szerző

Egyre nagyobbra dagad a Huawei-botrány - Hogy érinti a hazai mobilcégeket?

2019. március 17. 17:15    
nyomtatás
 
Az európai távközlési vállalatok nagy részéhez hasonlóan mindhárom nagy hazai telkó, a Magyar Telekom, a Telenor és a Vodafone is alkalmaz kínai eszközöket a távközlési hálózatában, és bár kiemelten figyelik a kínai távközlési eszközgyártókat ért, kémkedéssel, kiberbiztonsággal kapcsolatos vádakról szóló híreket, nincsen szó a kínai cégek kizárásáról az eszközbeszerzéseikből, derül ki a három távközlési nagyvállalatnak feltett kérdéseinkre érkezett válaszokból.

A szövegben normál betűtípussal a vállalatoktól kapott válaszok, dőlttel szedve a három társaság/anyacégeik Huaweivel kapcsolatos hírei találhatók.

Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


Magyar Telekom


A vállalat a válaszában kiemelte, hogy a kínai cégek technológiai megoldásai világszínvonalúak, emiatt széleskörben elterjedtek szinte minden európai operátor hálózatában. A Magyar Telekom ZTE hálózati komponenseket nem használ saját mobilhálózatában, azonban vezetékes szolgáltatásokhoz kapcsolódóan használ ZTE gyártmányú ügyféloldali berendezéseket (ún. home gateway-eket), ezek más eszközökkel való helyettesítése folyamatban van (erre a ZTE tavaly májusban bejelentett leállása miatt van szükség). A Huawei eszközei megtalálhatók a vezetékes- és a mobilhálózatban is. Fontos, hogy új technológiák esetén a Magyar Telekom már a kiválasztási folyamat során nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, minden egyes eszközt részletes biztonsági tesztelésnek vet alá, és csakis olyan eszközt alkalmaz, amely a nemzetközi és hazai ajánlások, szabályozások betartása mellett megfelel a Magyar Telekom saját, szigorú biztonsági követelményeinek is. Ezek és az eszközök rendszeres ellenőrzése is a hálózat ill. az ügyfelek maximális védelmét szolgálják.

A Deutsche Telekommal történt egyeztetést követően helyi szinten történik a döntés az eszközbeszállítóról. A kiválasztás fő szempontjai, hogy milyen mértékben versenyképesek az adott megoldások kereskedelmileg, valamint milyen mértékben teljesítik a Magyar Telekom szigorú technikai követelményeit, beleértve a biztonsági követelményeket is. A Magyar Telekom számára rendkívül fontos a biztonság, ezért természetesen odafigyel a kínai eszközgyártókkal kapcsolatos hírekre, szakértői véleményekre, és maga is folyamatosan vizsgálja biztonsági szempontból beszállítói eszközeit. A hálózati eszközök tekintetében eddig is több lábon állt a vállalat, jelenleg is több beszállító eszközeit használja hálózataiban.

Az 5G-hálózat fejlesztésével kapcsolatban feltett kérdéseinkre a Magyar Telekom azt írta, a vállalat megkezdte a felkészülést az 5. generációs mobiltechnológiára:
  • 2018 júliusában Magyarországon elsőként mutatott be valós körülmények között működő 5G hálózatot.
  • Idén januárban elindította Magyarország első szabványos 5G-tesztállomását Zalaegerszeg belvárosában.
  • Emellett 5G teszthálózat kiépítését kezdte meg a T-Systems-szel Zalaegerszegen, az ott létesülő járműipari tesztpályán.


Amennyiben az NMHH hivatalos értékesítési ütemterve szerint az értékesítési eljárás megtörténik, úgy akár már 2019-ben lehetnek 5G-vel foltszerűen lefedett területek Magyarországon. A technológia tömeges elterjedése nagyban függ az 5G-képes készülékek rendelkezésre állásától is.

És hogy mit gondol a Magyar Telekom anyacége a kínai eszközbeszállítókkal kapcsolatban felmerült kockázatokról? A Deutsche Telekom a Huawei egyik legfontosabb európai technológiai partnere, több ezer bázisállomáson használják a kínai cég eszközeit, ráadásul a DT felhő-szolgáltatásainak gerincét is a Huawei megoldásai adják, és a cégcsoport berlini és varsói 5G-hálózatában is használnak Huawei-eszközöket, ezért fontos, mit gondol a vállalat a felmerült kockázatokról. Tavaly decemberben a vállalat azt kommunikálta, hogy a növekvő biztonsági kockázatok miatt felülvizsgálja a beszerzési stratégiáját, amiből sokan azt gondolták, ez az első indikáció, hogy a DT ejti a hálózati beszerzési listájáról a Huaweit, azonban tényleges lépések azóta sem történtek. Egy belső DT-s dokumentumból az derült ki, hogy a vállalat vezetői szerint akár több éve csúszást okozhat az európai 5G-fejlesztésekben, ha kizárják a beszerzésekből a Huaweit, mivel az 5G-hálózat nagyrészt a jelenlegi 4G-hálózatokra épülne, amiben viszont viszonylag nagy arányban a Huawei eszközeit használják a távközlési cégek, a kínai cég kizárása pedig összességében azzal járna, hogy Európa lemaradna az Egyesült Államok és Kína mögött az 5G-hálózatok fejlesztésében. A Deutsche Telekom idén január végén azzal a javaslattal állt elő, hogy egy független tesztlabor tanúsítsa a kritikus távközlési infrastruktúrák építésében részt vevő vállalatok megfelelőségét, mégpedig úgy, hogy az eszközgyártók a labor rendelkezésére bocsátanák a rendszereik forráskódját, a vizsgálatok után a független labor véleménye alapján használhatnák vagy éppen nem a hálózati eszközöket.


Telenor


Kérdéseinkre a Telenortól azt a választ kaptuk, hogy a ZTE és a Huawei is a Telenor Magyarország hálózati eszközbeszállítói között van. A rádióhálózatban legnagyobb arányban ZTE eszközök találhatóak, a core hálózatban megtalálhatóak Huawei és ZTE komponensek is. A Telenor Magyarország a rádió és a core hálózatát is folyamatosan fejleszti, így a vállalat jelenlegi beszállítói ebben is szerepet vállalnak. A partnereket a vállalat beszerzési stratégiája szerint választják ki. A Telenor Magyarországnál jelenleg nem látnak olyan okot, amiért bármely beszállítótól el kellene tekinteniük a kiválasztási folyamat során. A kínálat szűkülése nem előnyös. Arra a kérdésünkre, hogy a nagytulajdonos döntése-e, hogy Magyarországon melyik gyártó eszközeit használják a magyarországi hálózatban, a Telenor Magyarországtól azt a választ kaptuk, hogy a vállalat beszerzési stratégiája összhangban van a tulajdonosi csoport beszerzési stratégiájával. A kínai távközlési eszközgyártókat (Huawei, ZTE) ért, kémkedéssel, kiberbiztonsággal kapcsolatos vádakról a vállalat elmondta, hogy a médiában nyilvánvalóan találkoztak az ezzel kapcsolatos hírekkel, és természetesen követjük az eseményeket, kíváncsian várják az Európai Unióban kialakuló közös álláspontot.

Az 5G-fejlesztések kapcsán elmondták, hogy a Telenor Magyarország nagy lehetőséget lát az 5G technológiában, ám ennek feltételei az elérhető hálózati berendezések, a nagyszámú felhasználói terminál és a frekvencia rendelkezésre állása. A Telenor Magyarország az 5G hálózat kiépítésével kapcsolatban, így a beszállítóval kapcsolatban sem döntött még.

A héten nyilatkozott a Huawei-témában a PPF egy másik távközlési cégének, a legnagyobb cseh távközlési hálózatot üzemeltető CETIN-nek egy vezetője, aki arról beszélt, hogy a Huawei technológiájával kapcsolatos kockázatok kezelhetők, és a vállalatnak van arra lehetősége, hogy csökkentse ezeket a kockázatokat. A probléma jelen van, de ez nem az a típusú kihívás, ami miatt azonnal le kellene állítani a Huawei technológiájának alkalmazását, nyilatkozta Petr Slovacek.

Múlt héten egyébként beszámoltunk arról, hogy a magyar Telenor tulajdonosát is érzékenyen érintheti a Huawei-botrány, a kapocs pedig egyrészt a PPF távközlési vállalatokból álló portfóliója (elsősorban a cseh cégek, a CETIN és az O2 Czech Republic), másrészt a cseh kockázati tőke társaság Home Credit nevű lakossági finanszírozással foglalkozó cégének kínai operációja. A sztori az, hogy a PPF Csehországban 5G-hálózat fejlesztését tervezi, ebben pedig partnere a Huawei lenne, cseh politikai nyomásra azonban a csehországi távközlési cégek egyre nagyobb nyomás alá kerülnek, hogy ne a kínai céggel működjenek együtt, ha azonban a PPF kitáncolna a Huaweivel kötött megállapodásából, az negatív következményekkel járhatna a kínai lakossági finanszírozási operációra.Vodafone


Nick Read, a Vodafone csoport vezérigazgatója idén januárban jelentette be, hogy a fokozott politikai helyzetre való tekintettel, valamint annak érdekében, hogy minden tény a birtokába kerüljön, a Vodafone úgy döntött, hogy átmenetileg felfüggeszti Európában az 5G-s Huawei eszközök újabb telepítését 5G core hálózataiba. A vezérigazgató februárban a tovább gyűrűző helyzetre reagálva úgy fogalmazott, hogy az Egyesült Államoknak meg kellene osztania az európai hatóságokkal a Huawei elleni vádakat alátámasztó bizonyítékokat annak érdekében, hogy egységes álláspontot lehessen kialakítani az ügyben.

A Huawei a svéd Ericsson és a finn Nokia mellett az egyik vezető mobilhálózati berendezés gyártó, Európában a Huawei hozzávetőlegesen 35 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik az iparágban. Nick Read szerint a piac háromról kétszereplőssé redukálása a technológiai fejlődést és gazdasági növekedést is visszavetné, miközben az európai gazdaságok és így Magyarország versenyképességének fejlődése szempontjából is kiemelkedően fontos az ötödik generációs mobiltechnológia elindítása. A Vodafone Magyarország a 2016-os aukción vásárolt sávot a 3.5GHz-es tartományban, ezáltal jelenleg az egyetlen olyan mobilszolgáltató az országban, mely rendelkezik kereskedelmi szolgáltatás nyújtására alkalmas 5G-s frekvenciával.

A Vodafone Magyarország már évek óta együttműködik a Huaweivel, a magyar vállalat 2008 szeptemberében jelentette be, hogy szélessávú UMTS-mobilinternetes hálózat berendezéseit teljes mértékben lecserélte a Huawei rendszerére, 2011 márciusban pedig jelentős hálózatmodernizációs projektet jelentett be a magyar szolgáltató, amelyet követően a teljes hálózati forgalom a gyártó berendezésein keresztül zajlott. Nem csak technológiai síkon, de az oktatásban is indult együttműködés a mobilszolgáltató és a kínai cég között, a Vodafone Magyarország és a Huawei tavaly márciusban írt alá szándéknyilatkozatot, hogy támogatják a mérnökképzést az Óbudai Egyetemen.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Így lehetnek sikeresek a magyar startupok (x)

Kreatív, piacképes és energiahatékony fejlesztéseket keres az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Statisztikai elemző/Junior statisztikai elemző
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium