Profitáljon a ciklikus ármozgásokból - CCI indikátor

2008. március 28. 14:15    
nyomtatás
 

Az indikátor gyakorlati használata

előző oldal 1 2  

A CCI használata
Lambert iránymutatása alapján kereskedésünk során a már sokat emlegetett +100 és -100-as szintekre kell koncentrálnunk. Vételi jelzést kapunk az indikátortól, ha a CCI a +100-as értéket alulról áttöri, ami az erős emelkedő trendnek a jele. A vételi pozíció zárása akkor javasolt, ha az indikátor visszatér a 100-as szint alá. Hasonló módon a -100-as szint alá bukó indikátor eladási jelzést ad, és az újbóli -100-as szint fölé kerülés jelzés a short pozíciók zárására. Mivel az indikátor javarészt a +100 és -100 értékek között ingadozik, vételi vagy eladási pozícióba az indikátor jelzése alapján mindösszesen az idő 20-30%-ban van érvényben.

Lambert módszerének hátránya, hogy mint az a BUX heti grafikonján is látható, a CCI indikátor jelzéseit követő befektető lemarad az emelkedő hullám jelentős részéről. Az alábbi grafikonon a zöld függőleges vonalak jelölik az indikátor vételi jelzéseit, még a pozíció zárási szignálokat piros vonalakkal jelöltük. Előnye ugyanakkor az indikátornak, hogy oldalazó, sávban mozgó piacon nem ad szignálokat, ami megkímélheti a befektetőket a fals jelzések sorozatától, amit például a mozgóátlagokon alapuló kereskedési stratégiák eredményeznek hasonló esetben.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Az elmúlt években a gyakorlat bizonyította, hogy a CCI a Lambert féle irányelvektől eltérve is hatékonyan működhet. Az indikátor használható túladott vagy túlvett instrumentumok azonosításához, itt is figyelhetjük a divergenciákat, illetve más momentum indikátorhoz hasonlóan trendvonalakat rajzolhatunk az indikátor görbéjére.

Túladott- túlvett szintek azonosítása
Sok kereskedő az RSI-hez vagy a Stochastic-hoz hasonlóan használja a CCI-t, és a Lambert féle javaslattal pont ellentétesen használja az indikátort. Vételi pozíciót vesznek fel, ha az indikátor alulról töri át a -100-as szintet, illetve eladási pozíciót nyitnak a +100-as szint felülről történő áttörésekor. A következő OTP grafikon esetében az előbbi stratégiát követő befektetők a piros vonalakkal jelölt pontban vettek fel eladási pozíciót, és shortjaikat a zöld vonallal jelzett pontban zárták. E módszer nagy hátránya, hogy a fals vételi és eladási szignáloknak sokkal nagyobb az esélye, mint a Lambert által javasolt használat esetén.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Divergenciák
A Mol heti grafikonján 2006 második felében erőteljes pozitív divergencia bontakozott ki, mikor is az indikátor nem erősítette meg a részvény csökkenő trendjét, jelezve, hogy a medvék lába alól kezd kicsúszni a talaj az olajtársaság piacán. A jelzést követően mint az a grafikonon is látható, erőteljes vágtába kezdett az árfolyam.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Pozitív divergencia különösen erőteljes jelzés, ha a -100-as szint alatt történik, még a +100-as szint feletti negatív divergencia nagyon erős eladási szignál.

Trendvonalak az indikátoron
A Rába grafikon esetében a CCI indikátor vonalára fektetett trendvonal a 100-as szint fölött tőrt meg, jelezve, hogy kifulladóban az emelkedő hullám. Az ezt követő napokban az indikátor a 100-as szint alá esett, ami vijjogó szirénaként jelezte, hogy itt az idő a vételi pozíciók zárására, vagy a bátrabbak számára a shortolásra.

Klikk a képre!
Klikk a képre! 

1. Mit mutat a CCI?
2. Az indikátor gyakorlati használata
előző oldal 1 2  

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium