Üzlet

Mankó a devizakereskedéshez - Pivot pontok a gyakorlatban

Portfolio
A pivot pontokat tőzsdei kereskedők ezrei használják évtizedek óta kritikus támasz és ellenállás szintek meghatározására. Alkalmazásuk legfőképp a devizakereskedésben gyakori, igen hasznos eszköz sávban kereskedők számára beszállási pontok keresése közben, de éppoly gyakran használják a pivotokat trendkövető stratégiákban a fő kitörési szintek azonosításakor. Cikkünkben bemutatjuk, miként számítjuk a technikai elemzés ezen eszközeit és hogyan lehet őket alkalmazni a gyakorlatban.

1 2

Mik azok a Pivot Pontok?:.
Mik azok a Pivot Pontok?

Pivot pontok számításakor egy eszköz előző időszakbeli csúcs-, mély- és záróárfolyamait használjuk. Leggyakrabban napi adatokból számítják a következő napi érvénnyel, de szokás néha órás értékeket is használni. A legelterjedtebb alkalmazás mégis az előző napi adatok alapján számított pivot szinteket támaszként illetve ellenállásként tekinteni a következő nap napon belüli kereskedése során, például 30 vagy akár 15 perces grafikonon. Amennyiben mégis rövidebb időtáv adataiból számítjuk a pivot pontokat, úgy jelentőségük és használhatóságuk nagyban kárát látja.

Klasszikusan a következő képletek alkalmazandóak pivotok meghatározásakor:
(A példákban napi grafikonon határozzuk meg a pivot pontokat napon belüli kereskedéshez)
Középső Pivot Pont (PP) = (napi maximum + napi minimum + Záróár)/3
A támasz és ellenállás szinteket ezen központi érték segítségével számítjuk:
Első Ellenállás (R1) = (2*Pivot Pont) - napi minimum
R - Resistance (Ellenállás)

Első Támasz (S1) = (2*Pivont Pont) - napi maximum
S - Support (Támasz)
A második támasz és ellenállás szinteket az előzőekhez hasonlóan számoljuk:
Második Ellenállás (R2) = Pivot Pont + (R1 - S 1)

Második Támasz (S2) = Pivot Pont - (R1 - S1)
Általában két-két támasz illetve ellenállás szintet szoktak használni kereskedés során. Néha még egy harmadikat is meghatároznak, de ennek gyakorlati haszna enyhén szólva ezoterikus. Tovább bővítető a skála az egyes szintek közötti felezővonalak feltűntetésével is, legelterjedtebb mégis az 5 szint, azaz a középső pivot és két-két ellenállás illetve támasz alkalmazása.

Általánosságban elmondható, hogy a középső pivot szintet szokás elsődleges támasz vagy ellenállási szintnek tekinteni és a többi pivottal együtt kiörési és/vagy sávkereskedési stratégiákat építeni rájuk.


Sávkereskedés

Nézzük először a trendellenes módszert. A mögöttes elgondolás lényege, hogy az árfolyamok egy központi szint körül mozognak, és ha attól el is távolodnak, újra és újra visszatérnek oda. A kitérések széleit támasz és ellenállásként azonosítva egyfajta csatorna alakítható ki, melyből az árfolyam csak nagyobb elmozdulás esetén fog kilépni - utóbbit kitörésnek nevezzük. Ha azt feltételezzük, hogy amikor az árfolyam a csatorna közepéhez képest szélsőséges értéket ér el előbb-utóbb vissza fog kanyarodni a középvonal felé, így ezekben az esetekben ellenirányú pozíciót érdemes felvennünk. A gyakorlatban - főleg devizák - esetén a pivot pontok által kijelölt szintek gyakran szolgálnak csatornák széleként illetve közepeként, főleg a középső pivot, az R1 és a S1 szintek. Ez már csak azért sem meglepő, mert sok kereskedő figyeli a pivotokat, így önbeteljesítővé válik az elmélet.

Az alábbi 10 perces EURUSD grafikonon jól látszik, hogy az árfolyam egész nap a középső pivot szintje és az első támasz között mozgott és többször is visszafordult ezekről a szintekről. Az csatornából való kiszúrások teljesen természetesek és a devizák - jelen esetben EURUSD - volatilitásából adódnak, így senki se lepődjön meg, ha azt tapasztalja, hogy egy adott szint elhelyezkedését tágabban kell értelmezni, mint mondjuk részvények esetében.

Klikk a képre!

Tovább finomíthatjuk stratégiánkat amennyiben további fordulóra utaló megerősítő jelzésekhez kötjük a pozíció nyitását a sáv széle által adott jel mellett. A fordulók korai felismeréséhez sokszor más indikátorokat is segítségül hívunk, például az RSI vagy Stochastic, avagy a fordulós japán gyertyákat is figyelhetjük. A fenti grafikonon az RSI jelzési mindkét esetben megerősítették a pivot pontok jelzéseit. Csatornák kialakulása a különböző piacok (amerikai, európai, ázsiai) nyitási időpontjai és fontosabb makroadatok közzététele közötti időszakokban a leggyakoribb, tehát olyankor, amikor a piac újabb hírek, információk hiányában oldalazik. Természetesen nem fog mindig ilyen szabályosan mozogni az árfolyam, de a pivot szintek használatával kereskedési eszköztárunk egy újabb hasznos elemmel bővíthető.
Ez a cikk folytatódik
1 2
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Ők a leggazdagabb magyar nyugdíjasok
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde