Üzlet

Itt az LG válasza a hajtogatható mobilokra

Nagy Viktor, Barcelona
Mit ér egy mobilgyártó, amelyik nem kínál manapság hajtogatható mobilt? Mert, ugye a Samsung már a Mobile World Congress (MWC) előtt bemutatta a Galaxy Foldot, amire ma a Huawei tromfolt rá a Mate X nevű telefonjával, aztán estére az LG csődítette össze az újságírókat, hogy tovább fokozódjon az izgalom, a dél-koreaiak azonban úgy gondolták, nem szállnak be a versenybe, és valami egészen mást mutatnak be.
Arra azért már nagyjából lehetett számítani, hogy mi érkezik ma az LG-től, és nagy volt a valószínűsége annak, hogy a barcelonai bemutatón bizony hajtogatható telefonról szó sem lesz (pedig nekik van feltekerhető tévéjük, ugye), nagyjából ennek tudható be, hogy jóval kevesebb érdeklődőt vonzott az esemény, mint a nagy riválisok bemutatói, míg a Samsung Londonban és San Franciscóban csomagolta ki az új készülékeket, és világszerte több helyszínen követték samsungos eseményeken online a nagy bejelentéseket, és a Huawei bemutatója is több mint ezer újságírót vonzott, addig az LG eseményén csak közel ötszázan voltunk, ami így is teltházat jelentett.

Itt az LG válasza a hajtogatható mobilokra
Mobile World Congress Barcelona
A GSMA Mobile World Congress a világ legnagyobb mobilkommunikációs seregszemléje. A kiállításon és a hozzá kapcsolódó konferenciákon a világ vezető mobilcégei, készülékgyártók, szolgáltatók vesznek részt és mutatják be legújabb fejlesztéseiket. Az idei eseményen több mint 2400 vállalat vesz részt, a szervezők több mint 107 ezer látogatóra számítanak. A 2019-es MWC-n többek között Dieter Zetsche, a Daimler elnöke, Satya Nadella, a Microsoft vezérigazgatója, Nick Read a Vodafone és Timotheus Höttges a Deutsche Telekom vezérigazgatója tart előadást.
Az LG eseménye abban is különbözött a másik kettőtől, hogy itt aztán tényleg mindent új készüléket kézbe lehetett venni, ki lehetett próbálni, nem úgy, mint a Samsungnál és a Huaweinél, a hajtogatható mobilokat ugyanis - néhány bennfentesen kívül- a szélesebb tesztelői közönség csak messziről nézhette, ma a Huaweinél például csak egy vitrinen keresztül lehetett kapcsolatba kerülni a Mate X-szel.

Itt az LG válasza a hajtogatható mobilokra
Érezte tehát az LG, hogy valamit lépni kell a hajtogatós őrületre, ezért kijött az LG DualScreennel, ami gyakorlatilag egy új készülék, a V50 (erről részletesebben lejjebb) és egy arra rápattintható második kijelző párosa. A mobil hátulján lévő 3 érintkező ponton keresztül csatlakozik a két készülék egymáshoz, és így együttesen egészen érdekes felhasználási lehetőségeket nyitnak meg: a második kijelző szolgálhat például kontrollerként a játékokhoz vagy billentyűzetként üzenetek írásakor, de arra is jó ez a kombó, hogy különböző appek fussanak rajtuk, az egyiken például youtube, míg a másikon maps és így tovább.

Itt az LG válasza a hajtogatható mobilokra
A második kijelzőben akkumulátor nincs, úgyhogy a két kijelző együttes használatakor mindkét kijelző a V50 akksiját meríti, valószínűleg jóval gyorsabban, mint egy kijelző tenné. A két kijelző együtt összehajtva azért összességében elég vastag és nehéz, nem valószínű, hogy sokan hordják majd szűk nadrágok zsebében az LG DualScreent.

Itt az LG válasza a hajtogatható mobilokra
A DualScreen tehát inkább csak egy kiegészítővel ellátott új telefon, aminek az LG a V50 nevet adta. A készülék különlegessége, hogy 5G-képes, és egy erős, Qualcomm Snapdragon 855 chip hajtja. Nagy akksival (4000 mAh) van felszerelve, emiatt viszont relatíve nehéz (183 gramm) és relatíve vastag (8,3 milliméter). A mobil OLED kijelzője 6,4 collos és természetesen szinte a készülék teljes felületét befedi. Az árat egyelőre nem tudjuk.

Itt az LG válasza a hajtogatható mobilokra
A bemutató végére hagyta az LG az új csúcsmobilját, a G8-at, ami több újdonsággal érkezett:
  • a mobil egy Z-kamerának nevezett mélységszenzort kapott, amivel érzékeli azt, ha a kezünkkel speciális mozdulatokat teszünk a kijelző előtt, amivel több funkció is életre kelthető, fel- és letekerhetjük a hangerőt, készíthetünk screenshotot vagy megnyithatunk alkalmazásokat. A funkció működése érdekes, de a valóságban egyelőre inkább csak redundanciának tűnik, nagyon kevés olyan élethelyzet van, amikor inkább a mobil előtt hadonászva keltenénk életre egy funkciót, mint sem, hogy néhány gombnyomással vagy érintéssel tennénk ugyanezt. Hasonló szórakoztató gesztusvezérlő van például a BMW-kben, az is inkább csak csajozásra jó.
  • a G8-ban gyakorlatilag vénaszkenner is van, a Hand ID jóval pontosabb, mint az ujjlenyomat-olvasók, a színpadi bemutató alapján tényleg gyorsan működik


Itt az LG válasza a hajtogatható mobilokra
Majdhogynem másodlagosak a telefon egyéb tulajdonságai, de a rend kedvéért: a G8 OLED kijelzője 6,1 collos, felbontása QHD+, a telefont a Qualcomm Snapdragon 855 chip hajtja, 6GB RAM és 128 GB háttértár van benne, de akinek ez nem lenne elég, az MicroSD kártyával tovább bővítheti. Az akksi 3500 mAh-s, a mobil USB-C porton keresztül támogatja a gyorstöltést (Quick Charge 3.0). A G8-nak lesz egy olcsóbb változata is, aminek a neve LG G8s ThinQ, ebben szintén Snapdragon 855-ös processzor lesz, de 6,2 collos OLED kijelzővel és 3350 mAh-s akksival szerelik. Az árakat egyelőre nem tette közzé az LG.

Itt az LG válasza a hajtogatható mobilokra
És hogy mit hoz a jövő az LG-nél? A dél-koreai gyártó érezhetően kivár a hajtogatható mobilokkal, ha a Samsung, a Huawei vagy más gyártók (a Xiaomi és az Aécatel is tervez hasonlót) készülékei sikeresek lesznek, akkor nyilván beszáll a versenybe. Kyle Yoon, az LG senior termékmenedzsere tegnap azt mondta, hogy az LG is tervezi, hogy összehajtható mobilt dobjon piacra, de ahhoz egyrészt a Play Store-nak is támogatnia kellene a hajtogatható készülékek felbontását, másrészt az összehajtható mobilok még egyszerűen túl drágák, az LG pedig azt szeretné, hogy szélesebb fogyasztói körhöz eljussanak, ahhoz viszont lejjebb kell jönnie az áraknak.
RSM Blog

A válóperes ügyvéd válaszol - a válás

A családjogi, azon belül a válóperes ügyvédek praxisában legtöbbször előforduló kérdéskör a házasság megromlása, a válás, a válóper, a gyermekelhelyezés kérdésköre, illetve a vál

Holdblog

Vége a luxusóra-őrületnek?

A Morgan Stanley és a LuxConsult közös, 2023-as kutatása alapján a címben feltett kérdésre a rövid válasz az, hogy közel sem. A 2022-es esztendőhöz képest... The post Vége a luxusóra-őrül

ChikansPlanet

Gyakoribbak lesznek a tornádók?

A tornádók minden évben hatalmas pusztításokat végeznek szerte a világon, a tudósok pedig aggódva figyelik, miképpen befolyásolja kialakulásukat a klímaváltozás. Itth

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Így alakul péntektől a benzin ára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Ez is érdekelhet
stock exhange tőzsde részvény bika medve