Üzlet

Ragadd meg a momentumot - Momentum (ROC) indikátor

Portfolio
A Momentum vagy ROC (Rate Of Change) indikátor az egyik legegyszerűbb momentum indikátorunk, amely az ár meghatározott periódusonkénti százalékos változását mutatja. Az indikátor lényegében az éppen aktuális árat hasonlítja össze egy korábbi periódus árával. A momentum roppant egyszerű működéséből adódóan az indikátor erősödik ha az árfolyamot rövid távú emelkedő trend jellemzi, még az árfolyamok csökkenése rövid távon meghozza az indikátor esését is.
A technikai elemzés iránt érdeklődők a Momentumnál gyakrabban találkozhatnak a ROC (Rate Of Cahange) elnevezéssel, amely indikátor gyakorlatilag egyenértékű a Momentummal. Az egyetlen különbség közöttük, hogy még a ROC a "0" val jelölt középvonal körül ingadozik, még a Momentum esetében az indikátor értékeihez hozzáadunk 100-at, így a középvonal itt 100 lesz.

A Momentum indikátor képlete:
Momentum = ((Mai záróár - "n" periódussal ezelőtti záróár)/( "n" periódussal ezelőtti záróár))*100 + 100

Az indikátor leggyakrabban használt pereméterei a 12 és 30 periódusos beállítások, amikor is egy napi grafikon esetén az aktuális záróárat méri az indikátor a 12 vagy 30 nappal ezelőtti záráshoz. Minél hosszabb idősávot használunk, annál jobban fog ingadozni indikátorunk értéke.

A Momentum gyakorlati használata
Mint a következő grafikonokon láthatjuk, a Momentum változása jellemzően gyorsan követi az árfolyam hullámzását, ebből kifolyólag az indikátoron gyakorta tapasztalhatunk hírtelen kiugrásokat, amelyek téves következtetések levonására alkalmasak. A fals jelzések kivédése végett a Momentum használata esetén legmegbízhatóbb jelzéseink a divergencia hatások, illetve az indikátor vonalára fektetet trendvonalak, ellenállások áttörése. Hosszabb távú grafikonokon, ahol akár 200 napos beállítással is használják a Momentumot nagy jelentőségő a középvonal áttörése is. Napi grafikonon a népszerű 12 vagy 30 napos beállításokkal azonban nagyon sok fals szignált kaphat, aki a középvonal áttörésére fókuszál.

Középvonal áttörése
A BUX index hosszú távú heti grafikonján jól látható, hogy a Momentum középvonal áttörése 60 napos beállítással igen megbízható kereskedési jelzéseket adott.

Klikk a képre!

Trendvonalak, támaszok ellenállások az indikátor vonalán
A MOL grafikonján az "A" pont által jelölt ellenállás megállította az indikátor emelkedését, amit "B"-vel jelöltünk a grafikonon. A rossz ómenre a "C" pontban jött a megerősítés, amikor megtört az emelkedő trendvonalunk. Bátrabb befektetők már a B pontban eladási pozíciót nyitottak, de a C pontban, már a konzervatívabb kereskedési stratégiát követő spekulánsok is shortolták a részvényt.

Klikk a képre!

Divergenciák
2006 májusában új csúcsra emelkedett a BUX index, -amit a grafikonon "B"-vel jelöltünk- miközben a Momentum indikátor már lefelé tartott. Az emelkedő árfolyam a csökkenő indikátorral párosulva negatív divergenciát eredményezett, ami azt jelezte a befektetőknek, hogy nem tartható fenn az emelkedés. Az ezt követő májusi zuhanás önmagáért beszél.

A "C" pontban megtört az indikátor csökkenő trendvonala, ami vételi jelzést adott a befektetőknek.

Klikk a képre!
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a kormánydöntés az üzemanyagárak szabályozásáról
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
waberers