Üzlet

Dow elmélet

Portfolio
Charles Dow neve nem ismeretlen a tőzsdézők számára, hiszen Õ alkotta meg a világ első tőzsdeindexét, amely azóta részben az ő nevét viseli, és Dow Jones Industrial Average vagy DJIA néven ismert. Charles Dow a Wall Street Journal alapító főszerkesztője volt, akinek az utókor által összegyűjtött írásgyűjteménye a piaci mozgásokkal kapcsolatos alapműnek tekinthető, amely kiállta az idők próbáját, és az elmúlt több mint 100 évben fikarcnyit sem veszített értékéből. Charles Dow piaci mozgásokkal kapcsolatos alaptézisei Dow elmélet néven ismertek.

1 2

1-3:.
Az elmélet alapjául a kezdetekben több részvényt magába foglaló indexek szolgáltak. Téziseit Dow arra használta, hogy a részvényárak mozgásából a gazdaság egészének kilátásait elemezze. Mára azonban a technikai elemzés egyik alappillérévé vált, ami minden ember által kereskedett termékre igaz.

A következőkben a Dow elmélet 6 alapvető piaci törvényszerűséget írjuk le.

1. Az indexekben minden piaci információ tükröződik
A tőzsdeindexek a piacokat leginkább meghatározó részvényekből állnak, így azok mozgása határozza meg az indexek mozgását is. A technikai elemzés egyik alaptézise, hogy minden ismert piaci információ azonnal beépül az árba, így a tőzsdeindexben összevontan az adott piacra jellemző összes információ megjelenik.

Ezen pont gyakorlati hasznosítása abban rejlik, hogy ha egy kereskedő átfogó képet akar kapni egy adott piacról, akkor egyszerűen megnézi az adott tőzsdéhez kapcsolódó index grafikonját, amely világosan elárulja az adott tőzsdén zajló folyamatokat.

2. A Piacon egyszerre három trend van jelen
Már az 1800-as évek közepén megfigyelték a kereskedők, hogy a piacok hullám-mozgást végeznek, és ezek a hullámok hosszabb távon egy meghatározott irányba haladnak. Ez az irány a trend, amely hosszútávon emelkedő és csökkenő lehet. A kereskedés szempontjából létfontosságú trendelemezés alapjainak lefektetése ismét csak Charles Dow nevéhez kapcsolódik.

Dow elmélet

A Dow elmélet szerint a trendeket az alábbiak szerint csoportosíthatjuk. Az alábbi trendek egyszerre vannak jelen a piacokon.

Az elsődleges trend (hosszú távú) minimum 9 hónapig tart, de van példa több évtizedes trendekre is.

A másodlagos trend (középtávú) jellemzően 6 héttől pár hónapos időintervallumot ölel át. Ellenirányú az elsődleges trenddel, annak a korrekciója, amely 1-3 hónapig tart. A középtávú trendek jellemzően ellentétes irányúak az elsődleges trenddel.

A minor, (rövidtávú) trend pár naptól 3 hétig tarthat. Ezekből a minor trendekből adódik össze a másodlagos trend.

Charles Dow munkájában a hosszú és középtávú trendekre fókuszált, de napjaink online kereskedésében a rövidtávú trendek is jelentősek lehetnek. A trend irányának ismerete alapvető fontosságú. Csökkenő trendben hosszabbak a csökkenő hullámok, míg emelkedő trendben rendre az emelkedő hullámok a hosszabbak. A trend irányába való kereskedéssel tudjuk a legegyszerűbben a valószínűségeket saját magunk mellé állítani a kereskedésben.

3.Az elsődleges trendnek három szakasza van
Egy hosszú távú emelkedő trend az alábbi három fő szakaszra bontható. A különböző szakaszok kialakulásának az oka a befektetők különböző informáltságában valamint a gazdaság alakulásában, hírekben keresendő. Mindemellett a kereskedési pszichológia is megjelenik a három szakaszban, amelyek fordítottja a hosszú távú csökkenő trendre is igaz.

Dow elmélet

Az első szakasz egy nagyobb lendületű hullámnak tekinthető, melyet egy egyedi részvény esetében az átlagosnál jobban informált befektetők gerjesztenek, akik gazdasági fellendülésre és hosszú távú növekedésre számítanak. Vételeikkel kimozdítják az árfolyamot. Alapvetően, aki ebbe a szakaszban vásárol, nagy kockázatot vállal, hiszen a trendfordulásról még nem kapott megerősítést. A vállalt nagy kockázatot a tőzsde nagy hozammal honorálhatja.

A második szakaszban már pozitív híreket olvashatunk az újságba, ekkor már emelkedő trendről beszélünk. Ez az a szakasz, ahol jellemzően a legtöbben ugranak fel a mozgó vonatra.

A harmadik szakaszban a gazdaság még kiválóan teljesít, a vállalatok rekord eredményeket érnek el és a kockázatkerülő kisbefektetők is piacra lépnek. Ilyenkor azonban már a jól informált befektetők ellentétes irányú pozíciókat vesznek fel, visszaesésre számolva. A harmadik szakaszt a hurráoptimista szakasznak is nevezhetjük. Charles Dow mondása szerint, ha már a taxis is a tőzsdéről beszél, akkor kell eladni. Ha mindenki optimista egy piaccal kapcsolatban, akkor, aki akart már vételi pozícióban ül, ebből kifolyólag nincs további vételi nyomás, ami felfelé hajtja az árfolyamokat. Hasonló szituációkban általában csukafejest ugranak a piacok a mélybe.
Ez a cikk folytatódik
1 2
ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Ez is érdekelhet
wall street