Üzlet

Trendfordulók azonosítása

Portfolio
A kereskedésben nem létezik a "tuti dolog", a jövőbeni árfolyammozgással kapcsolatos bizonytalanság része egy tőzsdéző mindennapjainak. Ebben a bizonytalan környezetben a trendek követésével tudjuk legegyszerűbben a valószínűségeket a saját magunk oldalára állítani. A trend azonosítása, illetve fordulájtának észlelése minden kereskedő számára az alapvető ismeretek kategóriájába tartozik.
A következőkben a trendfordulók azonosításának klasszikus módszereit mutatjuk be.

Mi a trendforduló?
Trendfordulónak nevezzük, amikor a korábbi trendet megtörve az árfolyam, tartósan ellentétes irányú mozgást vesz fel. Ilyenkor a korábbi trend várható időtartalma körülbelül megegyezik a kialakuló trend várható időtartalmával. A trend fordulóját több minta egymás utáni megjelenése jelentheti.

Emelkedő trend fordulóját jelzik az alábbiak:
  1. Az árfolyam letöri a korábbi mélypontokhoz húzható emelkedő trendvonalat. Ilyenkor már érdemes megfontolnunk a vételi pozícióink zárását.
  2. Megjelenik egy csökkenő csúcs, majd egy csökkenő alj is. Ez azonban a kockázatkerülő kereskedő számára még nem jelent belépési pontot.
  3. Az árfolyam felülről letöri a 200 napos mozgóátlagot.
  4. Az árfolyam lefelé áthaladja a 2. csökkenő mélypontot is.


Trendfordulók azonosítása


Csökkenő trend fordulóját jelenítik meg az alábbiak:
  1. Az árfolyam kitör a korábbi csúcsok által kijelölt eső trendvonalból. Ekkor már érdemes megfontolnunk eladási pozícióink zárását.
  2. Megjelenik egy emelkedő alj, majd egy emelkedő csúcs is. Ez azonban a kockázatkerülő kereskedő számára még nem jelent belépési pontot vételi pozícióra.
  3. Az árfolyam kitör a 200 napos mozgóátlag által képezett ellenállásvonalból
  4. Az árfolyam kitör a 2. emelkedő csúcs által kijelölt ellenállásszintből. Az így kialakult trendben már a kockázatkerülő kereskedő is nyithat vételi pozíciót.

A trend irányáról alkotott képünk megerősítésében segítenek minket a mozgóátlagok. Az átlagok számítási periódusát mi adhatjuk meg a grafikonrajzoló programunkban. A mozgóátlagok közül megkülönböztethetünk sima, exponenciális, valamint súlyozott mozgóátlagot, melyek között a súlyozás típusában van különbség. Leggyakrabban az exponenciális (EMA), vagy sima súlyozású (SMA) mozgóátlagokat figyelik. A trend fordulójának a megállapításában a 100 és a 200 napos periódusú mozgóátlagoknak van jelentősebb szerepe.

Trendfordulást jelző alakzatok
A trend fordulását alakzatok is előre jelezhetik, illetve megerősíthetik a piacon. A következőkben ilyen alakzatokat fogunk tárgyalni.



Fej-váll alakzat (Head and Shoulders)
Fej-váll alakzatok keletkezésekor a piac egy szintet felfelé mozdul, majd a korábbi szintre esik vissza. A grafikonon ezt a jelet észlelve a bikák kifulladásáról kapunk információt, mely gyakran a trend fordulóját hozza magával. Ennek a formációnak a legkönnyebben kereskedhető pontja a vállvonal letörése, ahol a célár a vállak és a fej közötti távolságnak feleltethető meg. Ez a minta már önmagában teljesíti a trend fordulásának néhány feltételét, ugyanis a kialakulása közben alacsonyabb csúcsok (a fej, illetve a jobb váll), valamint alacsonyabb mélypontok (váll alja, valamint az alakzat alja) jelennek meg.

Fordított fej-váll alakzat
Az előzőekben tárgyalt alakzat fordítva is fellelhető a grafikonokon, amit fordított fej, váll alakzatnak hívnak. Ha ezt a mintát véljük felfedezni, egy rendkívül erős bika jelzést kapunk, ami a piac megfeneklését jelzi és akár trendfordulóra adhat lehetőséget. Pozíció felvételére a legjobb pontot a nyakvonalból való kitörés adja, ahol célárként a fej és a váll közötti távolságot adhatjuk meg. A fordított fej-váll alakzat már önmagában kielégíti a trend fordulásának néhány feltételét, ugyanis magasabb mélypontok (fej, valamint váll alja), illetve magasabb csúcsok (váll, valamint az alakzat befejezése) keletkeznek.

Trendfordulók azonosítása


Dupla tető (dupla top), dupla fenék (dupla bottom)
Dupla tető, vagy dupla fenék esetén a piac kétszer megérinti ugyanazt az árszintet, de nem tudja áttörni azt. A dupla tető éppen ezért egy erős medve jelzést ad a piaci irányt illetően. Ennek a formációnak a megjelenése akár emelkedő trend fordulását is hozhatja, míg eső trendnél folytatólagos mintaként is működhet. A grafikonon rajzolódó dupla alj egy igen erős bika jelzés, mely a csökkenő trend emelkedőbe fordulását is jelentheti, míg csökkenő trendben folytatólagos minta is lehet.

Trendfordulók azonosítása
Tripla tető (triple top), tripla fenék (triple bottom)
A tripla tető, vagy tripla fenék esetén a piac háromszor éri el ugyanazt az árszintet, miközben nem tudja áttörni azt. A harmadik érintés megjelenése a kettőnél is erőteljesebb jelzést ad a piac irányát illetően. A tripla tető medvepiacot, míg a tripla alj bika piacot jelezhet előre.

Ezeknek az ismereteknek a birtokában már Ön is képes lesz könnyedén azonosítani a trendfordulókat, így könnyebben el tudja majd kerülni a helytelen trendfelismerésből adódó esetleges veszteségeket. Ne feledje a trend a barátunk!
Kasza Elliott-tal

Leggett & Platt Inc. - elemzés

Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen 19,08-at ér, azaz kicsit kevesebb mint három év alatt harmadolt az árfolyama. Mivel osztalék

Holdblog

Szabó Dávid: Érik a kriptó iparág

Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gátak szakadtak át az elmúlt időszakban, hol tart a szabályozás, hogyan... The post Szabó Dá

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Két éve erre a pillanatra vár Oroszország, most úgy érhet célt, hogy a Nyugat csak nézi

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
GEN Z Fest 2024
2024. május 9.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Díjmentes előadás

Ami még az állampapírnál is jobb befektetés

Az állampapírok mellett számos más befektetési lehetőség érhető el a piacon azoknak, akik szélesebb portfóliót szeretnének építeni és hosszú távon növekedést elérni.

Ez is érdekelhet
nő tőzsde