TRIX - A legtrendkövetőbb indikátor

2008. június 11. 08:01    
nyomtatás
 
A TRIX nem más, mint a záróár háromszorosan kisimított exponenciális mozgóátlagának a százalékos változása. Az indikátort Jack Hutson technikai elemző1980-ban publikálta. Mint minden trendkövető indikátor a TRIX is tisztes távolságból követi a piac változását, jelezései ebből kifolyólag a legmegbízhatóbbak közé tartoznak. Az, hogy az indikátor a piaci változásokat jelentős késéssel követi, determinálja a felhasználói kört is, jellemzően a hosszabb távra befektető kereskedők körében kedvelt. A gyakorlat azt mutatja, hogy az indikátor szignáljai különösen mértékadóak, heti grafikonok esetében.


Maga az indikátor az MACD-hez hasonlóan a "0"-val jelölt középvonal körül ingadozik. Mivel többszörösen kisimított mozgóátlagok alkotják, a TRIX célja, hogy kiszűrje a kisebb mozgásokat, amelyek irrelevánsak a hosszabb távú trend szempontjából. A TRIX használata alapvetően megegyezik az MACD-nél leírtakkal, itt is nagy jelentőségű a középvonal átlépése illetve a szignálvonal keresztezése.

A TRIX indikátor számítása
1. Kiszámítjuk a választott időszak exponenciális mozgóátlagát (EMA1)
2. Az első lépésben kapott értéket exponenciálisan átlagoljuk, ugyan azzal az időperiódussal (EMA2)
3. Ezt követően a második lépésben kapott átlagot is átlagoljuk, így egy háromszorosan kisimított exponenciális mozgóátlagot kapunk (EMA3)
4. Meghatározzuk magát a TRIX-et, ami a periódusonkénti százalékos változása a 3-as pontban számított kisimított átlagnak.
5. Végül szükségünk van egy szignálvonalra, ami a 4. pontban kalkulált érték egyszerű mozgóátlaga

Az indikátor paramétereit illetően talán a leggyakoribb beállítás a 15 periódussal kalkuláló TRIX, ahol jellemzően 9 periódusra vonatkozóan számítjuk a szignálvonalat. Hosszabb távra befektetők körében kedvelt a 30,9-es beállítás is. Mint minden trendkövető indikátor esetében, minél rövidebb időbeállítást használunk, annál volatilisabb lesz az indikátor mozgása.

A TRIX gyakorlati használata
A TRIX alapvetően a záróár százalékos változását méri, ebből kifolyólag a zéró vonal fölötti pozitív TRIX érték a folyamatosan emelkedő záróár következménye, ami emelkedő trendet jelez. A középvonal alulról történő áttörése ezért az indikátor vételi jelzése. A középvonalat felülről áttörő indikátor a folyamatosan csökkenő záróárak következménye, ami csökkenő trendet jelez, ebből kifolyólag eladói jelzés.

Az OTP grafikonján jól látszik, hogy az elmúlt egy évben a TRIX indikátor középvonal keresztezéseit követő befektető egyedül a "C" pontban kapott téves vételi jelzést, az indikátor összes többi szignálja profitot hozott. A trendkövető indikátorok sajátosságát is jól érzékeltei az alábbi példa, miszerint az indikátor relatíve biztos jelzést ad, de ennek megvan az ára is, hiszen a TRIX-et követő befektető csak kisebb szeletet tud kiharapni az emelkedő vagy csökkenő hullámból.

Klikk a képre!
Klikk a képre!Az indikátor és a szignálvonalak keresztezése is kereskedési szignálokat ad a befektetőknek, még ha nem is olyan mértékadókat, mint az előzőekben taglalt középvonal keresztezése. Vételi jelzést kapunk, ha az indikátor alulról keresztezi a szignálvonalat, még eladási jelzést akkor kapunk, ha az indikátor piros fonala felülről keresztezi a szignálvonalat. Hutson iránymutatása alapján a szignálvonal keresztezések esetén nem árt, ha más indikátorok is megerősítik a TRIX jelzését.

Konzervatívabb kereskedési stratégiát követő kereskedők a szignálvonal felülről történő keresztezését a mindösszesen a vételi pozíciók zárására használják, amennyiben az indikátor a középvonal felett tartózkodik. Hasonlóan a középvonal alatti TRIX esetén a szignálvonal alulról történi keresztezése a short pozíciók zárására ad jelzést.

A MOL grafikonján látható, hogy a szignálvonal keresztezéseket követő befektető előbb kap kereskedési szignálokat, természetesen a korábbi jelzés kevésbé tekinthető megbízhatónak, mint az előző középvonal keresztezés. Az előbbiekben részletezett konzervatív stratégiát követő befektető "A" és "B" pontokban zárta vételi pozícióját, "C" pontban short pozíciót nyitott, amit a "D" pontban lezárt.

Klikk a képre!
Klikk a képre!


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium