Üzlet

Jelzőzászló a kereskedésben

Portfolio
A tőzsdei árfolyamok nem egyenes vonal mentén haladnak, az emelkedő és a csökkenő hullámokat folyamatosan korrekciós vagy konszolidációs szakaszok tarkítják. A zászló formáció ezeknek a trendet megszakító jelenségeknek köszönhetik kialakulásukat.
Zászló alakzat kialakulása
A zászló alakzatok általában egy meredek trendet követően alakulhatnak ki. Az árfolyam felfutását vagy csökkenését egy korrekciós szakasz követi, ahol kis mértékben a trenddel ellentétesen halad az árfolyam, mintegy erőt gyűjtve a további trend irányú mozgáshoz. A zászló formáció ebből következően, két trend irányú, lehetőleg párhuzamos szakaszból, és a közöttük lévő korrekciós szakaszból áll, amely magát a zászlót formázza.

Az alakzatok többségének kialakulásához több hét, vagy esetleg pár hónap is szükséges, ezzel szemben a zászló formációk létrejöttéhez akár egy hét-két is elégséges. Amennyiben a trend irányú szakaszt követő korrekció (ami lényegében maga a zászló) 4 hétnél tovább tartana, akkor élhetünk a gyanúval, hogy nem egy kis korrekcióval, hanem akár trendfordulóval állunk szemben, ezért ilyenkor ne keressük a zászlók adta beszállási szignálokat. A zászló alakzatok további jellegzetessége, hogy a trend folytatódását jelzik, így a kitörést kizárólag trend irányba várjuk.

Klikk a képre!
Figyeljünk a forgalomra!
A korrekciós szakasz emelkedő piac esetén általában egy rövid, enyhén eső trendcsatorna, míg csökkenő árfolyamoknál szintén egy rövid, de enyhén emelkedő trendcsatorna lehet. Az alakzat formálódása során kísérjük figyelemmel a forgalom változását is: a konszolidációs szakaszt megelőzően magas forgalom a jellemző, ami az alakzat formálódása közben egyre inkább csökken. A kitöréshez társuló forgalomváltozás emelkedő és lefelé tartó trend esetén más-más lehet. Az árfolyam emelkedése esetén a kitöréssel párhuzamosan újra ugrásszerűen megnő, míg a csökkenő árfolyamokhoz nem feltétlenül társul magas forgalom, esetleges csökkenés is elképzelhető.

Kitörés és célár
A zászló alakzatból fölfelé történő kitörés esetén a lokális csúcshoz kapcsolódó ellenállás áttörése adja a vételi szignált, míg lefelé történő kitöréskor a mélyponthoz kapcsolódó támasz áttörése adja az eladási jelzést. A zászló alakzat, vagyis a korrekciós szakasz a tapasztalat szerint a trend felénél szokott kialakulni, általában itt "gyűjt erőt" a részvény a trend további folytatásához. Ebből kiindulva, a konszolidációt megelőző trend magasságát a kitörés helyére vetítve megkapjuk a folytatódó trend célárfolyamát.

A zászló alakzatot jellemzően napi grafikonon azonosítjuk, de napon belüli 60 vagy 30 perces grafikon esetén is van jogosultsága a formáció vizsgálatának. A BUX alábbi 60 perces grafikonján egymás után 2 zászló formációt is megfigyelhetünk.

Klikk a képre!
A zászló alakzat egyik speciális formája az árboczászló, ahol a konszolidációs szakaszt egy kisebb háromszög alkotja. A forgalomváltozás, a kitörés és a célárfolyam meghatározása a korábban ismertetett módon történik itt is.

Klikk a képre!
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde