Üzlet

Technikai elemzés: a trendet meg kell venni!

Portfolio
Bármely grafikonra pillantva, a technikai elemzés iránt kevésbé fogékony érdeklődő számára is feltűnhet, hogy az árfolyamok miközben szüntelenül fel-le hullámoznak, hosszabb távon emelkedő vagy csökkenő irányba haladnak. A fölfelé tendáló árfolyamok emelkedő trend mentén mozognak, míg a lefelé tartó piacokat a csökkenő trenddel jellemezzük.

1 2

Mi az a trend?.
Gyakori jelenség, hogy emelkedő piacon a hullámzó árfolyamgörbe mélypontjai többé-kevésbé egy egyenesre esnek, illetve csökkenő piacon a lokális csúcsokat köthetjük össze egy vonallal. Előbbi az emelkedő, míg utóbbi a csökkenő trendvonal. Az emelkedő trendvonal támasz, míg a csökkenő trendvonal ellenállást képez az árfolyam számára.

' title='
Trendvonal rajzolása
A trendvonallal szemben támasztott alapkövetelmény, hogy minimálisan két lokális csúcsot, avagy lokális mélypontot kössön össze, aszerint, hogy csökkenő, avagy emelkedő trendvonalról beszélünk. Az előbbiekből következően számtalan trendvonalat rajzolhatunk egy grafikonon, éppen ezért az előbbieken túlmenően alapvető elvárás, hogy a lokális csúcs vagy mélypontok összekötésén túl a trendvonal a piac irányát is mutassa. Az alábbi hosszú távú heti BUX grafikonon a rózsaszín és a kék csökkenő trendvonal is teljesíti a trendvonallal szemben támasztott alapvető követelményeket, mégis a kék vonal jobban mutatja a piac irányát, így ezt tekinthetjük mérvadó trendvonalnak.

Klikk a képre!

Hosszabb távú napi és heti grafikonok esetében a záró árat szokták a trendvonalak alapjául használni, de ha valaki japán gyertya vagy bar chart grafikonon a napi maximumhoz vagy minimumhoz köti a trendvonalak rajzolását, az sem követ el hibát

Trendvonalak áttörése
A trendvonalak áttörése fontos kereskedési szignált ad a befektetőknek, és rendszerint a trend fordulatát jelzi. Minél hosszabb a trendvonalunk, illetve minél többször érinti az árfolyamot, annál jelentőségteljesebbnek tekinthetjük azt, így a trendvonal áttörése is meghatározóbb kereskedési jelzés lesz. Az OTP grafikonján a hosszú távú trendvonal (9 hónapot meghaladó) áttörése 2007 augusztusában nyomatékos szignált küldött a befektetőknek az emelkedő piac fordulatáról.

Klikk a képre!
Ez a cikk folytatódik
1 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nagy esemény jön a bitcoinnál, most érdemes kriptóba befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
chatgpt-chatgpt-2023-chatgpt-professional-chatgpt-hasznalata-chatgpt-ara-chatgpt-fizetos-chatgpt-ingyenes-chatgpt-openai-mesterseges-intelligencia-artificial-intelligence-mi-ai-chatgpt-openai