjelölni számunkra az indikátor.

Az alábbi S&P500 grafikonon 5 gyertyát várunk a mélypontok, valamint csúcsok kijelölése között. A grafikonon szemmel látható, hogy a mélypontok és csúcsok által jelölt támasz és ellenállás szintek áttörése sokszor adott fals kereskedési szignálokat.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor
A képeket a Marketscope grafikonrajzolóban készítettük.

A következő grafikonon a csúcsok és mélypontok között minimum 10 gyertya távolságot várunk el. Jól látható, hogy a fals mozgásokból eredő jelzéseket sikeresen kiszűrtük az indikátor mozgásából és így a segítségével ténylegesen az emelkedő és az eső szakaszok kereskedhetőek le adott idősíkon.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor


Kereskedési jelzések
Pozíciók felvételére az indikátor által meghatározott csúcsokhoz és mélypontokhoz köthető támasz és ellenállásvonalak áttörése ad szignált. A zöld és piros vonalak kialakulása is valószínűsíti egy ellenirányú hullám kialakulását, de kizárólag ezek alapján nem ajánlatos pozíciókat felvenni.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor
Elliott hullámok és a Zig-zag
A Zig-zag indikátor jól használható az Elliott hullámok megjelenítésére is. Ehhez nincs más dolgunk, mint helyesen kell meghatároznunk a csúcsok és mélypontok minimális egymástól való távolságát és az indikátorunk máris felrajzolja az Elliott hullámokat. A következő képen az S&P500 2009 márciusától 2010 júliusáig tartó grafikonján figyelhetjük meg a csúcsok és mélypontok között minimum 23 napot várva.

Profitálj a cikk-cakkból - Zig-zag indikátor
A képeket a marketscope grafikonrajzolóban készítettük.



A Zig zag indikátor ugyan nem jelzi előre a várható piaci mozgásokat, viszont rendkívül jól használható a részvénypiaci ciklusok során felmerülő rövid távú ármozgások okozta zaj kiszűrésére. A beállítások módosításával mind a hosszabb, mint a rövidebb távon kereskedők hathatós segítséget kaphatnak a támasz és ellenállás szintek, és az árfolyam alakzatok azonosítása során.
Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde