Üzlet

Hatékony indikátorok Swing kereskedőknek

Portfolio
Az igen kedvelt swing kereskedési stratégiát követő spekulánsok a piaci hangulat változásásókat lovagolják meg, kihasználva az optimista és a pesszimista befektetői légkör váltakozásait. A swing kereskedő időhorizontja akár hosszú távú is lehet, bár jellemzően a pozíciókat pár napig esetleg egy hétig tartják. A trendfordulók meghatározásán túl a sikeres spekuláns minél hosszabban ideig szeretné meglovagolni a kialakult trendet, majd az első trendfordulós jelre zárja pozícióját.

1 2 3

Mit csinál a swing trader?.
Természetesen a következőkben leírt technikákat day trades kereskedők is használhatják, a különbség mindösszesen annyi, hogy egy 30 vagy 60 perces grafikon jelzései rövid távú, pár órás pozíciók felvételére adnak jelzéseket, nem több napos pozíciókra, mint azt a napi grafikon alapján tehetjük. A továbbiakban az ADX és a Parabolic SAR indikátorok használatát mutatjuk be, napon belüli grafikonokon. A valós idejű adatokkal dolgozó grafikonrajzoló, amit használunk WorldSpreads kereskedési rendszerében érhetőek el, ingyenesen.

Average Directional Index (ADX)
Az ADX, és a vele gyakran együtt használt Parabolic SAR indikátor kifejlesztése Welles Wilder nevéhez fűződik, akinek a közismert RSI indikátort is köszönhetjük. Az ADX indikátor a trend erősségét méri, függetlenül attól, hogy emelkedő vagy csökkenő trend uralkodik-e a piacon. Minden kereskedő számára fontos meghatározni, hogy a piac trendel-e vagy sem, illetve milyen erősségű a fennálló trend, hiszen a kereskedésünk célja, hogy elkapjuk a trendet, és jó irányba meglovagoljuk azt. A trendek azonosítása alapvetően determinálja kereskedési stratégiánkat, valamint azt is, hogy milyen indikátorok használatával támogatjuk meg a befektetői döntéshozatalt.

Az ADX használatának taglalása előtt, nem árt tisztázni a pozitív directional indikátor (+DI) és a negatív directional indikátor (-DI) fogalmát, hiszen az ADX-et ezekből származtatjuk, és a legtöbb grafikonrajzoló, így a WorldSpreads-ben elérhető is, mindhárom indikátort egyszerre ábrázolja.

A Directional Movement (+DM és -DM) mozgását, amelyből az előbb említett directional indicatort képezzük az határozza meg, hogy mai (mostani periódus) kereskedési ársávja mennyire lóg ki az előző időszak kereskedési ársávjából. Ha például egy részvény ársávja tagnap 95-105 Ft volt, ma padig 93-107, akkor a +DM kettő, még a -DM zéró. A directional indikátor képzése során a directional movement-et kombináljuk a True range-el (TR). A TR a következő három adat közül a legnagyobb:

Különbség a napi maximum és minimum között
Különbség a napi maximum és a tegnapi záróár között
Különbség a mai minimum és a tegnapi záróár között


+DI = +DM/TR és -DI=-DM/TR
A +DI az emelkedő trend erősségét, még a -DI a csökkenő trend erősségét méri. Az ADX indikátort, ami a trend erősségét méri, függetlenül attól, hogy emelkedő vagy eső trendről van e szó, a +DI és a - DI különbségéből képezzük, jellemzően 14 periódusra vonatkozóan.
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde