Tényleg belerokkan a Facebook az adatbotrányba? - Keményen nekimentek Zuckerbergnek

2018. április 13. 13:30    
nyomtatás
 
Amikor az elmúlt hetekben a részvénypiacok estek, általában nagy szerepet játszottak benne a technológiai papírok. Különösen a "FANG-részvények", a középpontban a Facebookkal. Napról napra egyre aggasztóbb részletek derülnek ki nem csak a Cambridge Analytica-botránnyal kapcsolatban, hanem a közösségi média adatkezelési gyakorlatáról is, a napokban pedig Mark Zuckerberg kongresszusi meghallgatása során különösen reflektorfénybe kerültek a problémák. A vállalat, amiről nemrég még mindenki azt hitte, hogy az "új gazdaság" alapjait teremtette meg, igencsak kiesett a pikszisből és a politikusok és szabályozó hatóságok célkeresztjébe került - írja blogjában Aswath Damodaran.

Kereskedés Facebook-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

A Facebook tőzsdére lépését annak idején rég nem látott várakozás övezte, hatalmas volt a hype, mindenki arra számított, hogy legalább akkor sikersztori lesz, mint a Google. Az elsődleges részvénykibocsátás nem sikerült a legjobban, a tőzsdére lépést követő hónapokban nagyot esett a részvények árfolyama. Sokan azt gondolták, hogy a hirdetési üzletága nem elég erős és hogy a Google-lel, a közösségi média cégekkel és a hagyományos médiavállalatokkal egymást könyökölve harcolnak majd a piaci részesedésért. De a Facebook egyre erősebb és erősebb lett és domináns szereplővé vált a hirdetések piacán.

Néhány megdöbbentő szám a Facebookról:
  • 2018 elején több mint 2,1 milliárd felhasználója volt a Facebooknak, vagyis az emberiség 30 százaléka használta
  • Észak-Amerikában a lakosság több mint 72 százaléka használja a Facebookot
  • átlagosan naponta 1 órát töltenek a felhasználók a Facebook platformjain és ez nem tartalmazza a WhatsAppon eltöltött időt az 1,5 milliárd felhasználójával, ami szintén a Facebook tulajdonában van.

Tényleg belerokkan a Facebook az adatbotrányba? - Keményen nekimentek Zuckerbergnek


A Facebook valódi sikersztori, hiszen nem csak felhasználókat gyűjtött, hanem sikeresen bevételre és ami még fontosabb, profitra tudta konvertálni azt. A működési eredményszintje már elérte az 58 százalékot és a Facebook túlszárnyalja az S&P 500 indexben szereplő vállalatok többségét mind növekedés, mind profitabilitás tekintetében.

Minden idők egyik legsikeresebb tőzsdei sztorija a Facebook. Mindig megtalálta az utat a növekedéshez, akvizíciókkal, vagy épp a mobilok világában. Miközben a Facebook üzleti modellje sikersztori lett, a felhasználók és a befektetők végig tagadásban éltek az üzleti modell alapjaival kapcsolatban - véli Aswath Damodaran.
A felhasználók gyakorlatilag a saját adataikkal kereskednek,

odaadják őket a Facebooknak cserébe azért, hogy legyen egy közösségi oldal, ahol kommunikálhatnak a rokonaikkal, barátaikkal, ismerőseikkel. És nem gondoltak bele az adatbiztonsági kockázatokba.

A Facebook erőssége a hirdetési piacon arra épült, hogy rendkívül jól célzott hirdetéseket tudott kínálni az alapján, amit a felhasználók megosztottak magukról és így tudott bevételt termelni. A befektetők eközben nem akartak szembenézni a valósággal, miszerint a magas profit marzsok abból erednek, hogy harmadik feleknek átadják az adatokat. Pedig ez nagyon veszélyes helyzetet teremt, hiszen bármikor kiszivároghatnak adatok.

Eddig a Facebook története olyan volt, mint egy tündérmese, ami most rémálomba fordult. Szépen lassan fény derült visszás dolgokra, például hogy oroszok próbálhatták befolyásolni az amerikai elnökválasztást, hogy az álhírek milyen károkat okozhatnak, de a bombát egy hónapja robbantotta a Cambridge Analytica egykori dolgozója, miszerint több tízmillió felhasználó profilja kerülhetett illetéktelen kezekbe. A befektetők nem fogadták jól a híreket, a Facebook részvényeinek árfolyama azonnal esni kezdett, magával rántva az egész szektort.

A nagy sztori az volt, hogy nem csak a kiszivárogtak a profiladatok, de azokat fel is használták arra, hogy a szavazókat befolyásolják a politikai kampányok során. Az árfolyam zuhanásával közel 60 milliárd dollárt vesztett az értékéből a Facebook (piaci kapitalizációja). Nem kétséges, hogy a Facebook megérdemli a közösség haragját, de befektetési szemszögből a kérdés, hogy jogos-e vagy nem az ekkora árfolyamzuhanás.

A lehető legrosszabb szcenárió, hogy a Facebook elveszti felhasználóit és a hirdetők elhagyják. Ha szabályozási változások miatt kevésbé tudja használni a felhasználók adatait és ráadásul még nagy büntetést is kap, akkor "tökéletes viharba" kerülhet a Facebook, hiszen a bevételek csökkenése mellett a költségek megnövekszenek, ami jelentősen rombolja a cég értékét.


De Aswath Damodaran véleménye szerint azért nem lesz ennyire súlyos a helyzet:

A felhasználók


A felhasználók számának csökkenése mérsékelt lesz és a lemorzsolódás egyre kisebb intenzitású. Bár folyamatosan derülnek ki az egyre durvább dolgok, nem lesz elég ahhoz, hogy végleg elriassza a felhasználók tömegeit. Valószínűleg sokan vannak, akik egyetértenek azzal, hogy "ha valami ingyen van, akkor te vagy a termék" és belenyugszanak ebbe, cserébe azért, hogy egy ingyenes szolgáltatással tarthassanak kapcsolatot az ismerőseikkel. A friss felmérések szerint a felhasználók 8 százalékának fordult meg a fejében, hogy törli magát, 19 százalék tervezi azt, hogy csökkenti az aktvitást. Damodaran becslései szerint ennek a hatásnak az eredménye, hogy a Facebook beváteli dinamikája 20 százalékra lassul a következő öt évben átlagban az elmúlt öt évben látott 51 százalékos átlagos értékről.

Tényleg belerokkan a Facebook az adatbotrányba? - Keményen nekimentek Zuckerbergnek


A hirdetők


A hirdetők nagy része marad. Bár néhány vállalat, például a Commerzbank, a Mozilla és a Pep Boys már bejelentette, hogy elhagyja a Facebookot, de valószínűleg a kivonulás nem lesz tömeges, hiszen azok a feltételek továbbra is fennállnak, ami miatt a Facebookot választották annak idején (a nagy és aktív felhasználói bázis és a hatékonyan célzott hirdetések). Jöhetnek olyan megszorítások, ami néhány hirdetőt elriaszthat, például a Facebook múlt héten bejelentette, hogy leállítja azokat a politikai hirdetéseket, amik ismeretlen féltől érkeznek. Damodaran becslései szerint jövőre mintegy 1,5 milliárd dollárnyi hirdetési pénzt bukhatnak el, ami az idei évre várt bevétel kevesebb mint 3 százaléka.

Tényleg belerokkan a Facebook az adatbotrányba? - Keményen nekimentek Zuckerbergnek


Költségek


Lesznek szigorítások az adatkezelésben és ezeknek költsége is lesz, mert több embert kell alkalmazni, akik ellenőrzik az adatokat. Damodaran becslései szerint a működési eredményszint a jelenlegi 57 százalékról 42 százalékra fog csökkenni a következő öt évben.

Büntetések


Bizonyára lesznek pénzbüntetések, például a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC) valószínűleg ró ki büntetést a cégre, mert a Facebook megszegte a 2011-es megállapodást, miszerint megvédi a felhasználók adatait attól, hogy illetéktelen kezedbe kerüljenek. Damodaran 1 milliárd dolláros büntetéssel számol.

Aswath Damodaran
Aswath Damodaran a vállalatértékelés, a portfóliómenedzsment és az alkalmazott vállalati pénzügyek terén alkotott maradandót. Jelenleg a Stern School of Business at New York University pénzügy professzora, több könyve és publikációja is megjelent már a fent említett témákban, melyek a világ számos egyetemén alapvető tantervi követelménynek számítanak.


Összefoglalva az adatbotrány következménye már rövid távon jelentkezik elvesztett bevételekben és a vállalat működési költségei is növekedni fognak, ami a bevételdinamika lassulásához és a profitráták romlásához fog vezetni. Damodaran 181 dolláros fair értéket becsül a Facebook részvényeire és véleménye szerint 30 százalék az esély arra, hogy még mindig túl van értékelve a részvény, de több az emelkedési potenciál, mint a lefelé mutató kockázat.

Minden vállalati botrány egy erkölcsi játék is egyben és ez alól a Facebook sem kivétel. A társaság hanyagul bánt a felhasználók adataival részben kapzsiság, részben arroganciából és el kell számoltatni a céget a hibái miatt.

Tényleg belerokkan a Facebook az adatbotrányba? - Keményen nekimentek Zuckerbergnek


(Aswath Damodaran)

A címlapkép forrása: AFP / Saul Loeb

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Jó kávé és masszázs? - így tarthatod meg a munkavállalóidat (x)

Mit tehet a munkáltató, hogy növelje a munkatársak elégedettségét? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium