Tíz év alatt megszabadulna a széntől Finnország

2018. április 12. 09:57    
nyomtatás
 
A korábban tervezettnél előbb, már 2029-től tiltani fogja a szén használatát az energiatermelésben Finnország - jelentette be a finn környezetvédelmi miniszter. A finn kormány egy új támogatási rendszert is be kíván vezetni, amely arra motiválná az energiavállalatokat, hogy mielőbb váltsák ki a fosszilis energiaforrásokat termelésükben.


A szén kivezetésére vonatkozó célt így egy évvel előbbre hoznák az eredetileg tervezett 2030-ról, amiről a nemzeti energiaterv részeként és a 2020-as évek egyéb prioritásai között jövőre hozhatja meg a döntést a helsinki kabinet.

A szén energiamixből történő eltüntetése Kimmo Tiilikainen környezetvédelmi miniszter egyik fő célkitűzése, januárban pedig arról beszélt, hogy ez már akár 2025-re megvalósulhat országában. A miniszter sajtóközleményében azt is közölte, hogy az üvegházgáz-kibocsátást jóval gyorsabban kell mérsékelni az eredetileg tervezettnél a klímaváltozás hatásainak enyhítésére. Ezért egy mintegy 90 millió eurós támogatási csomagot is összeállítanak, amelyből azon energiavállalatokat kívánja jutalmazni, amelyek már 2025-re véget vetnének a szén használatának.

Finnország villamosenergia-termelésének még mindig mintegy 10 százalékát a széntüzelésű erőművek biztosítják, a felhasznált szén mintegy kétharmada pedig Oroszországból érkezik a balti államba. Noha a szén kivezetése a szén-dioxid-kibocsátás mellett az ország orosz függőségének csökkentését is elősegítheti, a finn erőműszektor nem fogadta kitörő lelkesedéssel a bejelentést, egyfajta büntetésként értékelve a lépést, amelyet költséges és nem hatékony intézkedésnek neveztek a klímaváltozás elleni küzdelemben.

A szén helyébe lépő energiaforrás első sorban a nukleáris energia lehet. A következő évtizedben várhatóan két új reaktor áll termelésbe, ezáltal az atomenergia részaránya az áramtermelésben a jelenlegi 30-ról 60 százalékra emelkedhet 2025-től a Nukleáris Világszövetség becslései szerint. Az új reaktorok üzembe állásának időpontja ugyanakkor ma még bizonytalan; a nyugat-finnországi Eurajokiban épülő atomerőmű francia építői például 2017 végén újabb csúszást jelentettek be, így a projekt csak 2019 májusára realizálódhat.

Címlapkép: shutterstock

(Euractiv)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium