Izgalmas befektetési sztori a Magyar Telekom

2018. december 17. 14:30  english version   
nyomtatás
 
Megemelte a Magyar Telekom célárát a Citi, az elemzőház szerint vonzó osztalékhozamú befektetési sztori a Magyar Telekom, már csak azért is, mert átalakulás előtt áll a magyarországi távközlési piac, aminek az intenzitása azonban a Citi szerint nem lesz erős.

Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Érdekes befektetési sztorit kínál a Magyar Telekom a Citi szerint, az elemzőház ugyanis úgy látja, hogy a magyar távközlési cég papírjai vonzó osztalékhozamot nyújtanak, ráadásul egy érdekes "opció" is van a részvényekben, ami azonban pozitív és negatív irányban is működhet. A frekvenciavásárlások költségeitől eltekintve a Magyar Telekom részvényei fenntarthatóan két számjegyű szabad cash flow hozamot nyújtanak, ami elvileg két számjegyű osztalékhozammá lenne konvertálható, de a Magyar Telekom menedzsmentje ebben konzervatív, a Telekom papírok osztalékhozama jellemzően 5-6 százalék, itt említi meg a Citi elemzője, hogy ha az osztalékpolitika változna, az fontos katalizátor lenne.

A Citi szerint egyfajta opció is van a Telekom papírjaiban, ezzel kapcsolatban 3 forgatókönyvet vázolnak:
  • Evolúció: relatíve változatlan marad a Telekom piaci környezete, esetlegesen további konszolidáció a versenytársak között, és/vagy óvatos piacra lépés a Digitől (itt vélhetően a Digi mobilpiaci belépésére gondol az elemző).
  • Strukturális változás: Ebben a forgatókönyvben a Magyar Telekom szerepet vállal a szektor konszolidációjában, strukturális átalakulásában, például úgy, hogy változik a cég irányítása, vagy a cég leválasztja az infrastruktúrája egy részét (ez történt a cseh O2-nál is).
  • Disruption: Ez az a forgatókönyv, amiben a Magyar Telekom versenytársai a mostaninál sokkal agresszívebbek, de az is fontos, hogy a kormányzatnak mik a prioritásai, hiszen a kormány például adócsökkentésekkel javíthatja is a távközlési cégek működési környezetét, de ronthat is azon, például magas frekvenciadíjakkal vagy olyan szereplők támogatásával, amelyek alaposan átalakíthatják a szektort.


Az alapforgatókönyv azonban a Citinél az első, vagyis hogy nem lesz érdemi átalakulás a magyar távközlési szektorban, ez alapján pedig a Magyar Telekom pozíciója biztonságban van, egyrészt azért, mert az elemzőház szerint a Diginek egy magyarországi roamingszerződés hiánya, a cég korlátozott frekvenciakészlete és magas eladósodottsága és a magas szektorális adók miatt nehéz lesz felforgatnia a szektort, másrészt a magyarországi távközlés átalakulása még akkor sem lesz drasztikus, ha folytatódik a mobil-vezetékes konvergencia.

A Magyar Telekom árfolyama idén csupán 2,7 százalékkal került lejjebb, azzal együtt, hogy a vállalat májusban részvényenként 25 forint osztalékot fizetett ki. Az erős tőzsdei teljesítményhez az is kellett, hogy egy lapértesülésre november közepén nagyot ralizzon a Telekom, a hír az volt, hogy a Deutsche Telekom ajánlatot kapott a Magyar Telekomban meglévő 59,21 százalékos részesedésére. Ma egyébként közel 0,6 százalékot esett az árfolyam, ami főként a rossz nemzetközi tőkepiaci hangulattal magyarázható.

Izgalmas befektetési sztori a Magyar Telekom

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium